KNVB pakt onderzoek weekendvoetbal weer op

14-7-'20 14.00 | Knvb-weekendvoetbal | Door: Klaas Leegwater

De KNVB inventariseert bij alle amateurclubs of ze met hun eerste elftal op zaterdag of op zondag willen spelen. Veel clubs maakten de overstap al naar het zaterdagvoetbal.

Door deze ontwikkelingen wordt een belangrijk doel van de KNVB, het organiseren van spannende en aantrekkelijke competities, een steeds grotere uitdaging. Daarom denkt de KNVB na over weekendvoetbal; het samenvoegen van de zaterdag- zondagklasse, ingedeeld per niveau.

Door de coronacrisis lag het onderzoek dat in februari was opgestart bijna zes maanden stil, begin juli heeft de KNVB de draad weer opgepakt om de amateurclubs te peilen naar hun standpunt. De komende dagen ontvangen alle veldvoetbalverenigingen en senioren voetballers (standdaardteams) een online vragenlijst waarin zij hun mening duidelijk kunnen maken over dit onderwerp.

Uitgehold
In het verleden werd in West II, waar de zondagcompetitie flink is uitgehold, al meerdere malen de mening van clubs gepeild. Vorig jaar zou de vierde klasse verdwijnen en in een later stadium mogelijk ook de derde klasse. Na veel protest van de clubs was er afgelopen seizoen in West II met kunst- en vliegwerk één klasse in de vierde klasse zondag. Komend seizoen is dat opnieuw het geval, één klasse met zeven teams.

Nu gaat de KNVB dus ook landelijk inventariseren. Aan de hand van de bevindingen zal de KNVB in de periode september/oktober verder in gesprek gaan met verenigingen en andere betrokkenen. Uiteindelijk streeft de KNVB er naar om in november meer duidelijkheid te kunnen geven over de toekomst van het zaterdag- en zondagvoetbal.

Hevig verzet
Weekendvoetbal zal er overigens niet zonder slag of stoot komen. Sommige clubs zetten de hakken in het zand, zo bleek in 2019 na een enquête onder 1300 verenigingen van Belangenorganisatie Amateur Voetbalverenigingen (BAV). Een overgrote meerderheid van de clubs was tegen, vooral zaterdagclubs.

Bijvoorbeeld SC Feyenoord dat in 2013 de overstap van het zondag- naar het zaterdagvoetbal maakte is een sta-in-de-weg. SC Feyenoord speelde in de hoofdklasse van het zondagvoetbal, maar moest zich via de vierde klasse van het zaterdagvoetbal helemaal opwerken naar de hoofdklasse. Bij realisering van weekendvoetbal zou deze eis vervallen. SC Feyenoord en andere clubs verzetten zich hier hevig tegen.

CO2-uitstoot
Het is voor de KNVB een van de grootste te nemen hobbels op de weg naar weekendvoetbal. De bond gooit daarom nu ook andere argumenten in de strijd om veranderingen door te voeren. In de mail aan de clubs speelt de KNVB de CO-2 bal. "Bij weekendvoetbal zullen de reisafstanden en dus de CO2-uitstoot veel minder groot zijn."

En KNVB-directeur Jan Dirk van der Zee in een column eerder dit jaar: "Als je een overstap bij hardcore clubmensen aankaart, dan maken zij het liefste een keiharde tackle. Maar wij hebben volgens mij geen keuze. Als je niets doet struikelt de zaterdagcompetitie namelijk over haar eigen succes. Het zondagvoetbal komt steeds vaker buitenspel te staan."

In de regio Aalsmeer hebben FC Aalsmeer en RODA'23 een seniorenafdeling op zaterdag en zondag. Legmeervogels komt met de hoofdmacht uit op zondag maar start komend seizoen met een zaterdagteam in de vierde klasse en team onder de 23. In Uithoorn en ook bij RKDES in Kudelstaart zijn voorzichtige geluiden te horen over een eventuele verhuizing in de toekomst van alle seniorenteams van zondag naar zaterdag. Bij KDO in de Kwakel is dit voorlopig niet aan de orde.

Bron: KNVB, De Gelderlander, Rotterdamse Voetbal en VIA.

Tekst: Klaas Leegwater
Foto: KNVB

Reageer

Deel dit artikel:
Volg VIA op:


Content Business Club FCA:


Michel Wiesener van Drinkwaterspecialist BV
Lid van de Businessclub Michel Wiesener van Drinkwaterspecialist BV stelt zich voor.
Lees verder...
Laatste wedstrijdvideo:


ZOB-Aalsmeer 4-1Tegenstanders FC Aalsmeer
(Derde klasse A)

 

  Van Nispen
WVC
Zwanenburg
Alliance'22
Bloemendaal
RKDES
Sp.Leiden
Nicolaas Boys
Voorschoten'97
VSV 1912
Velserbroek
De Kennemers
Spaarnwoude
Aalsmeer

Uitslagen/Standen

 


Volg VIA op: