Rick Verkuijl (links) en Robin van der Steeg in luchtduel. Roy Endhoven (9) kijkt toe.   Foto: Jaap Maars


RKDES zakt verder weg na nieuw verlies


5-3-'23 12.00 uur | RKDES-Aarlv 1-3 | Door: Klaas Leegwater

RKDES is voorlopig afgehaakt voor een hoge eindnotering in de derde klasse A. Na de mooie en verrassend ruime winst (4-0) een maand geleden tegen koploper Nieuwkoop zitten de Kudelstaarters in een neerwaartse spiraal.

Een flinke tegenvaller was een week later het verlies bij buurman en het veel lager genoteerde SCW (2-1) en na drie weken pauze ging de ploeg van Raymond de Jong ook gisteren onderuit, 3-1 op eigen veld tegen titelkandidaat Aarlanderveen. Het vijfde competitieverlies brengt RKDES op de achtste positie van de ranglijst, negen punten achter lijstaanvoerders Nieuwkoop en Aarlanderveen.

Met nog tien duels op het programma is de rol voor de Kudelstaarts wat betrteft rechtstreekse promotie vrijwel zeker uitgespeeld. Wat rest is een poging tot een eindpositie in de top vier dat recht kan geven op deelname aan de nacompetitie. Of bovenaan eindigen in de derde periode.

Wegblijven uit onderkant ranglijst
Voorlopig kijkt trainer De Jong nu zestien wedstrijden zijn gespeeld naar de onderkant van de ranglijst. "Daar wegblijven is nu de eerste prioriteit", zegt de oefenmeester na de thuisnederlaag tegen Aarlanderveen.

Dit seizoen geldt een versterkte degradatieregeling, de nummers 14, 13 en 12 degraderen rechtstreeks. Nummers 11, 10 en 9 moeten het vege lijf redden in nacompetitie. RKDES heeft momenteel een marge van vijf punten tot plek 9.

Zeer snelle voorsprong
De Jong zag zijn ploeg in de thuiswedstrijd tegen Aarlanderveen wonderbaarlijk snel op voorsprong komen. De bezoekers trapten af maar een snelle interventie van Amir El Hadji zorgde voor Kudelstaarts balbezit en stelde Mike van den Bergen in staat binnen twintig seconden de 1-0 aan te tekenen. Zover een blik in de geschiedenisboeken reikt de snelste treffer van RKDES in de afgelopen twintig jaar.

Vreugde bij RKDES na de zeer snelle 1-0 voorsprong via Mike van den Bergen (14).   Foto: Jaap Maars

De vroege openingstreffer zorgde voor een sterke impuls bij de thuisclub, middenvelder Arnaud van Leeuwen was met een ferme knal van afstand dicht bij de 2-0, uit zijn schot ketste de bal af op de lat. Aarlanderveen leek vanaf dat moment eindelijk wakkergeschud en pakte het initiatief over van de gastheren.

"Toen zag je hoe goed Aarlanderveen kan voetballen", vertelde De Jong later. "Fysiek sterk en erg balvast, met een nummer 10 die bepalend was. We hadden lange tijd niets meer te vertellen."

Nog voor rust scoorden de bezoekers tweemaal, waarvan de 1-2 in de 44e minuut door een eigen doelpunt van Rick Verkuijl uit een sterk indraaiende bal uit een hoekschop. Kort voor het pauzesignaal miste Aarlanderveen een grote kans op de 1-3.

Kans op 2-2
Vroeg in de tweede helft kreeg RKDES een goede mogelijkheid de stand weer gelijk te trekken. Amir El Hadji liet aan de zijkant zijn hielen zien aan de verdediging en had schuin voor doel de bal eigenlijk moeten voorgeven op een medespeler die er beter voorstond, Amir besloot zelf tot een schot dat naast belandde.

Nadat Aarlanderveen de paal had gereikt probeerde de thuisclub in het laatste gedeelte van de wedstrijd de gelijkmaker te forceren met meer risico in het spel. Daar profiteerde de bezoekers optimaal van, terwijl RKDES aandrong knalde de titelkandidaat de beslissende 1-3 binnen.

Volgende week reist RKDES af naar De Zilk voor het duel tegen hekkensluiten Van Nispen. In Aarlanderveen de topper om de eerste plaatst, Aarlanderveen-Nieuwkoop.

Uitslagen/Stand 3A

Opstelling RKDES: Tijn Kraak, Mauro Pons Regueiro, Robin van der Steeg (Mike Meuldijk), Michael Schreven (Dennis Pronk), Arnaud van Leeuwen (Benjamin van Gastelen), Lorenzo Zorn (Sven Boelsma), Roy Endhoven, Amir Elhadji (Benjamin v Gastelen), Mike van de Bergen, Rick Verkuijl en Maarten v Putten.

Amir El Hadji van RKDES stuit op met doelman Sven Koelewijn van Aarlanderveen.   Foto: Jaap Maars

Tekst: Klaas Leegwater
Reactie trainer De Jong: Rick FM.Reageer

Deel dit artikel: