Archieffoto Jaap Maars.


RKDES onderzoekt kwestie zaterdag-zondagvoetbal

13-12-'20 13.00 | Ledenonderzoek RKDES | Door: Klaas Leegwater


RKDES gaat een breed onderzoek starten onder de leden hoe zij aankijken tegen zaterdag-/zondagvoetbal. Door de Kudelstaartse derdeklasser is een werkgroep ingesteld die nog voor het einde van dit seizoen de uitkomst zal melden en een advies zal uitbrengen aan het hoofdbestuur. Wat de uitkomst ook is, hoogstwaarschijnlijk zal RKDES elk geval volgend seizoen nog niet van speeldag veranderen.

"De laatste jaren bereiken ons vanuit de leden steeds vaker signalen over hoe de club aankijkt tegen eventuele verhuizing naar de zaterdag als speeldag. Daar kunnen we onze ogen niet voor sluiten", zegt interim-voorzitter Gert Ubink van RKDES.

"Kijk wat er om ons heen gebeurt...veel clubs in de regio heffen de zondag als speeldag op, daarmee wordt het zondagvoetbal steeds verder uitgehold en minder leuk. We willen heel graag weten hoe onze leden tegen die ontwikkelingen aankijken en in hoeverre de discussie binnen de club leeft."

Complex RKDES geschikt?
De werkgroep zal starten met gesprekken in kleine groepjes en later het onderzoek breder trekken binnen de vereniging naar de jeugd- en seniorenafdelingen zodat er een goed beeld wordt gevormd over de meningen die leven. Ubink (foto): "Er zal ook worden gekeken of ons complex wel geschikt is als al het voetbal op één speeldag wordt geconcentreerd, en zo zijn er nog wel meer zaken waar je rekening mee moet houden."

Als het advies op tafel ligt zal het hoofdbestuur beslissen wat er vervolgens gaat gebeuren. Ubink: "Gaan we links- of rechtsom? Welke beslissing je ook neemt, er zullen altijd leden zijn die het liever anders hadden gezien. En als het besluit wordt om te verhuizen naar de zaterdag is het nog de vraag hoe je dat gaat doen, in één keer of gefaseerd? De werkgroep gaat nu aan de slag, ik verwacht rond april/mei hun bevindingen. Vrijwel zeker is dat wat de uitkomst ook is we elk geval volgend seizoen nog gewoon op zondag voetballen."

Bij RKDES (circa 750 leden) spelen vijf seniorenteams en vier jeugdelftallen (tot onder 14) jaar op zondag. Twaalf jeugdteams, junioren en pupillen (meisjes en jongens) voetballen op zaterdag. Tevens speelt op deze dag een vrouwenteam.

Na het aftreden vorig seizoen van voorzitter Frans Kuipers is RKDES er nog niet in geslaagd een opvolger te vinden. Tot die tijd is Gert Ubink interim-voorzitter. Kuipers (22 jaar voorzitter) werd vorige maand benoemd als erevoorzitter. Bestuursleden (aftredend) Richard Buskermolen en Jan Zethof als erelid en Jan van Leeuwen lid van verdienste.

Tekst: Klaas Leegwater

Reageer

Deel dit artikel: