RKDES-trainer Raymond de Jong zag hoe zijn ploeg in Kouderkerk veel kansen onbenut liet.   Archief-foto: Jaap Maars

Verlies RKDES bij Kouderkerk, De Jong: "de bal wilde er niet in"

11-12-'22 13.00 uur | Koud.kerk-RKDES 2-0 | Door: Klaas Leegwater

Derdeklasser RKDES heeft de mogelijkheid laten liggen uitstekende zaken te doen aan de top van de ranglijst. Na een sterke serie waarin de Kudelstaarters tien punten uit vier duels verzamelden liet de ploeg van trainer Raymond de Jong zaterdag de gelegenheid onbenut om de koppositie in 3A over te nemen.

In Koudekerk aan den Rijn verloren de roodzwarten met 2-0 van Kouderkerk. Ook lijstaanvoerder Aarlanderveen kreeg een nederlaag aan de broek, dat was de eerste (DWO 1-0). Nieuwe koploper na elf duels is Lugdunum, eind januari te gast aan de Wim Kandreef.

Het tweede competitieverlies van RKDES was volgens De Jong verdiend. Niet omdat Kouderkerk zoveel sterker was, maar omdat de de Kudelstaarters uit tal van mogelijkheden niet tot scoren kwamen, terwijl de thuisclub aan een paar kansen genoeg had voor de 2-0 winst. "De bal wilde er gewoon niet in," vertelde De Jong na afloop tegen Rick FM.

Niet opgelet
Na een eerste kwartier waarin beide ploegen een afwachtende houding aannamen kwam Kouderkerk in de 18e minuut op 1-0 voorsprong. Uit een corner werd de bal laag ingebracht, bij de tweede paal tikte Sidney de Schepper vrijwel ongehinderd het leer binnen achter doelman Tim van der Linden. De Jong: "Mijn ploeg lette bij die hoekschop niet goed op."

Na de achterstand kansen voor de bezoekers op de gelijkmaker, Rick Verkuijl en Ruben Onderwater waren pechvol in de afronding. RKDES, deze middag zonder ondermeer verdediger Dennis Pronk (blessure) en aanvaller Amir el Hadji (weekend weg), bleven de druk op het doel van Kouderkerk opvoeren.

Rode kaart thuisclub
Ongeveer tien minuten voor rust de tweede gele kaart voor Kouderkerk-middenvelder Sem van Aalst die dus van scheidsrechter Jongeneel vroegtijdig moest gaan douchen.

De Jong: "In de pauze heb ik mijn spelers erop geattendeerd waar voor ons in de tweede helft de kansen lagen tegen tien man. Ze gezegd dat vooral de flanken moesten worden benut."

Bal wil er niet in
De opdracht van de RKDES-trainer werd goed opgepakt en er kwamen ook genoeg mogelijkheden, vooral uit voorzetten vanaf de zijkanten, om de 1-1 op het bord te krijgen. "We kregen kans op kans, maar de bal wil er gewoonweg niet in", aldus De Jong. "Twee keer tegen de paal, een paar keer tegen de keeper op of over en naast. Het wilde niet lukken, heel jammer."

Zat het de roodzwarten tegen met scoren, de thuisclub had tien minuten voor tijd aan een goedlopende uitbraak genoeg om de wedstrijd te beslissen. Via de rechterkant brak Daan van der Zwet door de Kudelstaartse linie en dompelde met de 2-0 de bezoekers in mineur.

"Terechte nederlaag"
De Jong: "Ook bij de 2-0 zag mijn verdediging er niet goed uit, we zaten te slapen. We hadden veel meer kansen dan Kouderkerk, maar dan moet je ze wel maken." Al met al vond De Jong de winst van Kouderkerk verdiend. "zij deden het goed wat betreft de kansen benutten, dus zo beschouwd is de nederlaag van ons terecht."

RKDES met 21 punten uit elf duels de winterstop in, een vijfde positie op de ranglijst. Met drie punten achterstand op leider Lugdunum is er in het nieuwe jaar nog van alles mogelijk in 3A. Een spannende ontknoping ligt in het verschiet.