Aalsmeer viert de 0-2 na de uithaal van spits Thierry van der Kooye (midden). Foto: Ton van Eenennaam

Mike Dam na vliegende start Aalsmeer, "we moeten de club dit seizoen terugbetalen"

26-9-'21 09.30 uur | Zaandam-Aalsmeer 0-4 | Door: Klaas Leegwater

Met een daverende klap is FC Aalsmeer aan de competitie begonnen. In Zaandam versloeg de tweedeklasser met duidelijke cijfers (0-4) en overtuigend de plaatstelijke FC. Met de ruime winst, ruststand was 0-2, en met de manier waarop geeft het team van Ted Verdonkschot direct het signaal af van een belangrijke titelgegadigde. De roodgroenen na de eerste competitieronde aan de leiding in 2A, al is het op doelsaldo. Andere favoriet HBOK verspeelde verrassend twee punten bij sv Marken.

Het was een mooi moment een kwartier na rust toen Mike Dam de bal ontfutselde van Zaandam-speler Sedar Oztürk en vervolgens heel beheerst met een schuiver langs de paal de 0-3 aantekende. Met een sprintje vloog Dam na zijn score in de armen van de lachende trainer Verdonkschot bij de zijlijn.

Zat daar iets speciaals achter? "Nee niet echt, het was denk intuïtie," vertelde Dam na de wedstrijd. "Al moet ik wel zeggen dat de trainer en ik een goede klik hebben. Ik vind dat hij goed bezig is, de spelers gaan voor hem door het vuur. Hij past goed bij FC Aalsmeer."

De 0-3 van Dam was de beslissing in de wedstrijd die het aankijken meer dan waard was. FC Zaandam, dat vorige week een ferme tik (5-0) kreeg te verduren in het bekerduel tegen Spirit, bleef ondanks twee tegentreffers in de eerste helft goed partij geven en loerde constant op de aansluitingstreffer die een paar keer in de lucht hing maar door sterk optreden van doelman Caril Heeren uitbleef.

Twee keer Van der Kooye
FC Aalsmeer kwam na twintig minuten op voorsprong door een benutte penalty van Thierry van der Kooye. Dam kreeg na een combinatie door het centrum met de sterke Van der Kooye de bal terug in de voeten gespeeld en struikelde vervolgens handig over een uitgestoken been van een verdediger. Dam: "Ik werd geraakt op mijn scheenbeen." Arbiter Van Harmersveld zag er een strafschop in, Van der Kooye ramde het leer vanaf elf meter langs doelman Jory Witlam.

Met een al even harde knal maar dan van grotere afstand, zo'n 25 meter, schoot Van der Kooye tien minuten later de bal prachtig en hard in de touwen. De grote en stevige centrumspits, die vooral in wedstrijden als er veel op de helft van de tegenstander wordt gespeeld in zijn element raakt (bal afschermen en doortikken), kreeg het leer plotseling voor zijn schoenen na slordig uitverdedigen van de thuisformatie. De aanvaller bedacht zich geen moment, draaide half om zijn as en zoef.....Witlam graaide naar lucht.

Caril Heeren sterk
Vijf minuten eerder kwam FC Aalsmeer goed weg toen Zaandam-aanvaller Mo Bourchid, behendige speler met hoofdklasse ervaring, oog in oog kwam met doelman Heeren. De sluitpost van de Aalsmeerders had een sterke reactie in huis. Heeren was de vervanger van doelman Nick van der Wiel die in de ochtend moest afhaken wegens een dikke knie (veel vocht). Strompelend liep Van der Wiel rond op sportpark Hoornseveld, maar deed dit opvallend genoeg wel in zijn keeperstenue. Voor als de nood aan de man zou komen.

FC Aalsmeer speelde in Zaandam in tegenstelling tot vorige week in een 4-4-2 formatie met Van der Kooye als dieptse spits en Dam daar kort achter in een vrije rol ("Heerlijke positie voor mij, lekker overal naar toe zwerven"). Aan de zijkanten werd het duo ondersteunt door de snelheid en behendighed van Rachid El Yaghmouri en Chris Dias en op het middenveld zorgden de jeugdige Stefan de Bruin (18) en nieuwkomer Axel Wendt voor de aanvoer.

De speelwijze van de roodgroenen zat goed in elkaar. Veel druk naar voren en veel balbezit. Met een beetje meer geluk was het duel in de rust al beslist, Dam kopte een keer rakelings over en Dias was bijna succesvol met een pegel in de korte hoek.

"Snel de 0-3 maken"
Dam: "De trainer zei in de rust dat we het goed deden, maar wel moesten proberen zo snel mogelijk de 0-3 te scoren. Dan was het klaar." Dat had de oud-oefenmeester van onder meer IJsselmeervogels en KHFC goed voorspeld. Op het moment dat de derde treffer van de roodgroenen op het bord stond brak inderdaad voor een groot gedeelte de weerstand van de thuisclub. FC Aalsmeer maakte daarna de fout te verslappen, spelers gingen voor eigen succes, de discipline bij de bezoekers ebde weg.

De club terugbetalen
Een uithaal van Daan Vaneman bepaalde kort voor tijd de eindstand op 0-4. Mike Dam: "Natuurlijk een lekkere start, maar we zijn pas net begonnen. Het kan nog beter." De oud-aanvaller van Ter Leede vindt dat het tijd wordt dat Aalsmeer het dit seizoen waarmaakt. "De club zorgt voor uitstekende faciliteiten, een goede trainer en we hebben prima spelers in huis. Er is wat dat betreft geen enkel excuus om het niet te laten zien. Laat ik het zo zeggen...ik vind dat we dit seizoen de club moeten terugbetalen door een uitstekende prestatie neer te zetten, promotie."

Daan Vaneman wordt na zijn treffer (0-4) omhelsd door Thomas Steinhart. Marten Baarse (midden) is ook blij. Doelman en verdediger Zaandam treuren. Foto: Ton van Eenennaam

Meer wedstrijdfoto's Zaandam-Aalsmeer.

Opstelling FCA: Caril Heeren, Thomas Harte, Mark Rutgers, Mark Ruessink, Daan Vaneman, Axel Wendt, Stefan de Bruin (Marten Baarse), Rachid El Yaghmouri (Brandon Stevens), Chris Dias, Mike Dam (Thomas Steinhart) en Thierry van der Kooye (Calvin Valies).