De half zichtbare Ruben Onderwater heeft voor RKDES de 3-1 gescoord. De thuisclub viert een feestje met de aanhang.   Foto: Jaap Maars

RKDES schuift Duindorp met sterk spel opzij

2-6-'24, 13.00 uur | RKDES-Duindorp 3-2 | Door: Klaas Leegwater

Met een sterk optreden tegen het Haagse sv Duindorp heeft derdeklasser RKDES zich geplaatst voor de derde ronde in de nacompetitie. Na de 3-2 thuiszege spelen de Kudelstaarters aanstaande zaterdag tegen FC Oudewater voor een plek in de finale voor promotie. De wedstrijd gistermiddag aan de Wim Kan Dreef werd kort gestaakt vanwege herhaaldelijk vuurwerk langs en op het veld.

RKDES speelde tegen sv Duindorp, de nummer drie uit 3B met veel fysiek spel, een van de betere wedstrijden van dit seizoen. Juist in de periode dat de ploeg van vertrekkend trainer Raymond de Jong promotie naar de tweede klasse kan afdwingen lijken de roodzwarten in een prima vorm te verkeren.

Alles klopte
Vooral de eerste helft speelde de thuisclub een puike parij, alles klopte bij de Kudelstaarters. Solide opbouw van achteruit (Mike Meuldijk als bepalende regiseur), sterk aan de bal, goed in de omschakeling, en veel druk naar voren.

De bezoekers, aan de Wim Kan vergezeld van een fanatieke aanhang die het verbale duel aanging met de 'Kudelstaartse Tifosi', werden voor de pauze grotendeels overklast door de thuisformatie.

Veel hoekschoppen en een behoorlijk aantal kansen in het voordeel van RKDES in het eerste bedrijf. Onder meer uistekend keeperswerk van Jack Morauw hield de Haagse club lang op de been.

Een muur
Geheel tegen de veldverhoudingen in kwam sv Duindorp een kwartier voor rust op 1-0 voorsprong. Na een verre inworp kon de defensie van RKDES de bal niet goed wegwerken, een strak diagonaal schot van Robin van Roon vloog buiten bereik van doelman Tijn Kraak in de touwen.

"De achterstand was een vreselijke domper", reageerde RKDES-trainer De Jong na afloop. "We speelden een fantastische eerste helft met goede kansen, de 0-1 kwam totaal uit de lucht vallen. Vervolgens trokken ze achterin een muur op met vijf, zes verdedigers. Probeer er dan maar eens doorheen te komen."

Gestaakt
Daar kwam nog eens bij dat het goede ritme van RKDES kort voor de thee werd onderbroken vanwege het stilleggen van de wedstrijd door arbiter Ricardo Mulder na het afsteken van vuurwerk en rookbommen van toeschouwers uit beide kampen.

Het duel werd na een kwartier hervat met drie minuten speeltijd van de eerste helft, vervolgens werd er direct gewisseld van speelveld voor het tweede bedrijf.

RKDES ging het beste met omstandigheden om. De thuisclub voerde de druk nog meer op, en kwam rond de 60e minuut zeer terecht op 1-1. Aanvaller Reno de Jong ontsnapte op randje buitenspel, sprintte richting de achterlijn en gaf de bal op maat voor op spits Roy Endhoven die Morauw kansloos liet. Even later moest de doelpuntenmaker het veld geblesseerd verlaten. Zijn vervanger was Rick Verkuijl.

Ruben Onderwater
Met de intree van Verkuijl en zeker ook de invalbeurt van Ruben Onderwater als vers bloed werd het spel van RKDES nog dreigender. Onderwater ontsnapte aan de linkerkant, liep zijn tegenstander er op snelheid uit, uit de lage voorzet werd het leer door Verkuijl binnengelopen. Een kwartier voor tijd de 2-1 op het bord.

Rick Verkuijl zet twee tegenstanders opzij.   Foto: Jaap Maars

Tien minuten later een identieke aanval, nu over de rechterkant met Dennis Pronk in de hoofdrol. Pronk kreeg vrijheid langs de lijn op te stomen, zag goed hoe Onderwater in het centrum in de doelmond opdook. De pass was perfect, Onderwater schoof de bal langs Morauw.

De beuk ging erin
"Uitstekende 3-1 voorsprong uit twee perfect uitgevoerde aanvallen. Maar toen begon de oorlog van Duindorp", vertelde De Jong. "Ze gooiden de beuk er in de slotfase in. Veel fysieke strijd, ze gingen alles of niets spelen."

De spanning werd groot op sportpark Calslagen toen de bezoekers in de 88e minuut uit een vrije trap met een mooi geplaatst schot in de hoek de 2-3 aantekenden.

Arbiter Mulder telde maar liefst 13 minuten blessuretijd bij. RKDES moest zich schrap zetten om stand te houden. In de spannende en chaotische slotfase bleef de ploeg van De Jong overeind. "We hebben er in de slotminten keihard voor moeten vechten om de 3-2 over de eindstreep te trekken."

Veel motivatie
De oefenmeester deelde een compiment uit voor de gehele ploeg. "Een uitstekende wedstrijd. Iedereen met de volle inzet en veel motivatie. We kregen de ruimte om de bal rond te spelen, daar maakten we goed gebruik van. En belangrijk was vandaag de inbreng van de invallers, zij waren mede bepalend voor de winst."

Volgende tussenstation voor de Kudelstaarters op weg naar promotie is aanstaande zaterdag FC Oudewater. Op eigen terrein in het Groene Hart zal de tweedeklasser, nummer elf in 2C, een taaie tegenstander zijn voor RKDES. FC Oudewater heeft met 47 tegengoals dit seizoen een broze defensie, maar wist ook 43x het doelnet te vinden.

De winnaar van FC Oudewater-RKDES speelt een week later op neutraal terrein de finale voor promotie tegen de winnaar van EMM'21 – UVS.