Aanvaller Giliano Eijken scoort in Oudewater de 0-1.   Foto: Ton van Eenennaam

Aalsmeer heeft in Oudewater aan twintig minuten genoeg voor winst

4-3-2023 18.30 uur | Oudewater-FCA 1-3| Door: Klaas Leegwater

Tweedeklasser FC Aalsmeer is na de winterstop met een uitstekende serie bezig, na drie winstpartijen op rij werd vanmiddag ook FC Oudewater aan de kant gezet.

Op vreemde bodem wonnen de roodgroenen met 3-1 en omdat concurrent Alphia bij Kagia verloor gaat de ploeg van Ted Verdonkshot nu alleen aan de leiding in 2D. Volgende week winst tegen Kagia brengt de tweede periodetitel in Aalsmeerse handen.

De basis van de winst in Oudewater legde FC Aalsmeer in de eerste twintig minuten van de wedstrijd waarin het hard uithaalde met drie treffers. De bezoekers speelden voor rust een ijzersterke wedstrijd tegen een opponent die drie keer op rij had verloren (competitie en beker) en veel moeite had het spel voor eigen publiek te maken.

FC Aalsmeer, zonder centrale verdediger Steyn Bol, kwam na een kwartier op voorsprong door een score van Giliano Eijken die de bal met wat geluk via de kluts in de voeten kreeg en schuin voor doel met een geplaats schot de binnenkant van het zijnet vond. Kort daarvoor was Calvin Valies al een keer kansrijk, zijn inzet in de hoek werd door doelman Vermeulen gestopt.

Uit boekje van Vahle
De 0-2 drie minuten later was er weer een uit het boekje van topschutter Luke Vahle. Niet voor het eerst dit seizoen lobde de spits het leer subtiel over de doelman heen in de touwen. De pass vanaf ruim veertig meter van verdediger Oliver Rifai was subliem, precies op maat kon Vahle de hoge bal achter de defensie van Oudewater oppikken en zijn dertiende treffer maken.

De bank van Aalsmeer veert blij op na de 0-2 van Luke Vahle (9).   Foto: Ton van Eenennaam

Met nauwelijks twintig minuten op de klok sloeg het ontketende FC Aalsmeer opnieuw toe. Middenvelder Axel Wendt werd in het strafschopgebied hard aangepakt, arbiter Wateler wees resoluut naar de penaltystip. Een klusje voor Mike Dam die vanaf elfmeter sluitpost Meuleman kansloos liet.

Bijna had Eijken nog geen vier minuten later de 0-4 aangetekend, zijn bekeken en lage uithaal vloog een halve meter langs de tweede paal. Zo bleef FC Oudewater bespaard van de genadeklap, en kon het door een tegentreffer twaalf minuten voor rust weer een beetje hoop putten op een redelijk resultaat. Bij de 1-3 werd doelman Saverio Zondag door Sven Rietveld simpel op het verkeerde been gezet.

FC Oudewater feller
Na de pauze een fellere thuisclub zonder dat de bezoekers toestonden dat de ploeg van trainer Alex Redel dreigend werd. Hoewel de bloemendorpers in het tweede bedrijf een stuk minder goed voor de dag kwamen waren er genoeg kansen de score uit te breiden. Zo was Mike Dam, die tegen een domme gele kaart aanliep, twee keer dicht bij de 1-4. Twee keer werd de bal van de doellijn gehaald.

Pas kort tegen het einde van de wedstrijd kreeg FC Oudewater een uitstekende kans op een doelpunt, het hoge en harde schot vanaf twaalf meter werd een prooi voor de handen van goalie Zondag.

"Eerste half uur was weergaloos"
Zo behaalden de Aalsmeerders al met al een vrij makkelijke overwinning in het Groene Hart. Verdonkschot heeft zijn ploeg na de winterstop goed op de rails gezet met spelers op de goede plaats en juiste speelsysteem. Iets steviger bovenaan de ranglijst en volgende week tegen Kagia lonkt de eerste seizoensprijs.

Verdonkschot na afloop tegen Rick FM: "Eerste half uur van ons was weergaloos, drie goede goals gemaakt. Daarna gingen we goed mee in de strijd die Oudewater er ingooide, na rust verzuimden we de vierde goal te maken." En over de koppositie: "We zullen alles moeten blijven geven om deze positie in handen te houden. Als mijn spelers elke wedstrijd meer dan honderd procent geven dan geeft uiteindelijk de individuele kwaliteit van ons de doorslag."

Invalbeurt zondagspeler Malick Lowe
Opmerkelijk bij FC Aalsmeer was dat er in de selectie een plek was ingeruimd voor Malick Lowe, succesvolle aanvaller (topscorer) van de zondagploeg. Wegens enkele afwezigen was er een beroep op Lowe gedaan plaats te nemen op de bank bij de Aalsmeerders. Een kwartier voor tijd viel Lowe in zonder op te vallen.

Hoofdtrainer van de zondagformatie Bas Groenveld had er geen moeite mee een van zijn belangrijkste spelers kort voor het duel morgen tegen koploper FC Abcoude uit te lenen. "In het kader van de doorontwikkeling van jonge talentvolle spelers zullen er in de toekomst vaker spelers bij de zaterdagselectie meetrainen en spelen. En vandaag zat de zaterdagselectie wat krap in spelers, dan is het erg goed dat wij ze uit de brand kunnen helpen."