Welke opties heeft de KNVB om de competities af te maken?

26-10-'20 10.00 uur | Opties competitie | Door: Klaas LeegwaterHet amateurvoetbal ligt de komende weken nog stil. In de regio kan er door clubs in groepen van vier op anderhalve meter worden getraind. Vorige week werd al bekend dat Legmeervogels, KDO en RKDES de training hebben hervat. Vanaf afgelopen donderdag zijn ook de zaterdag- en zondagselectie van FC Aalsmeer weer begonnen met de trainingen in aangepaste vorm.

Wanneer de competitie weer kan worden opgestart is onzeker. Het aantal coronabesmettingen loopt nog steeds op, de kans dat de gedeeltelijke lock-down van vier weken die het kabinet twee weken geleden heeft ingesteld zal worden verlengd of worden aangescherpt is waarschijnlijk.

Zodra de competitie kan worden hervat heeft de KNVB diverse mogelijkheden. Er wordt in het geruchtencircuit over meerdere opties gesproken. Onderstaand een overzicht van de mogelijkheden om de competitie uit te spelen, opgesteld door Voetbal Rotterdam.

Optie 1: Hervatting in november
De huidige maatregelen gelden nog twee weken. Daardoor zou het mogelijk zijn in in het weekeinde van 14 en 15 november weer wedstrijden te spelen. Omdat clubs niet direct weer in actie zullen willen komen lijkt de eerste mogelijkheid op 21 en 22 novmber te zijn. Onder meer de topper FC Aalsmeer-sv Zandvoort (2A) staat op de agenda.

Voor de winterstop zouden er nog vijf speelweekeinden zijn. De overige uitgestelde weekeinden zouden op de vrije weekeinden in 2021 gespeeld kunnen worden. De weekeinden 13/14 februari, 20/21 februari, 3/5 april, 1/2 mei zouden dan inhaalweekeinden moeten worden. Op 3 en 5 april zou, in het paasweekeinde een dubbel programma kunnen worden gespeeld.

Er zou dan precies genoeg ruimte zijn om de nacompetitie te starten. De competitie eindigt dan op 13 juni 2020.

Optie 2: Hervatting in januari
Een hervatting in het weekeinde van 16/17 januari ligt het meest voor de hand. In dat weekeinde heeft de KNVB in principe speelronde 13 ingepland. Dat zou betekenen dat er acht speelronden moeten worden ingehaald.

In de beschikbare inhaalweekenden zouden vijf speelronden kunnen worden weggewerkt. De weekeinden 13/14 februari, 20/21 februari, 3/5 april, 1/2 mei zouden dan inhaalweekeinden moeten worden. Op 3 en 5 april zou, in het paasweekeinde een dubbel programma kunnen worden gespeeld.

Dit alles zou betekenen dat de competitie drie weken later eindigt en de nacompetitie eventueel daarna wordt afgewerkt. De competitie zou dan eindigen op 5/6 juni en de nacompetitie eind juni.

Optie 3: Halve competitie
In de competitie zijn de eerste vier speelronden grotendeels gespeeld. De oplossing om de competitie als halve competitie af te werken zou betekenen dat er na de winterstop nog negen competitieronden te spelen zijn. Ook moeten er nog enkele wedstrijden worden ingehaald.

In die optie is het spelen van een nacompetitie mogelijk. Hoe de periodeverdeling dan wordt is onduidelijk.

Optie 4: Doorspelen in de zomermaanden
In alle bovenstaande opties is rekening gehouden met het einde van het seizoen half juni. In de zomermaanden is het, mede door de aanwezigheid van kunstgrasvelden en de besparing van grasvelden, mogelijk om ook in juni, juli en augustus door te spelen.

Dat zou enorme ruimte geven om de competitie af te maken. In de zomermaanden is het voor clubs ook mogelijk meer publiek te ontvangen en zo een deel van de verloren omzet te compenseren.

Of de KNVB de clubs de ruimte geeft om door te voetballen is onduidelijk. De KNVB houdt al jaren vast aan een overschrijvingsdatum van 15 juni en een seizoenseinde op 1 juli.

Bron: Voetbal Rotterdam
Reageer

Deel dit artikel: