RKDES-verdediger Mischa van der Scheur torent bij een kopduel boven iedereen uit.   foto: Luuk Oerlemans (LAV)


RKDES start met ruime zege, 'nieuwe spits' trefzeker

Derdeklasser RKDES is de competitie gestart met een 5-2 overwinning op Voorschoten'97. Het probeersel van trainer Kiri Kalaitzis om verdediger/middenvelder Roy Endhoven als centrumspits te gebruiken lijkt een blijvertje te worden, Endhoven scoorde zondag twee maal. "We zijn op dit moment zeker niet de grootste titelfavoriet."

23-9-'19 12.30 | RKDES-Voorschoten'97 5-2 | Door: Klaas Leegwater


Het is even wennen voor de thuisaanhang die zondag voor de eerste keer dit seizoen een wedstrijd van RKDES bezocht. De eerste aanblik van Roy Endhoven als centrumspits bij de derdeklasser deed vreemd aan. Maar wat uit nood geboren is mag voorzichtig hoopgevend worden genoemd.

RKDES kampt de laatste jaren met problemen bij de invulling van de spitspositie. Verschillende spelers bleken op de plek in het centrum van de aanval niet goed uit de voeten te kunnen. De een wat minder dan de ander, netto resultaat was meestal een lage doelpuntenproductie.

Door de blessure de laatste duels van beoogde spits Rick Verkuijl en de schorsing van Mano van Veen schoof trainer Kalaitzis afgelopen periode Endhoven naar de voorste linie. De aanvoerder, normaliter spelende op het middenveld of in de verdediging vult zijn nieuwe positie tot nu toe aardig in.

"Ik ben tevreden"
Niet op techniek of souplesse, wel met een grote portie inzet, kracht en inzicht bewees Endhoven in het eerste competitieduel tegen het vernieuwde Voorschoten'97 als centrumspits zijn waarde voor RKDES door twee van de vijf doelpunten voor zijn rekening te nemen.

Endhoven kijkt met een goed gevoel terug op zijn nieuwe rol: "Voor de tweede keer stond ik in de spits en vandaag twee keer scoren is natuurlijk niet slecht, ik ben er tevreden over. Ook over de teamprestatie. We hebben bij vlagen goed gespeeld, de bal snel rond laten gaan om te komen tot goede kansen voor de goal. Al vond ik Voorschoten'97 wel erg matig spelen."

'Nieuwe RKDES-spits' Roy Endhoven schermt de bal goed af, ondanks de tegenstand van verdediger Voorschoten'97.   foto: Luuk Oerlemans (LAV)

Al in de derde minuut kwam RKDES, met de teruggekeerde Mischa van der Scheur spelend als linksback, op voorsprong. Doelman Jeroen Vlak van Voorschoten'97 treuzelde bij het wegwerken van de bal, Endhoven toonde zijn scherpte door hier direct voordeel uit te halen en de bal over de doellijn te rommelen.

RKDES bouwde het eerste half uur verder aan een licht veldoverwicht, de volgende treffer viel echter aan de andere kant toen arbiter Ricardo Mulder om onduidelijke redenen een strafschop toewees aan de bezoekers. Duwen of vasthouden, waren op te maken uit de gebaren van de arbiter. Timo van Aken schoot Voorschoten'97, dat deze zomer een verjongingskuur kreeg, vanaf elf meter naar 1-1. Doelman Tijn Kraak was kansloos.

Indy van Koert
De thuisclub, vanaf de voorbereiding zonder de geblesseerde middenvelder Arnaud van Leeuwen, was even later dicht bij de 2-1, een kopbal van Lennart Kok uit een hoekschop scheerde centimeters over de lat. Indy van Koert bracht kort voor rust RKDES met een prachtige actie wederom op voorsprong.

De topschutter, die eerder kansen op een doelpunt had laten liggen, begon aan de linkerkant aan een snelle rush, passeerde daarbij ogenschijnlijk simpel drie, vier tegenstanders en besloot zijn actie met een mooie lob die over de handen van Vlak in het doel belandde.

RKDES kwam op 3-1 na een goed lopende combinatie tussen Jeroen Bakker en Endhoven. Laatstgenoemde rondde uitstekend af. Voorschoten'97 maakte het daarna nog even spannend om opnieuw vanaf de witte stip Kraak het nakijken te geven. Ditmaal had leidsman Mulder een handsbal geconstateerd.

RKDES-middenvelder Elias El Hadji draait weg bij tegenstander van Voorschoten'97.   foto: Luuk Oerlemans (LAV)

Richting het einde van de wedstrijd kreeg Voorschoten'97 mogelijkheden op de gelijkmaker, daarbij maakte RKDES defensief af en toe een onrustige indruk. Terwijl de druk op de Kudelstaarters toenam besliste de thuisploeg in de slotfase met twee snelle uitbraken de wedstrijd.

Van Koert werd de diepte ingestuurd en liet iedereen met een groen-geel shirt zijn hielen zien. Op een twaalftal meters aangekomen bij Vlak werd het schot van de clubtopscorer gesmoord, invaller Rutger Spaargaren reageerde zeer alert door het leer alsnog over de doellijn te werken.

Nieuwe poging
Twee minuten in blessuretijd opnieuw Van Koert in een hoofdrol. De aanvaller, vorig seizoen in de beslissende slotfase node gemist, kreeg het leer in vrije positie aangespeeld, zag in een flits waar de vrije hoek was en schoot beheerst de 5-2 binnen. Van Koert liet zich dus in de eerste de beste competitiewedstrijd meteen gelden.

Eerste stapje in een nieuwe poging een trede hoger te komen op de amateurladder is gezet door RKDES. Endhoven (foto) blijft voorzichtig in zijn voorspelling: "Dit duel was geen goede graadmeter hoe wij er momenteel voorstaan. Daarvoor speelde Voorschoten'97 te zwak. Ik vind het dus nog moeilijk in te schatten hoe ver wij dit seizoen gaan reiken.

Veel tegenstanders hebben de selectie vernieuwd, dus afwachten hoe sterk of zwakker zij zijn geworden. En bij ons is het belangrijk dat de groep snel volledig is. Zo lang dat niet het geval is en ook kijkend naar de wisselvallige resultaten tijdens de voorbereiding vind ik RKDES op dit moment zeker niet de grootste titelfavoriet in 3A. We moeten echt nog een paar stappen maken", aldus de aanvoerder van RKDES.

Opstelling RKDES:
Tijn Kraak, Lennart Kok, Sven Boelsma, Ivo Lentjes, Mischa van der Scheur, Maarten van Putten (Rutger Spaargaren), Jimmy Baars, Elias El Hadji (Daan Duizendstra), Jeroen Bakker, Roy Endhoven en Indy van Koert.

Tekst: Klaas Leegwater
Foto's: Luuk Oerlemans (LAV)

Reageer

Deel dit artikel:
Volg VIA op:


Content Business Club FCA:


Peter van Ackooy
Peter van Ackooy van bouwbedrijf Bouwop B.V. stelt zich voor. "Jeugd met potentie de juiste begeleiding geven." Lees verder...
Laatste wedstrijdvideo:


ZOB-Aalsmeer 4-1
Tegenstanders RKDES
(Derde klasse A)

 

  Van Nispen
WVC
Zwanenburg
Alliance'22
Bloemendaal
RKDES
Sp.Leiden
Nicolaas Boys
Voorschoten'97
VSV 1912
Velserbroek
De Kennemers
Spaarnwoude
Aalsmeer

Uitslagen/Standen

 


Volg VIA op: