Streep door amateurvoetbal nabij


18-2-'21 18.30 uur | Hervatting competitie | Door: Klaas Leegwater

De KNVB heeft de beslissing een aantal keer voor zich uit geschoven maar na vandaag is het vrijwel zeker dat er definitief een streep zal gaan door het competitievoetbal bij de amateurs dit seizoen. Het aantal positieve besmettingen neemt weer toe en verschillende varianten van het coronavirus baart het kabinet zorgen. Dat maakt de kans levensgroot dat ruime versoepelingen vanaf 2 maart zullen uitblijven. Demissionair premier Rutte donderdagmiddag: "Ik ben weinig hoopvol."

Canceling van het competitievoetbal zal geen verrassing zijn. Aan de hand van de routekaart, drie weken geleden door het kabinet gepubliceerd, bleek al dat de kans op hervatting zeer klein was.

Alleen bij een drastische verlaging van het aantal dagelijkse besmettingen was er een mogelijkheid om in maart weer groepstraining bij volwassenen toe te staan en vervolgens vanaf april het restant van een halve competitie uit de spelen. Dat lijkt vandaag na de uitspraken van Rutte vrijwel uitgesloten. Geen promotie of degradatie. Volgend seizoen vanaf september begint elke club, als er gespeeld mag worden, weer op nul.

Regiovoetbal
De KNVB zal gaan inzetten op regiotoernooien. Directeur Amateurvoetbal Dirk-Jan van der Zee lobbyt al maanden bij de regering voor een andere indeling van de routekaart zodat voetballers (volwassenen) bij een eerste toekomstige lichte versoepeling in teamverband kunnen sporten. Tot nu toe zijn de pogingen van Van der Zee zonder resultaat.

Het kabinet houdt vast aan de huidige routekaart waarin voor het amateurvoetbal pas iets mogelijk is als niveau 1 is bereikt (waakzaam), het aantal positieve testen is gedaald onder 35 per 100.000/week en de IC-opname onder 4 per 1 miljoen/week.

Dat vereiste niveau is met de huidige aantallen (ruim 4500 besmettingen) nog ver weg, dus regiovoetbal later in het voorjaar is eveneens hoogst twijfelachtig, tenzij de indeling op de routekaart wordt herzien en de besmettingen in de komende maand snel omlaag gaan.

Daar komt bij of het voor spelers verstandig is na een stilstand van een half jaar direct weer aan wedstrijden te beginnen zonder een aantal weken van intensieve training. Blessures liggen dan op de loer. En publiek bij de duels zal waarschijnlijk niet zijn toegestaan, en clubhuizen gesloten blijven.

Eerstvolgende persconferentie van het kabinet is aanstaande dinsdagavond. Kort daarna zal de KNVB bekendmaken dat de competitie bij de amateurs niet wordt uitgespeeld, zo is de verwachting.

-Bekijk de routekaart
-Dashboard met risiconiveau's
-Coronacijfers vandaag


Tekst: Klaas Leegwater

Reageer

Deel dit artikel: