FCA-doelman Van der Wiel en zijn verdedigers balen, HBOK heeft 1-3 gemaakt. Foto: Jaap Maars

Onrustig Aalsmeer legt het af tegen effectief HBOK

5-3-'22 19.00 uur | FCA-HBOK 1-3 | Door: Klaas Leegwater

Een goed glas wijn, authentieke antipasti en Romeinse pizza’s. Ook afhalen mogelijk. Stommeerweg 91.

Even leek het er in de afgelopen weken op dat koploper HBOK na een rumoerige trainerswissel en het onverwachte verlies tegen AMVJ een comfortabele voorsprong op de ranglijst wel eens zou kunnen gaan verspelen. Aalsmeer lag op de loer om de lijstaanvoerder in een rechtstreekse confrontatie het zelfvertrouwen een nieuwe knak te geven.

Zo ver kwam het zaterdagmiddag echter niet, daar speelde de formatie van Ted Verdonkschot vanmiddag lange tijd te matig voor. Een gedegen voetballend HBOK dat effectief met de kansen omging reisde terecht met een volle koffer (1-3) terug naar Zunderdorp en ziet de voorsprong op de roodgroenen groeien naar acht punten.

Stijf van spanning
FC Aalsmeer leek stijf van de spanning te staan in de topper op eigen veld. De thuisclub speelde tegen de lijstaanvoerder een opvallend onrustige eerste helft. Veel balverlies en een haperende opbouw van achteruit waar Burak Sitil de plaats van de geblesseerde Mark Rutgers had ingenomen. In de aanvalslinie kwamen rechtsbuiten Calvin Valies en centrumspits Van der Kooye niet goed in hun ritme.

Valies maakte na enkele lichte overtredingen op zijn ledematen te lang een geagiteerde indruk dat zijn spel niet ten goede kwam en de robuuste Van der Kooye verknoeide een goede mogelijkheid. De diepste aanvaller moest na 25 minuten inrukken van Verdonkschot kort nadat een treffer van zijn voet ten onrechte werd afgekeurd wegens buitenspel. Stefan de Bruin was zijn vervanger.

Voorsprong HBOK
HBOK kwam in de 17e minuut terecht op voorsprong. Aalsmeerder Arie de Vreugd schatte op het middenveld een situatie verkeerd in, de bezoekers namen het spel over, gingen er met Romello Austin aan de linkerkant razendsnel vandoor. Zijn lage voorzet werd door clubtopscorer Dennis Kaars keurig opzij gelegd op Davey Claus die vanaf achttien meter de bal hard achter doelman Heeren in het net knalde.

Even later moest Kaars geblesseerd naar de kant. De belangrijke speler van HBOK (12 goals) zag vanaf de bank hoe Valies een dot van een kans kreeg op de gelijkmaker, om onbegrijpelijke redenen legde de flankspeler van FC Aalsmeer in zeer kansrijke positie af op een speler met een andere shirtkleur.

Aalsmeer komt op gang
In de tweede helft met bij de thuisclub inmiddels Nick van der Wiel onder de lat, Heeren moest tien minuten voor rust geblesseerd het veld af, groeide FC Aalsmeer langzaam beter in de wedstrijd. De duimschroeven bij de koploper werden wat meer aangedraaid.

Daarom was het licht tegen de verhouding in dat de thuisformatie de achterstand zag verdubbelen. Invaller Angelo Groen van HBOK kreeg de bal op het middenveld in vrije positie in de voeten, won een tiental meters terrein en verraste Van der Wiel met een harde uithaal in de lage hoek.

FC Aalsmeer bracht tien minuten later de spanning terug. Dam, eerder een paar keer terugfloten voor vermeend buitenspel, mocht op een hoge dieptebal nu wel doorgaan (vlagsignaal werd door arbiter Vriesenga genegeerd) en ramde op acht meter de bal hoog in het doelnet, goalie Joey Potveer was kansloos.

Domper
Een deel van de ongeveer 250 toeschouwers ging achter de thuisploeg staan op jacht naar de 2-2. Voor hun was het een domper dat HBOK een kwartier voor tijd het verschil weer naar twee goals tilde. Donny Rijnink reageerde alert toen Van der Wiel het leer na een hoge voorzet niet onder controle kreeg.

In de resterende speeltijd had FC Aalsmeer de pech dat paal en lat in de weg stond om HBOK nog pijn te doen. Al met al een verdiende overwinning van de lijstaanvoerder dat stabieler spel en gedrag op de mat legde. Het elftal van Verdonkschot hield voor de pauze het hoofd niet goed koel.

Later een videosamenvatting met reactie van beide trainers.

Opstelling FCA: Caril Heeren (Nick van der Wiel), Thomas Harte, Burak Sitil (Marten Baarse), Arie de Vreugd, Daan Vaneman, Axel Wendt (Jordi van Gelderen), Diederick Hoogerwaard, Christoff Dias de Oliviera (Thomas Steinhart), Mike Dam, Thierry van der Kooye (Stefan de Bruin) en Calvin Valies.