Foto: Ton van Eenennaam


Tekort aan scheidsrechters, "een joekel van een probleem"


30-9-'21 10.00 uur | Tekort arbiters |

Het amateurvoetbal in Nederland komt structureel tussen de 1.000 en 1.500 arbiters tekort. "Een droog, nietszeggend getal misschien, maar als er op vrijdagavond een afmelding binnenkomt van een zieke scheids, van welk niveau dan ook, ontstaat er een probleem dat zich meteen laat gelden in alle lagen van het amateurvoetbal", schrijft KNVB-directeur Jan Dirk van der Zee in zijn maandelijke columm op KNVB.nl.

De KNVB is begonnen met een grootschalige wervingscampagne. De directeur amateurvoetbal spreekt van een 'joekel' van een probleem. Hij vraagt zich af of het tekort aan scheidsrechters voldoende wordt onderkend in het amateurvoetbal.

"De oorzaak wordt niet zelden in de verkeerde hoek van het voetbal gezocht", stelt Van der Zee. "Alsof het fluiten van een wedstrijd door de emoties op het veld minder aantrekkelijk zou zijn. Niets is minder waar. Natuurlijk zijn er incidenten, ook nu weer, en die worden keihard aangepakt, maar het overgrote deel van alle wedstrijden verloopt plezierig."

Coronacrisis deel oorzaak
In 2016 telde het amateurvoetbal in Nederland circa 34.000 scheidsrechters. Nu zijn dat er nog maar ruim 30.000. Hiervan zijn circa 27.000 KNVB-leden actief als clubarbiter en 3.500 geregistreerd als bondsofficial. Met 32.000 duels per speelweekeinde is er sprake van een flink tekort.

Volgens Van der Zee is de coronacrisis één van de oorzaken van het gebrek aan voldoende arbiters. "De scheidsrechters stroomden wel uit, maar kwamen niet binnen, omdat het fysiek volgen van lessen hiervoor niet was toegestaan. Ook komt het door een gebrek aan beleid bij clubbesturen voor het werven, opleiden en begeleiden van scheidsrechters, want daar begint het, iedere KNVB-official is als clubscheids begonnen."

Werner ter Avest, hoofd arbitrage- en bestuurszaken bij de KNVB, ziet onder meer een rol voor leden van de technische staf weggelegd. "Clubtrainers zouden veel meer bij de selectie van scheidsrechters betrokken moeten worden door talent eruit te pikken. Zij kunnen invloed uitoefenen op spelers en met ze meedenken of het een geschikte rol voor ze kan zijn", betoogt Ter Avest.

Bron: KNVB/Noord-Hollands Dagblad
Foto: Ton van Eenennaam.In combinatie met onderhoudsbeurt 50 procent korting op montage van nieuwe onderdelen. Transport service mogelijk.


Reageer

Deel dit artikel: