Mike Dam haalt uit tegen FC Zaandam. De spits van FC Aalsmeer scoorde de 1-0.   Foto: Jaap Maars


Aalsmeer koploper, maar zegt spits Dam: "ons spel moet beter"

FC Aalsmeer gaat na drie winstpartijen in de eerste drie duels aan de leiding in de tweede klasse A. Vanmiddag voor vijftien toeschouwers versloegen de roodgroenen FC Zaandam met 3-1. Na een wervelende start en een vroege voorsprong kwam de klad erin bij de thuisclub. Pas in de slotfase werd de winst defintief veilig gesteld. In de wedstrijd viel tweemaal een rode kaart voor de bezoekers. "Resultaat is uitstekend, het spel moet en kan veel beter", vertelt aanvaller Mike Dam en vandaag een belangrijke rol speelde.

2-10-6-'20 21.00 uur | FCA-Zaandam | Door: Klaas LeegwaterETOS   Ophelialaan   Aalsmeer


Mistroostiger kon bijna niet. Lichte nevel, donkere wolken waar eerst motregen en later flinke hoosbuien uitvielen en bijna geen hond langs de lijn. Alleen een handvol bestuursleden van beide clubs en een paar vertegenwoordigers van de media waren de aandachtige toeschouwers. Buiten de hekken had een plukje mensen door het traliewerk eveneens zicht op het duel, als gevangenen die een luchtje mochten scheppen.

Dat waren de treurige omstandigheden zaterdagmiddag op en rond het sportpark aan de Beethovenlaan tijdens de derde competitiewedstrijd in 2A tussen FC Aalsmeer en FC Zaandam. Een wedstrijd die op de eerste twintig minuten na weinig goed voetbal te bieden had. Slordig spel, een hoop fouten. Het was allemaal niet geweldig.

Sprankelend
De start van FC Aalsmeer was evenwel sprankelend. Vanaf de eerste minuut jagen op de bal, het direct vastzetten van de tegenstander, de bal snel rond laten het gaan. Het was het soort voetbal dat past bij een titelkandidaat. FC Zaandam, tot zaterdag één punt behaald, was als een vluchtende muis op de hielen gezeten door een bloeddorstige kat.

Kansen dienden zich al snel aan, bij de meesten was centrumspits Mike Dam betrokken die, evenals jeugd speler Tijn de Bruin, voor het eerst een basisplaats kreeg toebedeeld van trainer Jesse Donker. Afgedwongen door zijn sterke invalbeurten en door de absentie van de geblesseerde Calvin Koster. Dam loodste de thuisclub al in de 4e minuut naar 1-0 door uit een vrije trap het leer laag en met veel effect langs de Zaanse muur en doelman Jory Witlam te krullen.

Kentering
De thuisploeg had FC Zaandam tussen de klauwen, het wachten was op de logische 2-0. Kansen genoeg in het eerste kwartier. Opnieuw Dam (2x), Rachid el Yaghmouri en Calvin Valies lieten de mogelijkheden echter liggen, ook door goede reacties van Witlam.

In de 16e minuut een kentering in de wedstrijd door een voorval dat juist in het voordeel van FC Aalsmeer had moeten uitvallen. Dam gaf in een duel tegenstander Hatim El Abbassi een schouderduw die daarop fel reageerde met een slaande beweging naar de Aalsmeerder. Dam na de wedstrijd: "Hij sloeg mij niet maar pakte kauwgom uit zijn mond dat hij extra insmeerde met speeksel en gooide dat hard naar mijn gezicht. Een domme actie, de scheids stond er bovenop en zag alles."

Hatim El Abbassi (6) van FC Zaandam heeft de rode kaart gekregen van arbiter Wateler.   Foto: Jaap Maars

Arbiter Wateler toonde El Abbassi, tot woede van de begeleiding langs de kant en een enkele felle Zaandammer op de tribune, de rode kaart. De thuisclub buitte de man-meer-situatie binnen de lijnen daarna heel slecht uit. In plaats van FC Zaandam nu helemaal in de hoek te drukken, verkrampte het spel van de roodgroenen op onverklaarbare wijze. Dam: "Opeens gingen we nerveus lopen voetballen. We wilden veel te snel die tweede treffer maken. Dat had een averechts effect. Het werd steeds slordiger."

Het team van Donker trof het dat de bezoekers weliswaar vaker aan de bal kwamen en ook af en toe in de beurt van goalie Nick van der Wiel opdoken, scoringsmogelijkheden kreeg FC Zaandam in de eerste helft bijna niet. En op het moment dat FC Aalsmeer via Calvin Valies tien minuten voor de pauze op 2-0 kwam, doelman Witlam liet de bal los na een knal van El Yagmouri, leken de roodgroenen over het het dode punt heen te stappen.

Maar toen Berry Kramer kort na rust verzuimde het definitieve vonnis te vellen over FC Zaandam, bal uit zeer kansrijke positie centimeters naast geschoven, kwam de klad er weer in bij de thuisclub. Een strafschop even later bracht de gasten terug in de wedstrijd. Bij een verdedigende actie stak Mark Rutgers zijn been naar achteren, Zaandammer Serdar Oztürk ging gretig naar de grond en ramde zelf vanaf elf meter de bal achter Van der Wiel.

Berry Kramer van FC Aalsmeer zet een sliding in.   Foto: Jaap Maars

Met nog een klein half uur op de klok kon het nog alle kanten op. FC Zaandam, een uur lang nauwelijks gevaarlijk, rook opeens bloed. FC Aalsmeer liet tekenen zien van vrees zien, de thuisclub ontsnapte een paar keer aan de gelijkmaker toen Lucas Wijkstra kort op Van der Wiel het leer maar half raakte en Lars van Vliet met het hoofd een halve meter naast de paal mikte.

Ook FC Aalsmeer kreeg weer kansen. Valies trok vanaf de linkerkant met korte passen naar binnen en haalde met rechts vlammend uit, via de paal verdween de bal over de achterlijn. Een grotere kans had El Yaghmouri, uit een voorzet viel de bal voor zijn goede linkerbeen maar schoof hopeloos naast.

El Yaghmouri, afgelopen januari van OFC verhuisd naar FC Aalsmeer, kan het verschil nog niet maken. De ranke speler aan de rechterkant laat bij vlagen zien dat hij veel in zijn mars heeft, de momenten dat hij dit binnen de lijnen etaleert zijn echter nog te zeldzaam. Via zijn voet viel een minuut voor tijd wel de 3-1, goed voor zijn vertrouwen. Kort daarna moest Zaandam-verdediger Gino Soolsma na zijn tweede gele kaart inrukken.

De watervlugge Calvin Valies ontwijkt een tackle.   Foto: Jaap Maars

Drie gespeeld, negen punten. FC Aalsmeer leider in 2A. "Als je alleen naar het resultaat kijkt natuurlijk een uitstekende start. Maar ik vind dat ons spel nog beter moet en kan", zegt aanvaller Mike Dam. "Het is nog te onrustig en niet verrassend genoeg. En we moeten onderling meer van elkaar accepteren, maar je ook niet steeds met een andere speler bemoeien. Dat levert irritatie op."

"We zijn zeker titelkandidaat, dat durf ik best wel te zeggen. Maar er zijn nog genoeg verbeterpunten, daar moeten we aan werken", aldus Dam die niet bang is dat als Koster weer fit is hij de bank in dug-out weer moet gaan warmhouden.

"Nee..ik voel mij goed, en ik ben de laatste weken lekker bezig. Twee keer gescoord en een paar assists. Ik wil nu bewijzen dat ik in de basis hoor, al heeft de trainer natuurlijk het laatste woord. En ik kan ook heel goed samen met Calvin Koster spelen, hij op 10 of naast mij in de spits. We zijn qua karakter allebei uit hetzelfde hout gesneden, heel fanatiek. Dat kan het elftal goed gebruiken."

Later videosamenvatting (zondag).

Opstelling FC Aalsmeer:
Nick van der Wiel, Daan Duizendstra (45e Mark Ruessink, Jordi van Gelderen (67e Burak Sitil), Mark Rutgers, Daan van Huffelen, Tijn de Bruin (72e Daan Vaneman), Diederick Hoogerwaard, Berry kramer, Rachid El Yaghmouri, Mike Dam, en Calvin Valies.

Geel FCA: Mark Rutgers

Uitslagen/Standen
Dorpsstraat 93   Aalsmeer

Tekst: Klaas Leegwater
Foto's: Jaap Maars

Reageer

Deel dit artikel: