Calvin Valies heeft voor FC Aalsmeer de 2-0 gescoord, verzet van Jong Holland bijna gebroken. Foto: Jaap Maars

Sterk Aalsmeer schudt na rust stug Jong Holland van zich af

20-11-'21 19.00 uur | FCA-J.Holland 5-1 | Door: Klaas Leegwater

Als je FC Aalsmeer de laatste weken zo op de velden ziet acteren, hoe tegenstanders met bij vlagen flitsend spel en veel drive opzij worden gezet en hoe makkelijk de formatie van Verdonkschot tot zoveel doelpunten komt moet het bij de roodgroenen knagen hoe simpel in de eerste fase van de competitie zeven punten werden verspeeld en de ploeg zich moest terugknokken in de competitie.

Twaalf punten uit de laatste vier duels en zeventien goals. En tussendoor een 12-0 monsterscore in het bekerduel met Forza Almere. Mooie cijfers de laatste weken voor de bloemendorpers, het bewijs dat de bewoner van de Beethovenlaan steeds beter in zijn vel raakt en dat zich vertaalt met een snelle stijging op de ranglijst van 2A.

Na de ruime 5-1 zege vandaag op Jong Holland bezet FC Aalsmeer nu de tweede positie, twee punten achter het voorlopig ongenaakbare en ongeslagen HBOK, de titelfavoriet in deze klasse en voor de eerste periodetitel dat pas na de twaalfde speelronde zijn beslag krijgt. Eind januari de ontmoeting tussen de huidige twee zwaargewichten.

Goed positiespel
FC Aalsmeer speelde zaterdag tegen Jong Holland een van de betere wedstrijden in dit seizoen tot nu toe. Goed positiespel, snelle balcirculatie en negentig minuten lang concentratie en veel inzet. En aangezien Jong Holland een tegenstander van kaliber was draaide het duel uit op een aantrekkelijke voorstelling, jammergenoeg voor slechts een handjevol toeschouwers op het terrein en een paar daarbuiten achter de hekken.

Met een licht overwicht voor de thuisclub, door meer balbezit en iets meer dreiging, was de voorsprong voor de roodgroenen een kwartier voor rust niet onverdiend. De lichtvoetige Christoff Dias ontdeed zich aan de linkerkant heel handig van een tegenstander, gaf vervolgens een prima steekpass op de Calvin Valies die met een hard half hoog schot doelman Joppe Ten Broeke passeerde.

Nog voor rust had de mee opgekomen Mark Reussink bijna de 2-0 op zijn schoen en moest aan de andere kant doelman Caril Heeren zich flink strekken richting de kruising om de bal na een knal van Gijs Raven over de lat te tikken, de gelijkmaker bleef daardoor uit.

Calvin Valies
Kort na de pauze een geweldige kans voor centrumspits Thierry van der Kooye de voorsprong te verdubbelen. Na de mooiste aanval van de wedstrijd, een flitsende combinatie vanaf het midden naar de rechterkant, Axel Wendt-Calvin Valies, faalde Van der Kooye op twee meter van goalie Ten Broeke. Hard schoot de aanvaller tegen het lichaam van de keeper. Sneu voor de spits die een zevende competitietreffer goed kan gebruiken.

Valies was even later wel succesvol na een spijtende pass van Mike Dam. De snelle buitenspeler nam de bal aan met rechts, trok naar binnen en schoot met links hard langs Ten Broeke. Wendt, zaterdag uitstekend op dreef, was met een streep vanaf twintig meter verantwoordelijk voor de 3-0 en na zijn zes goals vorige week in Almere pikte Mike Dam ook zijn doelpunt mee na sterk voorbereidend werk van Mark Reussink.

Tegentreffer
Invaller Rachid el Yaghmouri leek een minuut voor tijd de 5-0 eindstand aan te tekenen, ware het niet dat bijna in het eindsignaal Gijs Raven voor Jong Holland de eer redde. Doelman Heeren baalde van de tegentreffer, de eerste in de laatste drie wedstrijden.

Met de vijfde zege in acht duels, de vierde op rij komt FC Aalsmeer steeds beter op stoom. Volgende week is de ploeg van Verdonkschot vrij van competitieverplichtingen. Over twee weken een thuiswedstrijd tegen DVVA, de nummer acht op de ranglijst. Zeven dagen later naar andere runner-up Waterwijk.

Later meer foto's en een video-samenvatting.

Opstelling FCA: Caril Heeren, Mark Ruessink, Mark Rutgers, Arie de Vreugd, Daan Vaneman, Axel Wendt, Diederick Hoogerwaard, Christoff Dias de Oliviera (Rachid el Yaghmouri), Mike Dam, Thierry van der Kooye (Stefan de Bruin)) en Calvin Valies (Brandon Stevens).