Linksback Mark Ruessink van FC Aalsmeer schreeuwt het uit na zijn 1-3 op slag van rust.   Foto: Ton van Eenennaam

Sterk Aalsmeer overloopt leider ESTO

4-2-2023 18.30 uur | ESTO-FCA 1-5 | Door: Klaas Leegwater

Aalsmeer heeft zaterdag met een sterk optreden in Bodegraven laten zien waarom de ploeg door velen werd en nog steeds wordt gezien als belangrijke titelkandidaat in 2D. Met over het algemeen goed voetbal, maar bovenal veel spirit werd de koploper op eigen veld op overtuigende wijze met 5-1 te kijk gezet. De Aalsmeerders klimmen naar de derde plek op de ranglijst.

Al in de 9e minuut kwamen de bezoekers, met als verrassing niet Nick van de Wiel maar Saverio Zondag onder de lat, aan de leiding door een doelpunt van Mike Dam die prima reageerde op een half hoge voorzet van linkerverdediger Mark Ruesink.

Nog geen vijf minuten later lag de 0-2 achter doelman Joey Anker door wat achteraf bleek de mooiste treffer van de wedstrijd. Giliano Eijken bediende de centrumspits Luke Vahle met een uitgemeten dieptebal, Vahle liet de bal een keer stuiteren waarna de spits het leer wonderschoon over Anker lobte.

Luke Vahle maakt met een mooie lob de 0-2 voor FC Aalsmeer.   Foto: Ton van Eenennaam

Strafschop
FC Aalsmeer, waar vandaag Adil Lechkar ontbrak, nam geen gas terug tegen het verbouwereerde ESTO. De thuisclub probeerde iets terug te doen maar kon niet dreigend worden. Alleen met een gelukje kwam de thuisformatie terug in de wedstrijd door tien minuten voor rust een strafschop te benutten na een pechvolle handsbal van Ruessink.

Op een psychologisch belangrijk moment verruimde FC Aalsmeer de marge weer naar twee, op slag van het pauzesignaal knalde Ruessink uit een hoekschop van Axel Wendt de 1-3 binnen.

Het offensief dat kort na de thee verwacht werd van het aangeslagen ESTO bleef uit. De thuisclub speelde aanvallend vrijwel niets klaar en moest toezien hoe de ploeg van Ted Verdonkschot de wedstrijd rond de 55e minuut in het slot gooide met wederom een prachtige treffer van Vahle die uit een voorzet van Eijken de bal met het achterhoof kort onder de lat in de touwen deed ploffen. De tiende competitiegoal van de centrumspits.

Nog was de koek niet op voor de meegereisde Aalsmeer-supporters. In de 80e minuut viel de vijfde treffer van de roodgroenen die deze middag in het blauw speelde. Middenvelder Thomas Bakker zette zelf de aanval op, hij kreeg in kansrijke positie de bal op een presenteerblaadje aangeleverd van buitenspeler Calvin Valies. De aanvaller, weer in de basis na een blessure, stelde Bakker zo in staat de eindstand op 1-5 te bepalen.

Efficiënt
Een dikverdiende zege van de Aalsmeerders die zich in Bodegraven uiterst efficiënt toonden. Van de zeven doelkansen vlogen er vijf in het net. ESTO frabiceerde over negentig minuten twee halve kansen en kreeg een penalty in de schoot geworpen. Het was het beeld van de wedstrijd: een heersend FC Aalsmeer tegen een lamgeslagen ESTO.

"Ijzersterke teamprestatie"
"Een ijzersterke teamprestatie, we waren heel erg goed gefocust vandaag", vertelde trainer Verdonkschot na afloop tegen RICK FM. "We hebben niks weggeven, en mijn team bleef voetballen na de 0-2. Nu doorgaan op deze weg, nu ook volgende week ASC verslaan."

Door het verlies is ESTO zijn leiderpostitie in 2D kwijtgeraakt aan FC Oudewater. FC Aalsmeer stijgt naar plek drie met twee punten achterstand op de nieuwe koploper.

Vahle (9) heeft de 1-4 gescoord en feliciteerd aangever Eijken.  Foto: Ton van Eenennaam

Opstelling FCA: Saverio Zondag, Thomas Bakker, Oliver Rifai (Marten Baarse), Stijn Bol, Mark Ruessink, Axel Wendt (Jelle Lissenburg), Jelmer van der Kamp, Mike Dam, Giliano Eijken, Calvin Valies (Rachid El Yaghmouri), Luke Vahle (Tijn de Bruin).