Bart Hoving van KDO wurmt zich langs Quint Piris van RODA'23.   Foto: Jaap Maars

Passievol KDO ontglipt in slotminuut de winst

29-1-'23 20.00 uur | RODA-KDO 1-1 | Door: Klaas Leegwater

De gelijkmaker ver in blessuretijd van RODA'23 in de streekderby tegen KDO was gezien het veldspel van beide ploegen zeker verdiend maar sneu was het wel voor de Kwakelaars die ruim een uur lang met veel inzet en een flinke portie wilskracht een 1-0 voorsprong verdedigden.

Dat de ploeg van Edwin Reder uiteindelijk een minuut voor het laatste fluitsignaal van scheidsrechter Jongejan moest capituleren veroozaakte vanzelfsprekend enig chagrijn in het kamp van de roodwitten waar 'veteraan' Peter Onderwater deze middag uitgoeide tot uitblinker.

"We hadden hier kunnen winnen, maar het was ons niet gegund. We konden het net niet volhouden", vertelde kort na afloop Reder tegen Rick FM. De KDO-trainer toonde terecht zijn tevredenheid over de prestatie van zijn team op deze koude zondag in Bovenkerk.

Tegen de nummer vier uit 2B kwam KDO ondanks een aantal afwezigen wegens blessures goed voor de dag. Afgaand op het aantal kansen hadden de Kwakelaars, die dit seizoen nog maar twee winstpartijen boekten en laag op de ranglijst genoteerd staan, zelfs een ruime zege kunnen behalen.

KDO-middenvelder Wessel Klein glijdt langs zijn tegenstander.   Foto: Jaap Maars

Na een eerste kwartier waarin RODA'23 de lakens uitdeelde kwam KDO steeds beter in zijn vel te zitten. De bezoekers werden gevaarlijk, de aanvallers werden bij balverovering op het middenveld steeds beter bediend. Een sterke actie langs de zijlijn van Joeri Stange en linksbuiten Tygo Vermeulen resulteerde in een 1-0 voorsprong voor de gasten. De 19-jarige Vermeulen passeerde zijn tegenstander, uit de voorzet werd de bal goed ingeschoten door Wessel Kleijn die zijn inzet gekeerd zag worden door doelman Lars van Oerle. In de rebound kopte Kleijn het leer handig over de sluitpost in de touwen.

RODA'23 dat de laatste vier duels vijf punten verzamelde en daardoor de top van 2B uit het oog verloor, had tien minten later mazzel dat grensrechter Stijn van der Wielen bij een twijfelgeval over buitenspel enthousiast de vlag omhoogstak, daardoor ging de tweede Kwakelse treffer na een sterk uitgevoerde aanval niet door. De begeleiding van KDO in de dug-out ontstak in woede tegenover de arbiter vanwege de annulering.

In de laatste tien minuten van de eerste helft opeens drie goede kansen op rij voor de thuisclub. Miguel van Duin ramde de bal van twaalf meter onbesuisd naast, een knal van Ocean Coesel belandde op de lat waarna de inglijdende Van Duin in de rebound de 1-1 voor het intikken had maar stuitte op een sterke reactie van doelman Peter Onderwater. De 35-jarige goalie was weer eens opgetrommeld vanwege een blessuregolf bij de keepers in de Kwakel.

Kort voor rust had Onderwater opnieuw een uitstekende reflex in huis, met de voet keerde hij een inzet van dichtbij van Douwe Leenders. Leenders bleef in de kleedkamer achter voor de tweede helft, in zijn plaats kwam oudAalsmeerspeler Thomas Steinhart binnen de lijnen.

Wessel Klein ziet zijn kans gekeerd worden door doelman Lars van Oerle.   Foto: Jaap Maars

De eerste kansen na de thee waren voor KDO, uit een inzet van Kleijn hobbelde de bal een meter naast en een kopbal uit een vrije trap vloog langs de paal in de ballenvanger. Pas nadat RODA'23-trainer Bnar Toofeek, die volgend seizoen alweer zijn zesde jaar ingaat bij de Bovenkerkers, drie verse krachten tegelijk in het veld bracht kreeg de thuisploeg weer de overhand en nam naarmate de wedstrijd naar het einde ging de druk op het KDO-doel toe.

In de laatste vijf minuten een paar goede scoringsmogelijkheden voor RODA'23 waar in de laatste twintig minuten vooral Abdellah Attaij zich aan de linkerkant onderscheidde met frivool spel. Invaller Bjorn van der Knaap had zijn handen vol aan de behendige en snelle aanvaller.

Invaller bij RODA'23 Quint Piris, twee jaar geleden speler van Legmeervogels, schoot kort voor tijd uit kansrijke positie een halve meter naast het doel van Onderwater. Tenslotte moest de geroutineerde goalie zestig seconden voor tijd alsnog buigen. De sluitpost had geen antwoord op een door Milan Egberts met effect ingeschoten bal in de verre hoek.

Teleurstelling bij de Kwakelaars die een derde competiewinst bijna in de tas hadden en blijven bivakkeren in de gevarenzone van 2B. Trainer Edwin Reder: "Dit was zuur, heel jammer dat we de 1-0 niet over de streep konden trekken. Een groot compliment voor mijn spelers die vandaag allemaal volle bak hebben gegeven, ze hebben het fantastisch gedaan. Dit geeft houvast voor de komende duels."

RODA'23 trainer BnarTofeek had wel verwacht dat KDO veel strijd in de derby zou laten zien. "Ik had vooraf mijn team voorgehouden dat KDO tweehonderd procent zou gaan geven." De oefenmeester vond dat zijn ploeg de bovenliggende partij was en tegen de verhouding op achterstand kwam. "Wij waren beter en kregen de kansen, ook in het begin van de tweede helft maar de keeper van KDO hield er alles uit. Mijn complimenten aan hem. Gelukkig voor ons viel nog de 1-1, absoluut terecht."

RODA'23: Lars van Oerle, Ocean Coesel, Milan Egberts, Thomas Petitjean, Mike de Leeuw (Quint Piris), Jeremey Giltay (Sidney van Dijk), Miguel van Duin (Ginuwyne Olf), Abdellah Attaij, Thomas Barretta, Douwe Leenders (Thomas Steijnhart) en Bart van den Bogaard.

KDO: Peter Onderwater, Menno Lingeman (Timo Kas), Roy Verkaik, Mitchel Smits, Erik Verbruggen (Jesse Stange), Max Wessels, Wessel Kleijn, Bart Hoving, Joeri Stange (Bjorn van der Knaap), Sven Vlasman en Ticho Vermeulen.

0-1 Wessel Kleijn (17)
1-1 Milan Egberts (90+4)

Geel Kdo: Vermeulen en Hoving. RODA'23: geen
Scheidsrechter: Govert-Jan Jongejan.

Uitslagen/Standen zondag 2B

KDO: Tim ten Brink, Bjorn van der Knaap, Mitchel Smits, Timo Kas, Roy Verkaik (Jelmer de Roij), Querijn Alderden, Sven Vlasman (Max Wessels), Wessel Kleijn, Bart Hoving, Ticho Vermeulen en Joeri Stange (Menno Lingenman).

Foto's: Jaap Maars