Archief-foto: Jaap Maars


De Jong verlangde tegen Zwammerdam van spelers alle ziel en zaligheid, "want misschien mijn laatste wedstrijd"

26-5-'24, 10.00 uur | Regiovoetbal | Door: Klaas Leegwater

Derdeklasser RKDES heeft zich zaterdag met een overtuigende 3-0 zege op VV Zwammerdam als winnaar van de derde periode geplaatst voor de nacompetitie. Voor de eerste ronde aanstaande dinsdag zijn de Kudelstaarters vrijgesteld, in de tweede ronde zaterdag 1 juni treffen de roodzwarten op eigen terrein sv Duindorp.

De ploeg uit Den Haag eindigde als derde in 3B, 17 punten achter kampioen Graaf Willem II/VAC. Bij winst speelt RKDES een week later buitenshuis tegen de winnaar van BSC'68-FC Oudewater, opnieuw een overwinning van RKDES betekent op 15 juni op neutraal terrein de finale voor promotie naar de tweede klasse.

Zoveel weken vooruit wilde RKDES-trainer Raymond na de 3-0 winst op Zwammerdam nog niet kijken. De oefenmeester, die volgend seizoen trainer wordt bij FC Aalsmeer (team O23), hield zijn selectie voor de wedstrijd voor dat het zaterdagmiddag nog alle kanten kan opgaan. "Misschien wordt het wel mijn allerlaatste wedstrijd als trainer bij jullie."

Ziel en zaligheid
De Jong doelde op de mogelijkheid van rechtstreekse promotie bij een monsterscore en een grote misstap van leider Koudekerk en nummer twee BSC'68. Ook was er nog de kans dat RKDES zaterdag bij verlies overal naast zou grijpen. "Daarom wil ik dat jullie vandaag alles uit de kast halen, gooi al jullie ziel en zaligheid erin, en probeer zoveel mogelijk te scoren," hield De Jong zijn selectie voor, zo vertelde hij tegen RICK FM.

Uiteindelijk stond de Jong met zijn spelers rond 16.30 uur met een ticket voor de nacompetitie in handen. Dat gebeurde met een verdiende zege op Zwammerdam dat naar Kudelstaart was gekomen om de nacompetitie te ontlopen. Het niveauverschil zaterdag aan de Wim Kan Dreef was echter te groot voor de bezoekers om aanspraak te maken op winst.

Kort voor rust
Tegen het einde van de eerste helft, waarin tot de 43e minuut heel weinig gebeurde, kwam de thuisclub op voorsprong via een mooie knal in de touwen van Lorenzo Zorn na een prima actie en dito voorzet van Dennis Pronk. Ruim vijf minuten ver in het tweede bedrijf zorgde Rene de Jong voor de 2-0, de steekpass was van Mano van Veen.

Kort daarop viel de 3-0, Roy Endhoven mocht op randje buitenspel doorgaan en de derde Kudelstaartse treffer noteren, naar later bleek ook de eindstand. Na het laatste fluitsignaal een klein feestje op het veld vanwege de verovering van de derde periodetitel.

"Na de 3-0 kregen we nog legio mogelijkheden om de score verder uit te breiden. Maar ook Zwammerdam kreeg nog kansen, een uitslag van 5-2 had zomaar gekund", vertelde na de wedstrijd De Jong die zijn verblijf in Kudelstaart met dus minimaal een week heeft verlengd.

De Jong hoopt zijn afscheid uit te stellen tot 15 juni met promotie naar de tweede klasse. Eerst horde aanstaande zaterdag.

Schema nacompetitie:
1e ronde – 28 mei 2024
a) Soccer Boys – DWO
b) Excelsior’20) – CKC

2e ronde – 1 juni 2024
c) CSW of EMM'21– Winnaar Soccer Boys/DWO
d) Wilhelmus – UVS
e) BSC’68 – FC Oudewater
f) RKDES – Duindorp
g) Berkel – Winnaar Excelsior’20/ CKC
h) Rhoon – Neptunus
i) Slikkerveer – DHC
j) Victoria’04 – Overmaas

3e ronde – 8 juni 2024
k) Winnaar C – Winnaar D
L) Winnaar E – Winnaar F
m) Winnaar G – Winnaar H
n) Winnaar I – Winnaar J

Finales – 15 juni 2024 (neutraal terrein)
Winnaar K – Winnaar L
Winnaar M – Winnaar N

Dronebeelden voor aanvang wedstrijd, vuurwerk en fakkels

Tekst: Klaas Leegwater
Reactie trainer: RICK FM

Reageer


Deel dit artikel: