Giliano Eijken (rechts) verscheen na een blessure terug in de basis bij FC Aalsmeer. De aanvaller scoorde na rust de gelijkmaker tegen FC Oudewater.   Foto: Jaap Maars

Machteloos Aalsmeer loopt tegen muur op, plek tien doet vreemd aan

8-10-'22 19.30 uur | FCA-Oudewater 1-1 | Door: Klaas Leegwater

(Met 2 video-fragmenten) FC Aalsmeer heeft ook de derde competitiewedstrijd niet in winst (1-1) kunnen omzettten. De tweeklasser toonde op eigen veld onvoldoende stootkracht om FC Oudewater, dat na een vroege voorsprong een stevige muur optrok, eronder te krijgen.

Vooral in het centrum van de aanval ontbeerden het de roodgroenen vanmiddag aan kwaliteit en slimheid de tegenstander te verslaan. Met twee punten uit drie duels en zeven punten achterstand op leider ESTO is de ploeg van Ted Verdonkschot op de tiende positie beland, ver verwijderd van het beoogde doel om mee te doen om promotie in 2D.

Vesting FC Oudewater
Het was best een wonder dat FC Oudewater met een punt in de koffer vanaf het sportpark aan de Beethovenlaan huiswaarts ging. Na een vroege voorspong in de 7e minuut van de bezoekers via Bart Griffioen was het daarna vrijwel alleen maar FC Aalsmeer dat de klok sloeg. Terwijl de gasten zich terugtrokken op eigen helft was het voor de thuisclub de taak de roodwitte vesting te doorbreken, zoeken naar een zwakke schakel in de brede ketting.

Juist daar had de ploeg van trainer Ted Verdonkschot zaterdag de grootste moeite mee. Omdat de twee centrale aanvallers in zijn selectie wegens blessures ontbraken (Mike Dam en Luke Vahle) moest de oefenmeester in de punt van de voorhoede improviseren. Het was aan aanvallers Calvin Valies, Rachid El Yaghmouri en Giliano Eijken om de defensie van FC Oudewater met veel positiewisselingen open te rijten, middenvelders Stephan de Bruin (terug na blessureleed) en Axel Wendt moesten in de ruimte opduiken.

Probleempje voor Verdonkschot; vrijwel elke aanval, en dat waren er tientallen, stokte telkens rond de zestienmeterlijn van FC Oudewater. Het ontbeerde de thuisclub aan vernuft, vorm, gogme om de formatie uit het Groene Hart, die vorig seizoen via de nacompetitie promoveerde uit de derde klasse, te verrassen. Daar kwam bij dat met een blik op de reservebank Verdonkschot in puur aanvallend opzicht richting het einde nauwelijks mogelijkheden had iets te forceren.

Grote kans Wendt
Desondanks kreeg de thuisclub, voornamelijk in de eerste helft, een aantal goede kansen om de stand gelijk te trekken. FC Oudewater dat na de voorsprong tot aan de rust meer en meer paniekerig acteerde, mocht zich in de handen knijpen dat een kopbal van El Yaghmouri te slap was, en doelman Bart Meuleman goed richting de hoek ging na een laag hard schot van Eijken.

Grootste mogelijkheid was er voor Axel Wendt die na een geweldige rush vanaf bijna de middenlijn, hij stuurde met twee lichaamsbewegingen verschillende tegenstanders het bos in, oog in oog kwam met de goalie maar wonderwel geen doel trof door een in een reflex uitgestoken hak van een verdediger kort voor de doellijn. (zie video).

Tekst gaat verder onder video...

In de tweede helft was het spel van FC Aalsmeer te machteloos om de tegenstander angst in te boezemen. Tachtig procent balbezit vertelt dus helemaal niets als het overwicht niet leidt tot doelkansen. Keer op keer liepen de gastheren zich stuk op de roodwitte muur, geen vernuft in de aanvallen, het was allemaal te doorzichtig en in een te laag tempo.

Alleen halverwege het tweede bedrijf toen vleugelspeler Calvin Valies aan de rechterkant na een interceptie invaller Jelle Lissenburg bediende en deze een panklare voorzet afleverde op Eijken. Dat betekende de 1-1.

Tekst gaat verder onder video...(de 1-1, bron: Fred Schuit)

Nog tijd zat voor de winnende Aalsmeerse treffer, gezien het spelbeeld dik verdiend. Die goal viel evenwel niet, bij lange na niet. Wel bijna tot drie keer toe aan de andere kant waar FC Oudewater twee levensgrote kansen, toen de thuisclub tijdens een slotoffensief achterin veel ruimte weggaf, verprutste.

Dwars door het centrum stond de deur een keer wagenwijd open voor aanvaller Sjoerd Wittenburg, de middenvelder van FC Oudewater had de 1-2 op z'n schoen maar frabiceerde niet meer dan een slap rolletje in de handen van doelman Nick van der Wiel.

Calvin Valies van FC Aalsmeer passeert een tegenstander.   Foto: Jaap Maars

Zo ontsnapte FC Aalsmeer aan de valreep aan een grote flater in de nog prille competitie. Na drie duels nog geen winst geboekt, ruim in het rechterrijtje van 2D (plek 10). Het is een vreemd gezicht na seizoenen dat de roodgroenen altijd vanaf het begin een plek in de top vijf innamen.

Het woord promotie, waarover iedereen aan de Beethovenlaan in september de mond vol van had, is verstandigerwijs verstomd en zal waarschijnlijk pas weer hoorbaar zijn als de punten in een reeks wedstrijden binnenstromen.

Opstelling FCA: Nick van der Wiel, Jelmer van der Kamp, Oliver Rifai, Mark Ruessink, Marten Baarse, Axel Wendt, Diederick Hoogerwaard (Piet Halman), Stefan de Bruin (Tijn de Bruin), Calvin Valies, Rachid El Yaghmouri (Jelle Lissenburg), Giliano Eijken (Tristan Jongkind).

Uitslagen/Standen 2D

Axel Wendt van FC Aalsmeer aan de bal. De middenvelder miste voor rust een enorme kans op 1-1.   Foto: Jaap Maars

Foto's: Jaap Maars.