Luke Vahle haalt tegen DZC'68 uit voor de 1-2.   Foto: Ton van Eenennaam

Aalsmeer moet finale overlaten aan beter en frisser DZC'68

5-6-2024, 23.00 uur | DZC'68 - FCA 3-1 | Door: Klaas Leegwater

Fc Aalsmeer is uitgespeeld in de nacompetitie en blijft eersteklasser. De ploeg van trainer Verdonkschot verloor woensdagavond tijdens de 2e ronde in de nacompetitie voor promotie met 3-1 van DZC'68.

De nederlaag in Doetinchem voor de bloemendorpers was terecht. De thuisclub was voetballend, fysiek en mentaal de meerdere over FC Aalsmeer dat in acht dagen drie wedstrijden moest afwerken. DCZ'68, dat ruim tien dagen rust achter de rug had, maakte logischerwijs een frissere en scherpere indruk.

Stijf van de spanning
Rond de duizend toeschouwers op het sfeervolle en moderne sportpark zagen hoe de gastheren vroeg in de wedstrijd op voorsprong kwamen.
Aalsmeer-verdediger Teun Pletting, amper een week speelfit, stond onder stroom bij plotseling balbezit. DZC-aanvaller Jesper Vonk ontfutselde Pletting simpel de bal, deed vijf stappen vooruit en tikte het leer tegen binnenkant zijnet. Doelman Saverio Zondag strekte zich tevergeefs.

FC Aalsmeer kreeg geen tijd om adem te halen, de aangeslagen bezoekers keken tien minuten later zelfs tegen 2-0 aan. Uit een hoge voorzet vanaf de rechterkant kon Cas Evers vrijwel ongehinderd de bal binnenknikken. Defensief zag het team van Verdonkschot er opnieuw niet goed uit.

Zoeken naar grip
De roodgroenen zochten naar de juiste spelpatronen om grip te krijgen op de wedstrijd. Met een tactischse ingreep van Verdonkschot, verdediger Pletting naar de kant en Stefan de Bruin als middenvelder, begon het duel wat te kantelen.

FC Aalsmeer werd dreigender, de combinaties begonnen te lopen, centrumspits Luke Vahle werd meer en goed gevonden. Naar later bleek was dit de beste fase van de bezoekers, een tegentreffer voor de pauze leverde het evenwel niet op.

Met verse krachten Axel Wendt en Mike Dam binnen de lijnen poogde FC Aalsmeer na rust de thuisploeg de duimschroeven aan te draaien. Het bleef bij een poging, DZC controleerde de wedstrijd en liet de tegenstander bewust wat meer aan de bal.

Luke Vahle
Zo kabbelde het spel een dikke twintig minuten voort, ruim een kwartier voor tijd kwam de spanning terug door de aansluitingstreffer van Luke Vahle. De clubtopscorer van FC Aalsmeer had het moeilijk in Doetinchem, de spits werd fel op de hielen gezeten, kon in negentig minuten weinig uitrichten. De 1-2 tikte Vahle wel mooi in, na een doorkopbal van Mike Dam.

Zes minuten later tilde DZC'68 de marge weer naar twee treffers. Een verre uittrap van doelman Mike Thus werd niet goed beoordeeld door de Aalsmeerse defensie. Goaltjesdief Jesper Vonk, volgend seizoen aanvaller bij derde divisionist HSC'21 in Haaksbergen, pikte de bal op en maakte er 3-1 van. Zijn 34e seizoenstreffer, knap op dit niveau.

Alles of niets
In de laatste wedstrijdfase speelde FC Aalsmeer alles of niets. Grote doelkansen kregen de gasten echter niet, dat gold wel voor DZC'68. Een aantal uitstekende reddingen van vertrekkend doelman Zondag voorkwam voor de roodgroenen een grotere nederlaag.

Na het laatste fluitsignaal ging DZC'68 onder begeleiding van vuurwerk van het veld. De formatie van trainer Rob Haveman speelt zaterdag op neutraal terrein voor promotie tegen KHC uit Kampen.

Goed seizoen, maar toch...
FC Aalsmeer kan als promovendus en als nummer drie in de eerste klasse terugkijken op een goed seizoen, al is er wel het gevoel dat er meer had ingezeten voor de ploeg van Verdonkschot. Met name in de slotfase van de competitie werden op knullige wijze veel punten verspeeld. De voorzichtige doelstelling vooraf van Verdonkschot (handhaving) werd in elk geval ruimschoots gehaald.

Met hier en daar een versterking in elke linie zal FC Aalsmeer volgend seizoen de doelstelling moeten bijstellen, zeker gezien de prestatie van de afgelopen twaalf maanden. Minimaal een plek in de subtop moet volgend seizoen mogelijk zijn met deze spelersgroep waarin in de laatste tien dagen tot sluiting overschrijvingstermijn nog mutaties worden verwacht.

DZC'68-Aalsmeer 3-1
Basis-opstelling FCA:
Saverio Zondag, Jelmer van der Kamp (Lennard Eijsvogels), Teun Pletting (Stefan de Bruin), Oliver Rifai, Mark Ruessink (Joep Buis), Giliano Eijken, Mike Vreekamp (Mike Dam) , Dylan Nieuwendijk, Daan Vaneman, Luke Vahle en Jordy Nieuwendijk (Axel Wendt).

d'Olde Veste - Bol

Winnaar promoveert naar 4e divisie. Verliezer naar kleine competitie herkansers voor één extra promotieplek,