RKDES druipt af na verlies halve finale in Oudewater.   Foto: Jaap Maars

RKDES vecht zich terug in wedstrijd, maar gaat in verlenging kopje onder

8-6-'24, 20.30 uur | Oudewater-RKDES 3-1 | Door: Klaas Leegwater

RKDES is in de halve finale van de nacompetite uitgeschakeld door tweedeklasser FC Oudewater. In het hart van het Groene Hart leden de Kudelstaarters een terechte nedelaag. Na een 1-1 eindstand maakte de beter spelende thuisclub er in de verlenging 3-1 van. FC Oudewater dat vecht voor handhaving speelt volgende week de finale op neutraal terrein tegen EMM'21 dat UVS met 2-1 versloeg.

De teleurstelling bij spelers en begeleiding van RKDES was groot na het boeiende duel op het fraaie complex, waar ongeveer duizend toeschouwers op waren afgekomen en vooraf werden getrakteerd op veel Bengaalse vuur van beide supporterskampen. De teleurstelling zal bij de roodzwarten snel plaatsmaken voor realisme, RKDES kon namelijk op het natuurgrasveld op een paar fases in de wedstrijd na zelden het allerbeste naar boven halen om de thuisploeg pijn te doen.

Bovenliggende partij
Het fysiek sterke FC Oudewater, behept met handige en snelle aanvallers, was duidelijk de bovenliggende partij tegen een RKDES dat volop de strijd aanging maar voetballend het moest afleggen tegen de thuisclub dat ook meer gogme en scherpte toonde, en de Kudelstaartse defensie vooral via de zijkanten een vervelende middag bezorgde.

RKDES begon uitstekend met na vier minuten een geweldige kans voor spits Roy Endhoven na een slimme steekpass van Mike van de Bergen, de inzet van dichtbij belandde op de vuisten van Kaj van den Heuvel. Snel daarna nam FC Oudewater het roer over. Met name in de omschakeling was de thuisformatie via buitenspelers Thomas Hoogenboom en Bart Griffioen levensgevaarlijk.

Tijn Kraak kansloos
Doelman Tijn Kraak kreeg het druk. De goalie keerde eerst nog hard schot in de hoek maar was even later kansloos toen RKDES na een matig genomen vrije trap verkeerd stond gepostioneerd, FC Ouderwater er via de rechterkant vliegensvlug uitkwam en de aanval afrondde met de openingscore van Sven Rietveld.

Vervolgens had het licht aangeslagen RKDES niet te klagen over geluk, de gastheren lieten enkele opgelegde doelkansen onbenut waardoor de bezoekers met het aanbreken van de rust nog leefde. Trainer De Jong poogde in de tweede helft met de inbreng van verse krachten Rick Verkuijl en Ruben Onderwater het tij te keren.

Uit het niets
Lange tijd zag het er naar uit dat een ommekeer voor RKDES er niet in zat. Uit het niets viel ruim een kwartier voor tijd toch de gelijkmaker. Uit een hoekschop kopte verdediger Luuk Westerman de bal via de lat hard achter doelman Van de Heuvel.

De 1-1, Luuk Westerman

De 1-1 veranderen in een voorsprong lukte het opgeleefde RKDES, dat smeet met krachten, niet. Aan de andere kant had goalie Kraak twee fantastische reddingen op rij en hield zo zijn ploeg in de race.

Extra gas
In de noodzakelijke verlenging gaf FC Oudewater nog een keer extra gas, ondersteund door de luidruchtige aanhang op het terras. Er was geen houden aan voor RKDES. Eerst na 12 minuten verlengen knalde Hulst de 2-1 binnen, en kort voordat de 120 minuten voetbal erop zaten velde Ivo Anbergen het definitieve vonnis over de Kudelstaarters die de laatste wedstijdfase alles of niets speelde.

Na het laatste fluitisignaal bestormden begeleiding en reservespelers van FC Oudewater uit vreugde het veld, RKDES droop teleurgesteld af naar de kleedkamer.

Meer klasse
RKDES-trainer Raymond de Jong na afloop tegen Rick FM: "We hebben terecht verloren van een felle, getergde tegenstander. Je zag dat FC Oudewater wat meer klasse in het team heeft. Maar we mogen best trots op onszelf zijn, we hebben er hard voor gevochten.

Jammer dat we de finale niet hebben gehaald. Al met al vind ik dat we een fantastisch seizoen hebben gespeeld", aldus De Jong die na vier seizoenen afscheid neemt van de Kudelstaarters en bij FC Aalsmeer assistenttrainer wordt van Ted Verdonkschot.