Ted Verdonkschot nieuwe trainer Aalsmeer


2-2-'21 20.00 uur | Update: 3-2, 9.30 uur | Nieuwe trainer FCA

Ted Verdonkschot is vanaf volgend seizoen de nieuwe trainer van FC Aalsmeer. Eind vorige week kwamen de tweedeklasser en de 57-jarige oefenmeester een éénjarig contract overeen. Verdonkschot wordt de opvolger van Jesse Donker die vorig maand aangaf na twee seizoenen bij de roodgroenen op zoek te gaan naar een andere uitdaging.

Met Verdonkschot hebben de bloemendorpers een trainer van naam binnengehaald. De oud-voetballer van onder meer EDO, Aalsmeer en Noordwijk heeft vooral in de eerste decennia van zijn trainerscarrière (vanaf 2000) veel successen behaald, met verschillende clubs vijf keer promotie. De laatste jaren boekt de toekomstige Aalsmeer-trainer mindere cijfers en raakte verwikkeld in een voetbalsoap in Velsen.

Het bestuur van FC Aalsmeer is in zijn nopjes met de aanstelling van Verdonkschot. "Wij zijn enorm trots dat we met zo'n ervaren trainer mogen gaan werken aan onze ambities. Ted Verdonkschot beschouwt zijn aanstelling als een nieuwe uitdaging waarin hij volop kansen ziet om de komende jaren verder aan het eerste elftal te bouwen, en met voldoende ruimte voor doorstroming van jeugdspelers", schrijft FC Aalsmeer op de clubwebsite.

Ted Verdonkschot (midden) heeft contract bij FC Aalsmeer ondertekend. Links bestuurslid Technische Zaken Robert Jan Jansen, rechts algemeen voorzitter Eef Niezing.

Drie keer kampioen
Het langst werkzaam en meest succesvol was Verdonkschot bij Rijnsburgse Boys waar hij vanaf seizoen 2003/2004 zes jaar in dienst was en met de club uit de bollenstreek drie keer de kampioensbeker in de Hoofdklasse veroverde. In 2009 verhuisde Verdonkschot naar HHC Hardenberg waar hij, met een tussenstop van één seizoen bij Young Boysvier, vier jaar actief was. In zijn eersteseizoen in Hardenberg bereikte Verdonkschot met zijn selectie via de nacompetitie de Topklasse.

In 2013 verkastte Verdonkschot, in een ver verleden een paar jaar een benadigd verdediger in het blauwwit van VVAalsmeer, voor twee seizoenen naar hoofdklasser Quick Boys (3e en 2e eindpositie). Na een jaar als assistenttrainer bij Telstar onder Michel Vonk stapte de Haarlemmer vervolgens over naar KHFC waar hij moeite had om goed te presteren. In de tweede divisie eindigde KHFC in twee seizoenen met Verdonkschot op respectievelijk de 13e en tiende positie.

In de zomer van 2018 verhuisde de oudspeler van VVAalsmeer naar IJsselmeervogels (2e divisie), eerst een keurige derde eindpostitie maar in zijn tweede jaar in Spakenbrug werd Verdonkschot kort na de winterstop de laan uitgestuurd omdat de spelersgroep het vertrouwen in hem opzegde. "Het was een onwerkbare situatie", tekende het AD begin 2020 op uit de mond van een bestuurslid.

Soap in Velsen
Een maand voor zijn ontslag bij IJsselmeervogels had Verdonkschot al aangegeven aan het eind van dat seizoen te stoppen in het vissersdorp en tekende een contract bij Hoofdklasser RKVV Velsen voor het seizoen 20/21 als opvolger van Martin Haar.

Nog geen maand na zijn handtekening in Velsen maakte Verdonkschot gebruik van een ontsnappingsclausule. Hij verscheurde de overeenkoomst en verhuisde zonder afkoopsom naar derde divisionist ODIN'59 in Heemskerk. In de gemeente met de Hoogovens echode de move van Verdonkschot en de naïeve opstelling van RKVV Velsen nog lang na. (Velsen slachtoffer van liefdesdrama na vertrek Ted Verdonkschot)

Afscheid van ODIN'59
Met ODIN'59 staat Verdonkschot in de momenteel stilgelegde competitie op de elfde positie, zes punten uit vier duels. De leiding van ODIN'59 was er kennelijk niet tevreden mee, na gesprekken vorig jaar eind november kwamen club en trainer tot de conclusie om aan het eind van deze competitie al na één seizoen afscheid van elkaar te nemen.

Het maakte voor Verdonkschot het pad vrij om te zoek te gaan naar een nieuwe club. Het vervolg is de opmerkelijke overstap naar tweedeklasser FC Aalsmeer, een niveau waar Verdonkschot in zijn trainerscarrière nog niet heeft op geacteeerd.

Stapje terug
"Ik doe een stapje terug. Maar mijn nieuwe club is zeker een club met heel veel mogelijkheden", vertelde Verdonkschot aan Voetbal Haarlem. Of de in Haarlem geboren Verdonkschot ook ditmaal een ontsnappinsclausule in zijn contract heeft laten vastleggen is vooralsnog onbekend.

Trainersloopbaan Ted Verdonkschot:
2000/2001 Haarlem HFC assist.
2001/2003 EDO hfc 1A
2003/2009 Rijnsburgse Boys H
2009/2010 HHC Hardenberg H
2009/2010 Young Boys 1A
2010/2013 HHC Hardenberg Top
2013/2015 Quick Boys H
2015/2016 Telstar assist.
2016/2018 Koninklijke HFC 2e D
2018/2020 IJsselmeervogels 2e D
2020/2021 ODIN '59 3e D
2021/2022 FC Aalsmeer 2A


Tekst: Klaas Leegwater
Foto: Orange Pictures, FC Aalsmeer en Pro Shots (voorp)

Reageer

Deel dit artikel: