Maarten van Putten scoorde tegen Stompwijk'92 tweemaal.   Archief-foto: Jaap Maars

RKDES draait achterstand om in ruime winst

4-12-'22 16.30 uur | RKDES-Stompwijk 5-1 | Door: Klaas Leegwater

Tien duels gespeeld in de derde klasse A. Voorzichtig kan de conclusie worden getrokken dat RKDES dit seizoen gaat meedoen om de prijzen. De eerste periode moesten de Kudelstaarters een paar weken geleden aan Aarlanderveen overlaten, de roodzwarten blijven de buren uit de Amstelpolder echter op de hielen zitten.

De periodekampioen liet zaterdag met het 1-1 gelijkspel tegen FC Oegstgeest een steek vallen, RKDES profiteerde door de 5-1 winst op Stompwijk'92 en staat nu op twee punten van nieuwe leider Lugdunum. Aarlanderveen zakt naar plek twee.

Strafschop
In het begin van de wedstrijd zag het er niet naar uit dat RKDES met vier treffers verschil over Stompwijk'92 heen zou lopen. Vooral niet omdat de formatie van Raymond de Jong na een kwartier op achterstand kwam.

Door een misverstand tussen doelman Tim van der Linden en een van zijn verdedigers maakte de goalie van RKDES een overtreding op Stompwijk-aanvaller Nick Ammerlaan. Scheidsrechter Kenneth Debipersad floot voor een strafschop, Ammerlaan zelf klaarde vanaf elf meter het klusje.

Met voorsprong aan de thee
Ongeveer tien minuten voor rust kwam de thuisclub, dat direct na de tegentreffer stevig aandrong, verdiend langszij. Verdediger Mike Meuldijk zette aan de rechterkant goed door, uit zijn strakke voorzet tikte aanvaller Rick Verkuijl zijn ploeg op 1-1. En kort voor de pauze zorgde Maarten van Putten er voor dat de Kudelstaarters met 2-1 aan de thee gingen.

In het tweede bedrijf had de thuisploeg duidelijk de overhand en bouwde gestaag aan uitbreiding van de voorsprong. Op aangeven van Luuk Westerman scoorde Lennart Kok, na een goede loopactie in de ruimte, de 3-1. Westerman zelf maakte even later met het hoofd de 4-1, en Maarten van Putten zorgde met zijn tweede treffer van de middag voor de 5-1 eindstand.

"Had 8-1 kunnen zijnp"
RKDES-trainer Raymond de Jong na afloop tegen Rick FM: "Eigenlijk had onze overwinning nog veel hoger kunnen uitvallen, 7-1 of 8-1 was zeker mogelijk geweest. In de laatste twintig minuten was Stompwijk helemaal uitgeblust, er zaten meer goals in. Daar gingen we ook vol voor, we hielden ondanks de ruime voorsprong de druk op ze. Mijn team heeft op een goede manier naar het einde van de wedstrijd gewerkt."

Erik van Manen van Stompwijk’92 baalde tegenover Leiden Amateurvoetbal: "Dit is een repeterend verhaal aan het worden. We kwamen weer op voorsprong en dat was al de zevende keer deze competitie. Dat moet een enorme steun in de rug zijn, maar op de een of andere manier weten we het niet vast te houden."

Stompwijk'92 leed in Kudelstaart de negende verliespartij, en staat op de dertiende positie in 3A. Drie punten meer dan hekkensluiter Van Nispen.