RKDES zet tijdens pauze onvrede om in beter spel

4-2-'24, 14.30 uur | DoCoS-RKDES 1-1 | Door: Klaas Leegwater

RKDES blijft na dertien gespeelde wedstrijden op het vinkentouw zitten om aan te sluiten bij de subtop in 3A. De Kudelstaarters speelden zaterdag in Leiden met 1-1 gelijk tegen DoCoS, verschil met koploper Koudekerk is vijf punten. Alles is dus nog mogelijk voor RKDES om deze competitie hoge ogen te gooien. Opvallend in 3A is het wegzakken na de winterstop van winterkampioen Aarlanderveen dat in 2024 twee keer op rij verloor.

RKDES speelde in Leiden een matige eerste helft. Dat kwam volgens trainer Raymond de Jong omdat zijn ploeg zich niet aan de afspraken hield.

DoCoS, dat voor de Kerst vanwege de slechte resultaten afscheid nam van trainer Edwin Vurens en sindsdien onder nieuwe trainer Dennis Olman zes punten veroverde uit twee duels, hanteerde het 5-3-2 systeem waar de bezoekers de nodige moeite mee hadden. "We wisten dat ze dit systeem zouden spelen, ik had mijn team daarop voorbereid en toch ging het niet goed. We gaven teveel ruimte weg."

Onvrede
De roodzwarten, voorlopig zonder de geblesseerde Benjamin van Gastelen (knie) en Ruben Onderwater (sleutelbeen), liepen in het eerste bedrijf verdiend tegen een 1-0 achterstand aan door een doelpunt met het hoofd van Chris van Empel, doelman Tim van der Linden had het nakijken.

Tijdens de pauze was er bij spelers onderling onvrede over de steken die RKDES in Leiden liet vallen, vertelde De Jong na de wedstrijd tegen Rick FM. "Ik heb ze allemaal de mond gesnoerd en nadrukkelijk gezegd dat we in de tweede helft 1 op 1 gingen spelen. Bij je eigen man blijven en geen ruimte meer weggeven."

Mike van de Bergen
Volgens de oefenmeester kwam zijn ploeg na rust beter voor de dag. "We wonnen toen veel meer duels, er was meer inzet en kregen nu ook kansen."

Voor RKDES resulteerde de opwaartse lijn in de gelijkmaker rond de 60e minuut. Mano van Veen veroverde na goed doorzetten de bal op het middenveld, speelde direct Mike van de Bergen (foto) in de voeten die vanaf de rand strafschopgebied mooi uithaalde voor de 1-1. Het was voor Van den Bergen zijn vijfde competitiegoal.

De Jong bracht na de gelijkmaker de snelle aanvaller Clemens Allen binnen de lijnen om de winnende goal op het bord te krijgen. "Maar we misten in de laatste wedstrijdfase net de finesse om een speler vrij voor het doel te krijgen."

Het bleef in Leiden 1-1. RKDES op de zesde positie in 3A. Volgende week tijdens het carnavalsweekend spelen de Kudelstaarters een inhaalduel in en tegen Zwammerdam. De formatie uit het Groene Hart staat drie punten onder RKDES.

Opstelling RKDES: Tim van der Linden, Michael Schreven, Dennis Pronk (Mike Meuldijk), Luuk Westerman, Mano van Veen, Roy Endhoven (Koen Braat), Lukas Lindijer Lorenzo Zorn, Mike van den Bergen, Maarten van Putten (Clemens Allen), en Reno de Jong (Rick Verkuijl).

Scheidsrechter: Herwin van der Maat