Mike Dam stuit tegen Arsenal op verdediger.   Foto: Ton van Eenennaam

Aalsmeer slaat flater bij Arsenal

10-10-'20 18.30 uur | Arsenal-FCA 2-0 | Door: Klaas Leegwater

Dorpsstraat 93   Aalsmeer

Een matig FC Aalsmeer is vanmiddag in Amsterdam terecht tegen het eerste competitieverlies aangelopen. Tegen Arsenal kwamen de roodgroenen, vooraf betiteld als kampioenskandidaat, niet uit de verf. Op de 2-0 nederlaag na een 0-0 ruststand viel dan ook weinig af te dingen. Na vier duels doet FC Aalsmeer op de ranglijst een stapje terug, van leider afgezakt naar de derde positie. Nieuwe koploper in 2A is sv Zandvoort met een punt meer.

Geen enkele goed uitgespeelde kans wist het team van Jesse Donker op het door zware regenval geteisterde sportpark de Schinkel aan het IJsbaanpad te creëren. Dat vertelde alles over de vorm waarin de roodgroenen zaterdagmiddag verkeerden. Zwakke en te trage opbouw, veel balverlies en geen scherpte bij de aanvallers.

Met name bij rechterverdediger Daan Duizendstra ging veel fout. Vorige week tegen FC Zaandam in de rust gewisseld wegens zijn slechte presteren mocht de oudspeler van RKDES vanmiddag van Donker weer in de basis aantreden, opnieuw bewees Duizendstra dat de vorm momenteel bij hem ver te zoeken is. Vervanger vorige week Mark Ruessink bleef vandaag negentig minuten op de bank.

Blunder Van der Wiel
Duizendstra was niet de enige speler die bij de bezoekers onder de maat bleef. Helemaal bont maakte Nick van der Wiel het. Kort voor rust maakte de goalie nog de eerste wedstrijdkans van Arsenal met een duik naar de hoek onschadelijk, tien minuten na de pauze ging Van der Wiel vreselijk in de fout door uit een hoekschop de bal met één vuist op onnavolgbare wijze tegen de binnenkant van het zijnet te slaan.

Bij de aanval voorafgaand negeerde scheidsrechter Boogaard het vlagsignaal voor buitenspel van grensrechter Van der Wilt. Dat leverde na afloop rond de middencirkel een discussie op tussen het tweetal. Het was een wedstrijddetail, veel belangrijker voor de Aalsmeerders was dat er geen deuk in een pakje boter werd geschoten.

In de eerste helft kreeg de formatie van Donker via Dam, Valies en Yaghmouri een aantal kleine mogelijkheden, te zacht of te onzuiver ingeschoten gingen de halve kansen in rook op.

De teleurstelling is van de gezichten te scheppen bij technische staf en reservespelers.   Foto: Ton van Eenennaam

Na de 1-0 achterstand veerde FC Aalsmeer een korte periode op. Donker bracht Thomas Steinhart binnen de lijnen voor de opnieuw tegenvallende rechterspits Yaghmouri, aanvaller Clavin Valies verhuisde naar de rechterkant. Er kwam wat meer dreiging van de bezoekers, uit een hard genomen vrije trap van Dam belandde de bal op de vuisten van doelman El Abdallaoui en Berry Kramer stuitte eerder eveneens op de Amsterdamse sluitpost.

Het offensiefje van FC Aalsmeer doofde al snel uit. Ook de invalbeurten van de weer herstelde Calvin Koster en nieuweling Christoff Dias de Oliveira (Westlandia) veranderden dit spelbeeld nauwelijks. Integendeel, Arsenal kreeg richting het einde van de wedstrijd mede door de vele Aalsmeerse slordigheden in de opbouw kansen op de beslissende 2-0.

Drie minuten voor het slotsignaal deelde de thuisclub, tot aan deze zaterdag zes punten verzameld, de genadeklap uit. Kiet Versluys werd aan de rechterkant op randje buitenspel de diepte ingestuurd, zijn vrije doorgang richting Van der Wiel eindigde met een droge hard knal in de touwen. De vreugde bij de Amsterdammers was groot, die even later met harde muziekbeats in de kleedkamer uitbundig werd voortgezet.

Invaller Kiet Versluys schiet Arsenal naar 2-0, ondanks de duik van Van der Wiel naar de hoek.   Foto: Ton van Eenennaam

FC Aalsmeer droop letterlijk en figuurlijk af met een pijnlijke nederlaag op zak. Pijnlijk omdat de ploeg van Donker, niet geheel onterecht vooraf werd afgeschilderd als titelfavoriet, zaterdagmiddag heel weinig klaarspeelde. Nog aardig wat werk aan de winkel voor Donker die zijn elftal op enkele plaatsen wellicht zal gaan aanpassen om in het vervolg beter uit de verf te komen.

Dinsdagavond bekerduel thuis tegen derdeklasser Swift (20.30 uur)

In 2A ging FC Zaandam-HBOK niet door. De thuisvereniging heeft alle duels dit weekend op het sportpark geschrapt.