Aalsmeer-aanvaller Dave Leenders haalt uit voor de 1-0. Op de achtergrond weet de juichende Sten Piet al dat de bal in de touwen zal vliegen.   Foto: Jaap Maars

Omstreden strafschop wordt Aalsmeer fataal in subtopper

11-12-'22 20.00 uur | FCA-Roda'46 1-2 | Door: Klaas Leegwater

Derdeklasser FC Aalsmeer die dit seizoen verrassend goed draait was zondagmiddag dicht bij een stunt door het hoger geplaatste RODA'46 te verslaan. Een sterke tactische zet van de bezoekers en een omstreden strafschop liet een overwinnningsfeestje voor de roodgroenen na een voorsprong in duigen vallen. Het was de formatie uit Leusden die na ruim negentig minuten met de 2-1 winst ging strijken.

De zondagafdeling van FC Aalsmeer begint na moeizame jaren weer een beetje tot leven te komen. Terwijl in de wijde omgeving de ene na de andere club de zondag inruilde voor de zaterdag als speeldag, houdt men bij de vereniging aan de Beethovenlaan de zondagtak voorlopig in stand. Door de recente goede resultaten van het eerste team onder leiding van trainer Bas Groenveld weten ook de toeschouwers het sportpark op zondag weer te vinden.

Tijdens de subtopper tegen RODA'46 werd het terrein bevolkt door ruim tweehonderd belangstellenden, ook omdat het vandaag 'sponsordag' was bij de derdeklasser. Het publiek kreeg een aantrekkelijk duel voorgeschoteld met spectaculaire momenten, eem mooie goal van de thuisclub, een rode kaart, een sterke comeback van de bezoekers en een zinderend slot met een discutabele strafschop.

Jesper Beelen van FC Aalsmeer (rechts) in duel met tegenstander.   Foto: Jaap Maars

Sterk eerste uur
FC Aalsmeer begon sterk aan de wedstrijd. Met zorgvuldig spel en in een 4-4-2 systeem werd constant getracht een van de twee aanvallers Dave Leenders als aanspeelpunt te vinden of de bewegelijke Mo Alaswad. Hoewel vroeg in het duel de eerste kans voor RODA'46 was, Marc Groen schoof de bal naast, kreeg de thuisclub met de technische Jeremy Maas als spil op het middenveld, meer en meer de overhand.

Op het moment dat de bezoekers, die gehavend naar Aalsmeer waren afgereisd (zeven geblesseerden), na twintig minuten met tien man verder moesten, Rick Matijssen haalde de doorgebroken Jeremy Maas onderuit, nam de druk van FC Aalsmeer zienderogen toe. Een score van de gastheren werd eerst nog afgekeurd wegens buitenspel, ook al riep dat vraagtekens op.

Tekst gaat verder onder de foto's

Jeremy Maas, de smaakmaker bij FC Aalsmeer, is doorgebroken maar wordt onderuit gehaald door Rick Matijssen.......

...die vervolgens rood ontvangt van scheidsrechter Lucas Boelé.   Foto's: Jaap Maars

Voorsprong
Vijf minuten voor rust de verdiende openingstreffer. Een dieptepass van Joeri van de Schraaff ontving Leenders op de hoek van strafschopgebied in de voeten, de spits draaide handig weg, passeerde zijn tegenstander waardoor hij vrij baan kreeg om met links laag en hard de verre hoek te zoeken. Strak vloog de bal tegen binnenkant zijnet. Een mooie treffer van de 20-jarige aanvaller.

Dave Leenders wordt na zijn score gefeliciteerd door familie/vrienden langs de kant.   Foto: Jaap Maars

In de tweede helft was het euvel bij de thuisclub dat, ondanks een speler meer binnen de lijnen, de man-meer-situatie niet optimaal werd benut. RODA'46 liet constant de jeugdige rechtsback Jason van der Neut bij de Aalsmeerders bewust vrij die daar te weinig mee deed, ook omdat zijn teamgenoten veelal de linkerkant zochten.

Ommekeer na tactische ingreep
Kantelpunt in de wedstrijd was de inbreng door RODA'46-trainer Frank Corba van drie verse krachten in de 65e minuut waaronder twee lange extra aanvallers die oorlog gingen maken in het zestienmetergebied. FC Aalsmeer wist niet goed om te gaan met de luchtmacht uit Leusden. Dat bleek acht minuten later toen Mark van Burgsteden de 1-1 kon binnentikken uit een vrije trap vanaf de zijkant.

RODA'46-trainer Frank Corba brengt in één keer drie verse krachten in. Een keerpunt in de wedstrijd.   Foto: VIA

Zes minuten voor tijd werd FC Aalsmeer het slachtoffer van een omstreden beslissing van arbiter Lucas Boelé. De leidsman zag in een botsing tussen doelman Sem van de Ridder en Mark van Burgsteden een zware overtreding van de Aalsmeer-goalie. Felle protesten van de thuisclub mochten niet baten, Davor Lambregts schoot RODA'46 vanaf elf meter op 1-2. De treffer werd luid begroet door de supportersaanhang uit Leusden.

In de resterende minuten probeerde FC Aalsmeer de stand nog gelijk te trekken, maar moest genoegen nemen met een nederlaag. Moe gestreden zochten de roodgroenen de kleedkamer op, zij zagen hoe RODA'46 een uitbundig feestje vierde rond de middencirkel. FC Aalsmeer na tien duels op de vijfde positie in 3D. FC Abcoude blijft maar winnen, de koploper heeft nog een punt nodig om de eerste periode te veroveren.

"Was geen strafschop"
FC Aalsmeer-trainer Bas Groenveld na afloop tegen Rick FM: "We waren lang de bovenliggende partij, onze voorsprong was daarom verdiend. Vanaf het moment in de tweede helft dat RODA'46 die lange spits van twee meter of nog langer inbracht en ze gingen pompen kregen we het lastig. En na de 1-1 zag je bij hun het geloof helemaal terugkomen."

De oefenmeester baalde van de penalty. "In mijn ogen was het geen strafschop. Mijn keeper had de bal al vast, dan kan het bij een botsing nooit een strafschop zijn. Maar hij geeft hem wel, heel zuur voor ons", aldus Groenveld die tevreden is over het presteren van zijn ploeg in het nieuwe seizoen. "Zeer zeker, we hebben nu al meer punten dan geheel vorig seizoen. Uitgangspunt is nog steeds dat we eindigen bij de eerste acht teams, dus we liggen goed op koers."

Uitslagen/Standen zondag 3D

Opstelling FCA: Sem van de Ridder, Richard Melman, Nick Sluijs, Ryon van der Neut, Jesper Beelen (Robin Kruijsman), Jef van der Laarse, Joeri van de Schraaff, Sten Piet (Patrick Melman), Jeremy Maas, Dave Leenders en Mo Alaswad.

Tekst: Klaas Leegwater