Flater RKDES in Zwanenburg, koploper op straatlengte

Derdeklasser RKDES maakte zondag een misstap in en tegen Zwanenburg. De Kudelstaarters leden terecht een 2-1 verlies. Het brengt de formatie van Kalaitzis op maar liefst elf punten achterstand van koploper de Kennemers. Wat rest dit seizoen voor RKDES is verovering van een periodetitel of een tweede/derde plek als eindpostitie. Daarbij zal wel of niet een volledige selectie een belangrijke rol gaan spelen.

25-11-'19 12.30 | Zwanenb-RKDES 2-1 | Door: Klaas Leegwater


Rechtstreekse promotie kan RKDES vrijwel definitief op haar buik schrijven. Na de misstap in Zwanenburg is het verschil voor de Kudelstaarters met koploper in 3A de Kennemers gegroeid naar elf punten. De ploeg uit Beverwijk is deze competitie tot nu toe ongenaakbaar, nog geen enkel puntverlies.

Een puike prestatie van de lijstaanvoerder die tijdens de nieuwjaarswisseling al wat extra flessen champagne kan inslaan. Alleen Bloemendaal met vijf punten achterstand kan mogelijk nog roet in het eten gooien.

RKDES zal zich moeten gaan richten op een periodetitel of een hoge eindnotering. Dat zal lastig genoeg worden, de concurrentie met veel clubs dicht bijelkaar op de ranglijst is groot.

Doorslaggevende factor kan zijn of de Kudelstaarters de komende maanden wel of niet geplaagd worden door mutaties in de selectie. Dat scheelt in het team van Kiri Kalaitzis al gauw een flinke slok op een borrel, zo bleek in Zwanenburg.

Wijzigingen
Zondag verscheen RKDES door allerlei oorzaken niet met de sterkste selectie aan de start, volgens de oefenmeester een van de redenen dat het in Zwanenburg misging. "Ik miste vier basisspelers. Je merkt dan toch gelijk verschil. Daarnaast had mijn team een offday, we waren erg slordig en gaven op veel vlakken niet thuis",aldus Kalaitzis."

Zwanenburg, vooraf op de ranglijst zes punten onder RKDES, had in vergelijking met een aantal weken geleden eveneens een gewijzigde spelergroep. Dit had echter een geheel andere redenen. De derdeklasser noteerde na de knappe winst op FC Aalsmeer in oktober drie nederlagen op rij, waarvan de tik in Bloemendaal (5-0) hard aankwam.

Het noopte trainers Robert van Boxel en Richard Griffioen tot ingrijpen. Vorige week in het inhaalduel tegen WVC vier, vijf andere spelers in het basisteam. Tot dusver blijkt het een goede zet. De 3-1 winst in Roelofarendsveen leidde Zwanenburg op het goede spoor, de opgaande lijn werd zondag tegen RKDES voortgezet. Elk geval in het resultaat.

Voorsprong
In de eerste helft kon het gehavende RKDES nog enigsins meekomen en voor dreiging zorgen voor de neus van doelman Rene Jonker, oudgoalie van onder meer Aalsmeer en RKDES. De sluitpost zag hoe zijn ploeg na een kwartier spelen op voorsprong kwam. Kevin Verhoeve schoot na een assist van Joshua von Mauw prachtig raak. Doelman Tim van der Linden was volstrekt kansloos.

RKDES probeerde de zaken nog voor rust recht te trekken. Veel mogelijkheden leverde het niet op. Een knal van Lennart Kok over het doel. En het hielp ook niet mee dat het sterkste wapen bij de Kudelstaarters topschutter Indy van Koert stevig aan banden werd gelegd door de goed spelende verdediger Camiel Kesbeke. Van Koert kreeg weinig ruimte en was zondag zelden gevaarlijk.

Jordy Vierbergen
Rond de 60e minuut verdubbelde Zwanenburg de voorsprong. Jordy Vierbergen, vorig seizoen op het oude nest teruggekeerd na verhuizing naar hoofdklasser Ter Leede, rondde na een aanval over de linkerkant perfect af. De vierde competitietreffer van de 29-jarige Vierbergen.

Kalaitzis bracht na de 2-0 twee verse krachten binnen de lijnen. Het bracht iets meer dreiging in het spel van de bezoekers. Uit een vrije trap was Van Koert dichtbij de aansluitingstreffer. Zwanenenburg loerde ondertussen op een mogelijkheid de wedstrijd definitief in het slot te gooien. RKDES hield het achterin met een paar goede reddingen van Van der Linden verder dicht.

Tegen het einde pikte Van Koert toch zijn goaltje mee. Na een voorzet vanaf de zijkant reageerde de clubtopscorer van RKDES heel alert, doelman Jonker die eerder een kopbal van RKDES-spits Rick Verkuijl fraai over de lat tilde, was nu kansloos. De resterende tijd was tekort voor de roodzwarten er in Zwanenburg nog een punt uit te slepen.

"Terechte winst"
"Zwanenburg hanteerde alleen maar de lange bal en leverde strijd bij elk duel. Daar hadden we af en toe best lastig mee. En als je daarbij niet goed omgaat met de kansen verdien je de winst niet. En nogmaals, we misten een aantal basisspelers. Geen excuus uiteindelijk want ook met deze groep hadden we moeten winnen van Zwanenburg", verklaarde Kalaitzis.

En doelman Rene Jonker van Zwanenburg: "Een terechte overwinning. De eerste helft had RKDES nog wat kansen maar de tweede helft was echt voor ons. We verzuimden alleen om het eerder definitief af te maken. Daardoor bleef het onnodig spannend."

Opstelling RKDES:
Tim van der Linden, Jeroen Bakker, Ivo Lentjes (Kees Nieuwendijk), Sven Boelsma, Daan Duizendstra (Michael Schreven), Lennart Kok, Jimmy Baars, Arnaud van Leeuwen (Elias El Hadji), Mano van Veen, Rick Verkuijl en Indy van Koert.

Scheidsrechter: Yusuf Durgunsu
Geel RKDES: Sven Boelsma
Toeschouwers: 85

Uitslagen/Standen

Tekst: Klaas Leegwater

Reageer

Deel dit artikel:
Volg VIA op:


Content Business Club FCA:


Edgar van den Broek van M3E
Lid van de Businessclub Edgar van den Broek stelt zich voor.
Lees verder...
Laatste wedstrijdvideo:


ZOB-Aalsmeer 4-1
Tegenstanders RKDES
(Derde klasse A)

 

  Van Nispen
WVC
Zwanenburg
Alliance'22
Bloemendaal
RKDES
Sp.Leiden
Nicolaas Boys
Voorschoten'97
VSV 1912
Velserbroek
De Kennemers
Spaarnwoude
Aalsmeer

Uitslagen/Standen

 


Volg VIA op: