Mike Dam wordt gehaakt. Even later zal de aanvaller
vanaf de penaltystip de 12-0 maken,zijn zesde goal.
Foto: Ton van Eenennaam


Middagje dollen in Almere; twaalf goals

13-11-'21 19.00 uur | F.Almere-FCA 0-12 | Door: Klaas Leegwater


Het ging natuurlijk helemaal nergens over, datgene wat zich zaterdagmiddag afspeelde op het sportpark Sas en Gent in Almere. Tweedeklasser FC Aalsmeer was afgereisd naar Flevoland met in het achterhoofd dat het geen moeilijke middag zou worden in het bekerduel tegen Forza Almere. Maar dat het de roodgroenen zo simpel en met zo weinig weerstand zou afgaan bij de vierdeklasser kwam toch nog als een verrassing. Aan het eind van een middagje dollen twaalf goals in de pocket en door naar de derde ronde in het bekertoernooi.

Vanaf de eerste minuut was het klasseverschil tussen Forza Almere en FC Aalsmeer zo ontzettend groot dat al meteen duidelijk werd dat de roodgroenen een monsterscore zouden gaan boeken. De 0-12, met zes goals van Mike Dam en drie van Rachid el Yaghmouri, was nog een matige afspiegeling van het grote krachtsverschil.

Heel veel ruimte
De thuisclub mocht dan twee klassen lager speler, de ruimte die de gastheren aan FC Aalsmeer boden om heerlijk freewheelend naar een grote uitslag te voetballen was onwaarschijnlijk. Vooral de aanvallers van de bezoekers werden geen strobreed in de weggelegd om in alle rust en tijd de bal aan te nemen, rond te kijken en een vervolgactie te maken. Het mocht en kon allemaal van Forza Almere, de nummer zeven in 4F. Tot wanhoop van Forza-doelman Quincy Ceder die zijn teamgenoten fanatiek bleef coachen.

Voor rust scoorde FC Aalsmeer, met Rachid el Yaghmouri in de basis voor Calvin Valies en Stefan de Bruin op de plek van Axel Wendt, vijf maal. Al in de 3e minuut lag de bal achter Ceder doordat Thierry van der Looye alert reageerde op een hoge voorzet. Het tikje aan de bal van El Yaghmouri was eigenlijk onnodig, het leer was al een paar centimeter achter de lijn. Sportief wees de buitenspeler met de wijsvinger direct naar Van der Kooye als maker van de 0-1.

Mike Dam was verantwoordelijk voor de 0-2 en verdediger Arie de Vreugd zorgde met een kopbal en een hard schot voor de 3-0 en 4-0. Vooral vanaf de linkerkant met in de eerste helft buitenspeler Christoff Dias in een hoofdrol was FC Aalsmeer gevaarlijk. Kort voor het pauzesignaal tilde Rachid el Yaghmouri de stand naar 0-5.

FC Aalsmeer op weg naar de 5-0. Thierry van der Kooye zet goed door en zal afleggen op Rachid el Yaghmouri.
Foto: Ton van Eenennaam

In de eerste tien minuten na rust was El Yaghmouri opnieuw succesvol, de ranke buitenspeler schoof de bal tweemaal in de touwen. De aanvaller verloor de laatste weken zijn plek aan de buitenkant en moest op de bank beginnen, in Almere toonde El Yaghmouri aan dat hij weer dicht tegen een basisplaats aanzit.

Dam op toeren
Het laatste half uur stond bij FC Aalsmeer, dat goed in de discipline bleven spelen en de bal tot het einde snel rond liet gaan, in het teken van het scorend vermogen van Mike Dam. Het was tevens de periode dat reservedoelman Simon Camfferman zijn debuut bij de roodgroenen maakte tijdens een officiële wedstrijd.

Schaduwspits Mike Dam, die na de wissel van Van der Kooye doorschoof naar het centrum van de aanval, schoot vijf keer achterelkaar raak, waarvan de laatste uit een strafschop. Dam had zijn hoge aantal doelpunten (zes) mede te danken aan de flankspelers die hem deze middag prima bedienden.

FC Aalsmeer met vette cijfers door naar de derde ronde in de knock-outfase van de districtsbeker. Minpuntje van de middag voor de Aalsmeerders was het uitvallen van verdediger Mark Rutgers met op het eerste gezicht een behoorlijke blessure. Een paar uur later kwam het bericht dat Rutgers een kwetsuur heeft aan de buikspier en dat het afwachten is wat betreft de ernst met het oog op volgende week in de subtopper tegen Jong Holland.

Bekijk serie wedstrijdfoto's door Ton van Eenennaam

Later korte video met de hoogtepunten uit de eerste helft.

Opstelling FCA: Caril Heeren (Simon Camfferman), Mark Ruessink, Mark Rutgers (Axel Wendt), Arie de Vreugd (Stijn Bol), Daan Vaneman, Diederick Hoogerwaard, Stefan de Bruijn, Christoff Dias de Oliviera (Calvin Valies), Rachid el Yaghmouri, Mike Dam en Thierry van der Kooye (Brandon Stevens).

Tekst: Klaas Leegwater
Foto: Ton van Eenennaam

Reageer

Deel dit artikel: