De 40-jarige routinier Roald Pothuizen glipt soepeltjes langs Nieuwkoop-verdediger.   Foto: Jaap Maars


Met gewaagd spel is RKDES koploper Nieuwkoop opnieuw de baas, mooie bijrol veteraan Pothuizen


5-2-'23 11.30 uur | RKDES-Nieuwkoop 4-0 | Door: Klaas Leegwater

"Dit was duidelijk ons weekend," reageerde een blije RKDES-trainer Raymond de Jong een half uur na de verrassende 4-0 zege op koploper sv Nieuwkoop. Niet alleen was de oefenmeester in zijn nopjes met de zevende competitiewinst van zijn ploeg, ook de andere uitslagen in 3A zorgden voor tevredenheid bij De Jong.

Door verlies van de top drie schuiven de teams in het linkerrijtje naar elkaar toe. Zo is het verschil tussen leider Nieuwkoop en nummer acht FC Oegstgeest slechts vier punten, na veertien duels een opmerkelijke situatie in 3A. RKDES, de voorgaande twee duels vijf punten ingeleverd, komt op drie punten van leider Nieuwkoop.

Tweede keer
Lijstaanvoerder Nieuwkoop leed zaterdag in Kudelstaart zijn tweede competitienederlaag, en opvallend genoeg gebeurde dat tweemaal tegen RKDES. Eind september wonnen de roodzwarten flink tegen de verhouding in met 2-0, gistermiddag op sportpark Calslagen waren beide ploegen meer aan elkaar gewaagd en was de driepunter van RKDES zeker niet onverdiend te noemen.

Na een sterk beginoffensief van Nieuwkoop kwam RKDES, deze middag zonder onder meer Arnaud van Leeuwen, Rick Verkuijl en Lorenzo Zorn, na twintig minuten op voorsprong uit een strafschop. Lennart Kok werd in de ogen van de scheidsrechter Wieman te zwaar gehinderd bij een doelpoging.
Was vorige week tegen Lugdunum Arnaud van Leeuwen van de penaltystip tweemaal succesvol, ditmaal ging Mike van den Bergen achter de elfmetertrap staan en toonde zich een bekwame vervanger, 1-0.

2-0 en prima redding
Op het moment dat de klok naar de 30e minuut kroop stond de 2-0 op het scorebord. Een snelle uitworp van Mauro Pons Regueiro verraste de defensie van Nieuwkoop, handig passeerde aanvaller Maarten van Putten een tegenstander en tekende de 2-0 aan.

Nog voor de thee voorkwam RKDES-doelman Tim van der Linden met een uitstekende redding dat Nieuwkoop terug in de wedstrijd kon komen.

Koen Braat van RKDES sticht gevaar bij Nieuwkoop.   Foto: Jaap Maars

Roald Pothuizen, lach en bewondering
Een kwartier na rust het mooiste moment van de wedstrijd, vond later ook trainer De Jong. Door een aantal afwezigen in de selectie had De Jong de 40-jarige Roald Pothuizen bij de eerste zestien gehaald en mocht kort na rust zijn trainingspak uittrekken.

Veteraan Pothuizen toonde aan zijn voetbalkwaliteiten van vroeger nog lange na niet verleerd te zijn. Een hoge bal rond de middenlijn plukte de invaller prachtig uit de lucht en schoof het leer in een vloeiende beweging door naar de diepgaande Van Putten. Pothuizen sprintte naar de doelmond waar hij de lage voorzet in de touwen achter doelman Boekestein ramde.

Roald Pothuizen tikt de 3-0 in de touwen.   Foto: Jaap Maars

De Jong na afloop tegen Rick FM: "Bij zijn eerste balcontact in de wedstrijd struikelde Roald half over de bal waardoor ik langs de lijn wat gelach hoorde, maar de wijze hoe hij aan de basis stond en afmaker was bij de 3-0 deed het gelach verstommen. Een geweldige actie van nog steeds een fantastische voetballer. En dat op zo'n leeftijd, heel mooi om te zien."

Met de derde Kudelstaarstse treffer in de 60e minuut was de wedstrijd zo goed als beslist. Mike van den Bergen maakte kort voor tijd het roodzwarte feest compleet door opnieuw uit een strafschop (handsbal) de eindstand op 4-0 te bepalen.

"Gewaagd spel pakte goed uit"
"Prachtige winst tegen een ploeg die ik nog steeds als het beste team uit 3A beschouw", aldus De Jong. "Ik had vooraf goed bedacht hoe Nieuwkoop te bestrijden, direct hoog druk zetten en achterin één op één spelen. Ja..dat was gewaagd, maar pakte heel goed uit. Wat dat betreft complimenten aan mijn team voor de uitvoering.

En vandaag bewees weer eens dat ik voor mijn elftal niet hoef te putten uit twaalf, dertien spelers maar twintig spelers tot mijn beschikking heb die weinig voor elkaar onder doen. De inbreng van good old Roald Pothuizen is daar een heel mooi voorbeeld van."

Opstelling RKDES: Tim van der Linden, Mauro Pons Regueiro, Robin van der Steeg, Sven Boelsma, Luuk Westerman (Michael Schreven), Roy Endhoven, Amir Elhadji (Benjamin v Gastelen), Lennart Kok (Roald Pothuizen), Koen Braat (Lukas Lindjer), Mike van de Bergen. en Maarten v Putten.

Uitslagen/Stand 3A

Aai van Sven Boelsma over de bol van Pothuizen na zijn treffer.   Foto: Jaap Maars


Tekst: Klaas Leegwater
Reactie trainer De Jong: Rick FM.Reageer

Deel dit artikel: