Strengere routekaart biedt weinig hoop, ook niet voor toernooivoetbal


3-2-'21 14.00 uur | Strenge routekaart | Door: Klaas Leegwater

De kans dat er dit seizoen überhaupt nog gevoetbald kan worden bij de amateurs wordt steeds kleiner, ook de mogelijkheid op vriendschappelijk duels of toernooivoetbal in het voorjaar dat de KNVB onlangs als alternatieve optie naar voren bracht zal een moeilijk verhaal worden.

Dit sombere vooruitzicht voor amateurvoetballers blijkt uit de nieuwe strengere routekaart die het kabinet dinsdagavond presenteerde. Pas als het aantal positieve testen is gedaald onder 35 per 100.000/week en de IC-opname onder 4 per 1 miljoen/week (niveau 1 waakzaam) wordt het weer toegestaan wedstrijden tussen clubs te spelen. Momenteel zijn er dagelijks rond de 3500 positieve testen en ruim 30 IC-opnames (niveau 4 zeer ernstig).

"Willen we in dit voorjaar nog wedstrijden kunnen spelen (lokaal, regionaal of op eigen club) zal de routekaart moeten worden herzien. Dat is onze hoop en daarover zijn we constant in overleg met de overheid", was het weinig hoopvolle tweetbericht van directeur Amateurvoetbal Jan Dirk van der Zee woensdagochtend.

Wachten op antwoord
In zijn maandelijkse column was bij Van der Zee dinsdag tussen de regels door lichte irritatie merkbaar over het uitblijven van enige versoepeling. "Ruim 600.000 voetballers in Nederland staan stil. Wat betekent dat voor de gezondheid van Nederland? Helemaal nu steeds meer jongeren kampen met depressiviteit en de jeugd in achterstandswijken het heel zwaar heeft. Desondanks wacht de KNVB nog steeds op antwoord van premier Rutte en het OMT om te kijken naar wat er wel in plaats van niet kan."

Hervatting van de vorig jaar oktober stilgelegde competitie is met de huidige coronacijfers vrijwel van de baan, daar rekent bijna niemand nog op. Daarom lanceerde de KNVB vorige week het idee om in het voorjaar of begin zomer vriendschappelijke duels of regiotoernooien te organiseren, maar die suggestie lijkt na dinsdagavond dus al weer achterhaald. Of wellicht pas in de zomermaanden juni en juli als de omstandigheden mogelijk sterk verbeterd zijn.

240 miljoen
Over definitieve annulering van de reguliere competitie neemt de KNVB volgende week een besluit. Enig lichtpuntje in de nieuwe routekaart is dat er vanaf niveau drie (ernstig) training voor volwassen met elftallen weer is toegestaan. Nu mag dat nog slechts met twee personen. Voor kinderen t/m 17 jaar geldt deze regel niet, zij mogen ook nu al met een elftal trainen.

Van der Zee was in zijn column wel verheugd over het feit dat de regering extra geld beschikbaar stelt voor sportclubs. "Mede door de lobby van de KNVB en NOC*NSF nog eens extra 240 miljoen euro sportspecifieke steun binnengehaald. Ik vraag me af of daar voldoende gebruik van wordt gemaakt. Laten clubs zich hierbij helpen door de KNVB-helpdesk."

-Bekijk de nieuwe routekaart
-Dashboard met risiconiveau's
-Coronacijfers vandaag


Tekst: Klaas Leegwater

Reageer

Deel dit artikel: