Malick Lowe van FC Aalsmeer miste tegen SVH een enorme kans op de 3-3.   Archief-Foto: Jaap Maars.

Zondagteam Aalsmeer verspeelt goede uitgangspositie

22-5-'23 11.00 uur | FCA - SVH 2-4 | Door: Klaas Leegwater

Derdeklasser FC Aalsmeer heeft zich lelijk in de vingers gesneden. De rode loper lag met nog twee duels te gaan klaar naar de nacompetie voor promotie, zondagmiddag verkeken de roodgroenen zich op eigen veld echter in laagvlieger SVH. De ploeg uit Den Haag die in accuut degradatiegevaar verkeerde ging er met de 4-2 winst vandoor, de Aalsmeerders bleven in verbijstering achter.

Concurrent voor een nacompetitie-ticket Amsvorde maakte geen fout en passeert FC Aalsmeer op de ranglijst. De formatie van Bas Groenveld staat nu op de vijfde plek, een punt achter Amsvorde. Positie vier geeft hoogstwaarschijnlijk recht op het competitie-toetje.

FC Aalsmeer mag zondag niet verliezen bij HOV/DJSCR en hopen dat kampioen FC Abcoude zijn sportieve plicht doet tegen Amsvorde. In dat geval is mogelijk een gelijkspel genoeg voor FC Aalsmeer vanwege een beter doelsaldo.

Verdiend op 1-0
FC Aalsmeer begon sterk aan het duel tegen SVH. Kansen volop voor de openingstreffer, onder meer voor Sten Piet en Jayson van der Neut. Na twintig minuten was het wel raak. Uit een hoge voorzet kopte de meeopgekomen verdediger Nick Sluijs de bal terug voor de voeten van teamgenoot Jeroen Ezink die doeltreffend uithaalde.

Tijdens het eerste deel van de wedstrijd ontsnapten de bezoekers tweemaal aan een rode kaart doordat scheidsrechter Adem Oren verzuimde SVH zwaar te bestraffen na het neerhalen van een doorgebroken speler. Zo kreeg doelman Anass El Makkaouri slechts geel nadat hij aanvaller Malick Lowe net buiten het zestienmetergebied onderuit schoffelde.

Vrij baan voor SVH
Nog gewoon met elf spelers kwamen de Hagenaars kort na de 1-0 op gelijke hoogte door een goal van Felipe Oliveira. En binnen tien minuten na het begin van de tweede helft keek de thuisclub opeens tegen een 3-1 achterstand aan. Door verdedigingsfouten en het weggeven van teveel ruimte kreeg SVH via opnieuw Oliveira en Wesley Schouten vrij baan de marge op twee goals te brengen. FC Aalsmeer-trainer Bas Groenveld keek langs de kant hoofdschuddend toe.

De thuisformatie drong na de 3-1 aan om in het resterende ruime half uur de schade te herstellen. Kansen kwamen er genoeg voor de roodgroenen, evenwel pas tien minuten voor tijd knalde Jason van der Neut zijn team uit een vrije trap naar 2-3.

Een paar minuten later herhaalde Jeroen Ezink dit huzarenstukje bijna, uit zijn vrije trap belandde de bal op de paal. Tussentijds miste aanvaller Malick Lowe een enorme mogelijkheid op de gelijkmaker, van dichtbij schoot de spits met zijn goede been (de linker) veel te slap in. De doelman van SVH kon het rolletje simpel keren.

Terwijl FC Aalsmeer de druk opvoerde loerden de gasten op een uitval. Zes minuten voor tijd bij zo'n counter ging een SVH-aanvaller in het strafschopgebied naar de grond. Onduidelijk was wat daaraan vooraf ging, arbiter Oren zag er elk geval een penalty in die werd benut door Rayvano van Alphen.

Met de 2-4 zo kort voor tijd speelde FC Aalsmeer een verloren wedstrijd en zag een goede uitgangspositie voor deelname aan de nacompetitie als sneeuw voor de zon verdwijnen. SVH verliet met grote opluchting het bloemendorp, de ploeg is na de verrassende winst gevrijwaard van rechtstreekse degradatie.

"Het zakte in elkaar"
"Na de 1-0 zakte het bij ons inelkaar," vertelde na afloop trainer Bas Groenveld. "Heel jammer dit resultaat, want mijn ploeg verdient het om zo hoog mogelijk te eindigen. We spelen het gehele seizoen leuk voetbal, ze trainen er keihard voor, ze moeten zichzelf gaan belonen met een vierde plek in de eindstand. Daarom was deze wedstrijd zo vervelend. Zondag elk geval in Rotterdam winnen en dan kijken wat het oplevert."

Uitslagen/Standen zondag 3D

Opstelling FCA: Siem van de Ridder, Richard Melman, Nick Sluijs (Lars Hulleman), Ryan van der Neut (Fiston Conte), Mo Alaswad, Joeri van de Schraaff, Sten Piet (Dave Leenders), Jeremy Maas (Jesper Beelen), Jayson van der Neut, Jeroen Ezink en Malick Lowe.