KNVB meldt 53 'horizontale overstappers'


13-10-'21 14.00 uur | Horizontaal overstappen | Door: Klaas Leegwater


Amateurvoetbalverenigingen konden tot 30 september bij de KNVB een verzoek indienen om horizontaal over te stappen van de zaterdag als speeldag naar de zondag of andersom.

In totaal 53 verenigingen die met het eerste elftal mannen senioren uitkomen in de Eerste Klasse of lager, hebben aangegeven gebruik te willen maken van de mogelijkheid om per seizoen 2022/’23 te wisselen van speeldag, zo meldt de voetbalbond in een persbericht van dinsdagavond.

Al deze elftallen spelen nu op zondag en kiezen ervoor om te verhuizen naar zaterdag. Van de 53 verenigingen behoren er dertig tot het district West II. Verder maken tien verenigingen uit district Noord en acht verenigingen uit district West I de overstap.

Vanaf tweede klasse geen wijziging
Voor de Tweede Klasse en lager verandert er dit seizoen niets. De elftallen die aan het einde van het huidige seizoen overstappen, strijden gewoon mee om het kampioenschap en bij het winnen van een periodetitel volgt deelname aan de nacompetitie.

Ook degradatie behoort tot de mogelijkheden. Het niveau dat aan het einde van het seizoen wordt bereikt, wordt meegenomen naar de nieuwe speeldag in het seizoen 2022/’23.

Voor de elftallen die uitkomen in de Eerste Klasse en de overstap maken, gelden wel enkele beperkingen. Deze elftallen zijn bij een kampioenschap uitgesloten van promotie naar de Hoofdklasse en zijn tevens uitgesloten van deelname aan de nacompetitie tussen de Hoofd- en Eerste Klasse. Degradatie naar de Tweede Klasse en deelname aan de nacompetitie tussen Eerste en Tweede Klasse is wel mogelijk.

Gezien de overstap van 53 elftallen die nu nog op zondag uitkomen en de overstap naar het zaterdagvoetbal maken, neemt het aantal elftallen dat op zaterdag uitkomt toe en op zondag af. Met name in district West II zal deze verandering merkbaar zijn.

Aan de hand van de nieuwe aantallen wordt in de komende periode bekeken uit hoeveel poules per klasse en speeldagen de competitie het volgend seizoen zal bestaan.

Regio Aalsmeer
In de regio Aalsmeer besloten zondageersteklasser Legmeervogels (Uithoorn) en derdeklasser RKDES (Kudelstaart) volgend seizoen te wisselen van speeldag (van zondag naar zaterdag). Vanaf de competitiestart 2022 spelen er in groot regio Aalsmeer alleen KDO, RODA'23 en derdeklasser FC Aalsmeer nog op de zondag.

Vier degradanten
Doordat steeds meer clubs in het geheel of met hun standaardteams overstappen naar de zaterdag wordt het op deze speeldag drukker en drukker. De KNVB heeft daarom enkele nieuwe regelingen ingevoerd. Dit seizoen zal de zaterdag vierde klasse ook degradanten kennen, de nummers 11 tot en met 14 degraderen naar de nieuw te vormen zaterdag vijfde klasse (22/23).

Bron: KNVB

Lijst van standaardteams die volgend seizoen overstappen.


Reageer

Deel dit artikel: