Daan Vaneman schreeuwt het uit van blijdschap na zijn winnende treffer tegen Victoria.   Foto: Ton van Eenennaam
 
 

Uithaal Vaneman voorkomt dure misstap
Victoria-FCA 2-3 (1-2)
Eerste klasse A zat
11-5-2019,


FC Aalsmeer is twee speelronden voor het competitieslot van de vervelende twaalfde plaats af in 1A. De roodgroenen boekten vanmiddag in Loosdrecht een zeer benauwde maar belangrijke 3-2 overwinning op het reeds gedegradeerde Victoria 1893. Winnende treffer viel ver in blessuretijd en kwam van de voet van middenvelder Daan Vaneman. Concurrenten CSW en WVHEDW leden verlies, FC Aalsmeer nu op de tiende positie op de ranglijst.

FC Aalsmeer kwam er in het belangrijke duel in Loosdrecht dus zonder kleerscheuren vanaf. Maar veel scheelde het niet of de Aalsmeerders waren flink chagrijnig de bus ingestapt voor de terugreis. De tobbende bloemendorpers die de punten zo hard nodig hebben om weg te komen uit de gevarenzone keken tot zestig seconden voor tijd nog tegen een verrassende 2-2 tussenstand aan. Een prachtige uithaal van de jeugdige Vaneman voorkwam een pijnlijke Aalsmeerse misstap en een slechte uitgangspositie voor het competitieslot.

Opluchting
Het gejuich bij spelers en begeleiding na het laatste fluitsignaal zei alles over de grote opluchting bij de in het nauw gedreven roodgroenen. Elk geval nog één belangrijke drempel te nemen, bij winst volgende week in de thuiswedstrijd tegen sv Argon en tegelijkertijd verlies van het Amsterdamse WV-HEDW bij titelkandidaat DHSC of puntenverlies van Zuidvogels tegen Victoria zullen de donkere wolken boven het sportpark aan de Beethovenlaan doen verdrijven en plaatsmaken voor het zo welkome zonlicht.

Zover is het echter nog niet. Want ondanks de driepunter in Loosdrecht was het spel van FC Aalsmeer ondermaats, Argon zal daar over zeven dagen beter van profiteren dan degradant Victoria zaterdagmiddag deed. Het team van assistenten Van Oudenallen en Turkenburg, hoofdtrainer Van Garderen was geschorst na zijn woedeaanval in Alphen, toonde aan dat het matig uit de rustperiode van drie weken was gekomen. De roodgroenen misten wedstrijdritme en de vorm om de 'tweedeklasser' onder de voet te lopen.


Junior Tiller schiet op mooie wijze de 1-2 voor FC Aalsmeer binnen.   Foto: Ton van Eenennaam

Blessure Campbell
Een vroege voorsprong door een benutte strafschop van Burak Sitil na een felle overtreding op aanvaller Martin Campbell hielp FC Aalsmeer, wederom spelend in een 4-4-2 systeem, nauwelijks in het zadel. Voetbal zonder pit en zonder dreiging legde het elftal voor rust op de mat. Dat Campbell na tien minuten geblesseerd het veld moest verlaten, tackle op de enkel bij strafschop, hielp ook niet mee. Vervanger Jordy de Groot kwam pas na de pauze beter in zijn spel.

Balverlies van Solomon Pinas op het middenveld leidde in de 13e minuut de 1-1 in. Defensiecentrum van de Aalsmeerders sloot, zoals vaker dit seizoen, de deur niet goed af. Spits Rik Langhout zag de opening, gleed handig langs twee verdedigers en knalde de bal om de oren van doelman Nick van der Wiel. De goalie, na een blessure aan de arm terug onder de lat, tikte vijf minuten later na een Loosdrechts schot met enige moeite het leer langs de paal.

FC Aalsmeer, zonder middenvelders Berry Kramer en Daan van Huffel, profiteerde een kwartier voor rust van een verkeerde uittrap van de Victoria-doelman. De mispeer van de keeper werd opgevangen door Calvin Koster, de aanvaller legde snel breed op Junior Tiller die diagonaal hard en hoog uithaalde. Een mooie score van de oudspeler van RODA'23.


In Loosdrecht keek de geschorste hoofdtrainer Cor van Garderen (links) achter het hek toe. De niet zichtbare assistenttrainer Marco van Oudenallen deed samen met assistent Roel Turkenburg (keeperstrainer, op foto derde v links) de coaching.   Foto: Ton van Eenennaam

Wel overwicht, geen dreiging
In de tweede helft een duidelijk overwicht voor de bezoekers, maar overtuigen en dreiging voor het vijandelijk doel gebeurde sporadisch. Wel was De Groot met een kopbal op de lat, na een puike voorzet van Calvin Koster, dichtbij de 1-3. Verdere kansen bleven voorlopig uit voor FC Aalsmeer dat achterin alert moest blijven op een mogelijke Loosdrechtse uitval.

Bij zo'n uitbraak glipte buitenspeler Letteboer langs linksachter Sergeo Kogeldans. De Aalsmeerder trok de aanvaller naar de grond, enige juiste sanctie was een strafschop. De Birk schoot feilloos in. En vijf minuten voor tijd een geweldige kans voor dezelfde De Birk om zijn ploeg op voorsprong te zeten. Kort op Van der Wiel raakte de aanvaller de bal totaal verkeerd. Het leer zeilde af richting cornervlag.

Derde maal is raak
Een dure misstap dreigde voor FC Aalsmeer. In de laatste drie minuten echter drie goede kansen voor de kwakkelende laagvlieger. Eerst wist De Groot op een haar na niet de 2-3 op het bord te brengen, vervolgens kwam invaller Giliano Eijken na een prachtige combinatie in riante scoringspositie maar stuitte op de doelman. Laatste mogelijkheid was voor Vaneman die zonder nadenken vanaf de punt zestienmetergebied hard in de touwen schoot.


Daan Vaneman legt in de laatste minuut aan voor de 2-3. Heel belangrijk doelpunt van de jeugdige Aalsmeerder.   Foto: Ton van Eenennaam

Een minuut later einde wedstrijd. De geschorste trainer Van Garderen en assistent Van Oudenallen omhelsden elkaar innig. Ontsnapping voor de dit seizoen hevig tegenvallende roodgroenen is nabij.


Reageer

 


 
Victoria-FCA 2-3 (1-2)

0-1 Burak Sitil (2e pen.)
1-1 Rick Langhout (13e)
2-1 Junior Tiller (31e)
2-2 Wilco de Birk (73e)
2-3 Daan Vaneman (90+)

Scheidsrechter: Jesse Knetsch (Bussum)
Toeschouwers: 78

Opstelling FCA:
Nick van der Wiel, Solomon Pinas, Burak Sitil, Eder Delgado, Sergae Kogelans, Junior Tiller (80e Mark Ruessink), Thomas Harte, Sander Aznar Martinez (75e Giliano Eicken), Daan Vaneman, Martin Campbell, (10e Jordy de Groot) en Calvin Koster.

Afwezig: Berry Kramer en Daan van Huffel.

18-5: FCA-Argon

Stand/Uitslagen 1A
Volledige programma dit seizoen


Advertentie:


 


 
Klaas Leegwater
11-5-2019
19.30 uur