RKDES-trainer Raymond de Jong.   Archief-foto: Jaap Maars


De Jong na remise pislink op arbiter, "beschamend optreden" KDO

13-5-'24, 20.30 uur | TAVV - RKDES 2-2 | Door: Klaas Leegwater

Update: reactie scheidsrechter en trainer De Jong
(Met audiofragment) RKDES heeft zaterdag de mogelijkheid om alleen aan de leiding te komen in 3A onbenut gelaten. Medekoploper Koudekerk verloor twee punten bij ESTO (2-2), dezelfde uitslag noteerden de Kudelstaarters bij TAVV.

Met nog twee duels op de rol blijft Koudekerk vanwege een beter doelsaldo (4 goals) de ranglijst aanvoeren. De lijstaanvoerder heeft een relatief makkelijk programma, RKDES speelt aanstaande zaterdag het lastige uitduel tegen nummer drie BSC'68.

RKDES-trainer Raymond de Jong baalde na het gelijkspel in Ter Aar als een stekker. "Dit is behoorlijk zuur. Ik was er vrij zeker van dat Koudekerk vandaag punten zou gaan verspelen bij ESTO, dat we dan niet profiteren is teleurstellend.

Wij verdienden de winst, we speelden de beste wedstrijd van dit seizoen. Alleen te weinig gescoord uit de vele kansen," verklaarde de oefenmeester kort na afloop voor de microfoon van Rick FM.

"Het liep bij hem dun door de broek"
De Jong was na de wedstrijd boos over het optreden van de arbiter omdat de leidsman in de ogen van de trainer veel te weinig blessuretijd had bijtrokken.

"We hebben g*********e een drinkpauze gehad van drie minuten, blessuresbehandelingen en zes wisselmomenten. Hij trok maar anderhalve minuut bij. Ik vind het echt zo slap, het liep hem dun door de broek. Als hij net zoveel ballen had getoond als mijn spelers dan had hij minimaal acht minuten moeten bijtrekken. Je weet dat er in blessutijd nog veel kan gebeuren."

IJzersterke eerste helft
RKDES speelde tegen TAVV, de gastheer had nog een punt nodig om definitief de nacompetitie te ontlopen, een ijzersterke eerste helft. Na een kopbal naast het doel van Roy Endhoven scoorde Mano van Veen in de 30e minuut uit een hoekschop met het hoofd de 0-1. Nog geen twee minuten stond het weer gelijk na matig uitverdedigen door de bezoekers.

Ondanks het veel betere veldspel van RKDES kwam de thuisclub vier minuten voor de pauze op voorsprong. Een lage harde voorzet werd door aanvaller Eric van der Hout hoog in de touwen geknald langs doelman Tijn Kraak. Nog voor de thee claimde heel RKDES een strafschop toen Endhoven onderuit werd gehaald. De scheidsrechter zag er geen penalty in. De Jong: "Dat was een honderd procent pingel. Het maakt nogal uit of je met 2-2 de rust ingaat of met 2-1."

Bal wil er niet in
Ook in de tweede helft had RKDES in Ter Aar een overwicht. "Maar de bal wilde er maar niet in", aldus De Jong die zes minuten voor einde officiele speeltijd zijn teams alsnog langszij zag komen door een sterke individuele actie van Mike van den Bergen die bijna vanaf de achterlijn de bal hoog in de touwen joeg. De Jong: "Een mooie treffer. Toen dacht ik, nu gaat het toch nog gebeuren. Ook omdat ik uitging van veel blessuretijd."

Die extra speeltijd bleef dus beperkt tot ruim een minuut, tot grote ontevredenheid van De Jong. De trainer zal met RKDES in de laatste duels tegen BSC'68 en Zwammerdam de volle buit moeten pakken met zoveel mogelijk goals om kans te behouden op de titel, tenzij Koudekerk een misstap begaat tegen Altior of RVC'33.

Reactie trainer De Jong (Rick FM)

Update 14-5, 11.00 uur. Reactie scheidsrechter:
De trainer van RKDES heeft totaal geen inzicht in de tijd gehad zoals blijkt. Het horloge van de SR is altijd leidend. De 8 minuten extra tijd zijn nooit aan de orde geweest. De woorden van de trainer zijn in mijn ogen niet herkenbaar.
De drinkpauze (waarin hij perse moet schelden) stond de tijd stil. Als hij een echte man was, dan kwam hij naar mij toe om te praten, maar hij heeft geen hand gegeven na afloop of in de rust wat gevraagd.
En wat betreft de strafschop, ik heb mooiere zweefduiken gezien.

Note redactie: De scheidsrechter heeft verzocht om niet met zijn naam vermeld te worden in artikel en in reactie. "Want ik word ten schande gemaakt door trainer." Dat verzoek heeft de redactie gerespecteerd.

Update 14-5, 18.30 uur. Reactie trainer De Jong:
De woorden die ik gebruikt heb is vlak na de wedstrijd als ik nog volop in de emotie zit. De scheidsrechter heeft gelijk dat hij door mijn woorden te schande wordt gemaakt. Daarvoor mijn excuses.

Ik heb de man netjes een hand gegeven. Ik probeer na de wedstrijd zoveel mogelijk niet met de scheidsrechter in discussie te komen omdat het geen nut heeft en de eerste emotie nog hoog zit.

Blessuretijd en penalty, daar sta ik nog steeds achter. Alleen de een laat wel 8 minuten doorspelen en de ander niet, en de een geeft wel een penalty en de ander wuift het weg.

Uitslagen/Stand 3A

Aalsmeer gedegradeerd, "beschamend optreden KDO"
Derdeklasser FC Aalsmeer is zondag na de 0-0 tegen ROAC officeel gedegradeerd. Uitmaken doet de teruggang niet, zoals bekend wordt de zondagtak bij FC Aalsmeer eind dit seizoen opgeheven.

Trainer Bas Groenveld had graag nog gestreden voor 'lijfsbehoud' in de nacompetitie, maar omdat KDO het liet afweten tegen degradatiekandidaat Quick 1890 (3-2) zijn de Aalsmeerders twee wedstrijden voor het competitieslot op papier vierdeklasser geworden.

KDO-trainer Lex van der Horst noemde het optreden van zijn ploeg tegen Quick 1890 beschamend. "We zaten de laatste periode in een goede flow, met wat ik vandaag heb gezien is alles wat we de laatste weken hebben opgebouwd in één keer weggegooid. Ik heb er geen goed woord voor over, beschamend. Ik trek dit heel slecht."

Uitslagen/Stand 3C

Tekst: Klaas Leegwater
Reactie trainers: RICK FM

Reageer


Deel dit artikel: