Voorzitter zondagafdeling Aalsmeer stapt op, het strijden beu


22-6-'20 09.30 | Zondagvoorzitter FCA | Door: Klaas Leegwater

In de herfst van vorig jaar 'tekende' hij nog voor drie jaar bij, maar voordat de eerste twaalf maanden van zijn nieuwe periode als zondagvoorzitter van FC Aalsmeer erop zitten gooit een teleurgestelde Rob Springintveld de handdoek in de ring. "Ik ben al jaren bezig mijn plannen er doorheen te krijgen, maar ik ervaar onvoldoende steun in het hoofdbestuur. Dan heeft blijven zitten voor mij geen enkel nut meer."

Met 'mijn plannen er doorheen krijgen' doelt Springintveld op zijn pogingen om de zondagtak van fusieclub FC Aalsmeer, opgericht in 2014 tussen RKAV (zon), VV Aalsmeer (zat) en JAU (Jong Aalsmeer United), levensvatbaar te houden. Zorgen voor meer aanwas, het wederopbouwen van een volwaardige zondagafdeling zoals in het verleden RKAV dat was.

Het zondagvoetbal in vooral West II takelt snel af. Ook bij FC Aalsmeer is dat zichtbaar, mede omdat het merendeel van de jeugdteams op de zaterdag voetbalt. Er is geen automatische doorstroming naar de zondagtak. Het aantal seniorenteams op de zondag bij de roodgroenen is binnen ruim vijf jaar geslonken van zeven teams naar drie elftallen. Komend seizoen is er slechts één selectieteam.

Na een onderzoeksrapport in 2018, in opdracht van FC Aalsmeer, waarin werd geadviseerd meer jeugd op de zondag te laten voetballen, hevelde de club vorig seizoen twee juniorenteams (O19) op vrijwillige basis over naar de zondagafdeling. "Maar dit is niet genoeg, hiermee gaan we het niet redden", zegt Springintveld. "Het voetbal op zondag bij FC Aalsmeer bloedt dood."

"Wennen aan zondag"
De preses zou graag zien dat meer jeugdteams al op jongere leeftijd kennis maken met het zondagvoetbal. "Begin bijvoorbeeld eens met teams van onder 15 jaar, dan kunnen spelers goed wennen aan voetballen op zondag en is de kans veel groter dat ze later ook als senior instappen bij de zondagafdeling. Stel desnoods een verplichting in."

Springinveld vervolgt: "En probeer voetballers die op zaterdag nog iets tekort komen voor de selectie over te halen tot een overstap naar de zondag, nu gaan ze vaak op een veel lager niveau spelen in een vriendenteam van de zaterdag. Daarmee gaat mogelijk talent verloren.
Als je mijn voorgestelde plannen doorvoert haal je de zondagtak uit het slop en ontlast je het voetbal op zaterdag. Want de druk op zaterdag wordt echt groot, het kost steeds meer moeite om alle teams in een wedstrijdschema te proppen. Het zit mudjevol op zaterdag, op zondag is er meer dan genoeg ruimte."

Verhouding 30-70
Springintveld krijgt echter onvoldoende steun voor zijn plannen. "Er is teveel weerstand. Ik krijg de rest van de bestuursleden niet mee. De verhouding in percentage is ongeveer 30-70. Men wil er niet aan om spelers te dwingen een keuze te maken voor de zondag, men is bang voor ledenverlies."

"Maar kijk naar Overbos in Hoofddorp, daar hebben ze ook maatregelen genomen om de zaterdag te ontlasten. Een aantal teams verplicht overhevelen naar de zondag heeft daar iets meer dan tien leden gekost, heb ik gehoord. Dus dat valt alles mee als je ziet wat het oplevert. Het is het proberen bij FC Aalsmeer waard. Maar ik krijg het er niet door, al jaren niet. Voor mij houdt het daarom nu op als zondagvoorzitter, het heeft geen zin," aldus Springintveld.

Springintveld, vanaf 2007 zondagvoorzitter (eerst bij RKAV tot 2014) blijft wel betrokken bij de club. "Ik blijf genoeg doen, sta regelmatig achter de bar en spring bij waar dat nodig is. Ik hoop dat het bestuur wakker wordt en overgaat om het zondagvoetbal structureel en op effectieve wijze de helpende hand te bieden. Anders is het binnen een paar jaar over en uit door te weinig aanwas. Heel triest als dat gebeurt."

"Zondagvoetbal belangrijk"
Algemeen voorzitter Eef Niezing betreurt het tussentijdse vertrek van Springintveld maar respecteert zijn besluit. "Ik heb honderd procent begrip voor zijn beslissing. Voor zijn ideeën is op dit moment onvoldoende draagvlak binnen de club."

"De pilot vorig seizoen met twee teams onder 19 jaar op zondag is geslaagd. De bedoeling was om dit uit te breiden, de coronapandemie heeft verhinderd dat we afgelopen periode hier vol op konden inzetten. Volgend seizoen gaan we dit zeker weer oppakken, spelers enthousiasmeren voor een overstap. Het zondagvoetbal vinden we een belangrijke tak binnen FC Aalsmeer, laat daar geen misverstand over bestaan," aldus de FC Aalsmeer-preses.

Verplichting nieuwe leden?
Niezing, die twee jaar geleden resoluut klonk om 'het zondag-probleem' op te lossen ("alle registers gaan open") sluit in de toekomst de verplichting aan spelers te verhuizen naar de zondagafdeling niet uit.

"Tussentijds een overstap aan de huidige leden opleggen zullen we nooit gaan doen. Maar we kunnen wel aan nieuwe jeugdleden duidelijk maken, ook op papier, dat er een mogelijkheid is dat ze op hun 15e of 16e kunnen worden overgeheveld naar de zondag. Dan zullen we het beleid moeten aanpassen, al zal daarover binnen de vereniging wel voldoende draagvlak moeten zijn," aldus Niezing.

FC Aalsmeer zal op zoek gaan naar een opvolger voor Springintveld, voorlopig zal Dave van Voorst (bestuurslid zaterdag) als aanspreekpunt voor de seniorenteams van de zondagafdeling fungeren. Bij FC Aalsmeer speelt het eerste zondagteam in de derde klasse, de hoofdmacht op zaterdag acteert op tweede klasse niveau.

Tekst: Klaas Leegwater
Foto: VIAalsmeer

Reageer

23-6-2020
Marco Doeswijk

Het vertrek van Rob is begrijpelijk vanuit zijn kant. Ik ken zijn strijd en vind het bewonderenswaardig hoe lang hij deze heeft volgehouden. Dat zegt veel over Rob en zijn hart voor deze mooie vereniging.

Alleen ingrijpen kan voorkomen dat er na straks na 71 jaar geen zondagvoetbal meer in Aalsmeer is binnen nu en 3 jaar. Hoe triest zou dat zijn?
Mijn oproep aan het bestuur: laat dit niet tussen de vingers doorglippen. Durf keuzes te maken al kost dat misschien een aantal leden op korte termijn. Op lange termijn is de gezondheid van de club gegarandeerd. Veel wijsheid gewenst en Rob, diep, diep respect voor wat jij allemaal al voor deze club hebt gedaan.

23-6-2020
Joost Huijsmans

Inhoudelijk wil ik mij niet mengen in de discussie of Zondag voetbal nog een toekomst heeft en wat hier voor zou moeten gebeuren daarvoor sta ik inmiddels te ver van de praktijk af. Echter verdient Rob een groot applaus voor zijn jarenlange inzet als voorzitter van de vereniging(en)en zijn strijd voor het behoudt van de zondag afdeling.

Respect en dank Rob en puur beredenerend vanuit recreatief, sportief en financieel opzicht zou het mooi zijn voor Fc Aalsmeer als je plan in de nabije toekomst nog verwezenlijkt zou kunnen worden en dit fantastische complex het hele weekend volle bak benut wordt.

23-6-2020
Dennis Spreeuw

Zonde dat zo een bevlogen en meelevend voorzitter noodgedwongen de voorzittershamer neer gaat leggen . Rob, grote klasse zoals je al die jaren voor jou (en jullie) club hebt gestreden.

23-6-2020
Martin van de Voort

Het eventuele verdwijnen van het zondag voetbal in Aalsmeer is gelijk ook een grote nederlaag voor de fusie die jaren geleden is aangegaan. Natuurlijk moet je altijd 2 kanten van het verhaal aanhoren, maar dat Rob er alles aan heeft gedaan voor het zondagvoetbal geloof ik onmiddelijk. Rob je bent een goede gozer en het ga je goed.

23-6-2020
Peter Luijten

Rob, wat ontzettend jammer dat je stopt als voorzitter van de zondagafdeling! Dat zal geen gemakkelijk besluit voor je zijn geweest. Ik heb grote waardering voor al je verzette werk voor de club. We gaan je missen.

Persoonlijk vind ik het jammer dat de zondagvoetbal geen kans krijgt. De zondag 1 is een mooie opstap voor de jeugd naar de zaterdag 1. Het zou veel mensen op de zaterdag ontlasten en is tevens een mooie extra bron van inkomsten op de zondag. Ik hoop dat jouw genomen besluit de club iets doet inzien en dat het ergens iets oplevert. Zonde zeg!

24-6-2020
Sjaak de Jong

Beste Rob, In eerste instantie hartstikke bedankt wat jij voor de afgelopen jaren voor zowel RKAV en later voor FC AAlsmeer hebt verzet. Zoveel enthousiasme, zoveel betrokkenheid, zoveel liefde voor het voetbal.

Maar dat jij opstapt, daar schrik ik eigenlijk niet van. Zoals eerder gememoreerd was de fusie de start van het einde van prestatievoetbal op de zondag. Ook jij hebt dit geweten maar toch bleef jij je stinkende best doen voor het zondagvoetbal.

Maar Rob nadat de fusie een feit werd, kwam er al snel een businessclub, maar deze gaf alleen acte de présence bij wedstrijden van de zaterdag 1. Bij alle overige onderdelen schitterde een afvaardiging van de businessclub (nu niet gaan roepen dat de businessclub misschien weleens nieuwe netten voor de jeugd hebben gekocht etc). Maar een businessclub kan alleen optimaal funktioneren wanneer het beleid van deze club ook breed wordt gedragen binnen het hoofdbestuur.

Wat tevens een hele kwalijke zaak is dat (ludiek gezien) op het eind van ieder seizoen enkele personen, bijna een tweeling, de hele fruitvoorraad bij Levarht opkopen en dan samen de provincie intrekken om nieuwe kikkers in de kruiwagen te krijgen die ruim beloond worden met dat heerlijke fruit van Levarth. Alhoewel het niet aan de kwaliteit van het fruit ligt, zijn de meeste kikkers een jaar later weer vertrokken.

Doch dit beleid, waar jij Rob jarenlang tegen hebt gestreden maar wel de instemming had van het hoofdbestuur, belemmerde de doorstroming van de eigen jeugd, jeugd met onze identiteit i.p.v. al die vreemdelingen, jeugd die ik de toekomst ook kader zou kunnen worden bij onze FC, dit in tegenstelling tot al die vreemdelingen.

Rob, zoals eerder ook al gememoreerd was de fusie de start van het einde van het prestatievoetbal op zondag, de businessclub interesseerde zich dat helemaal niets i.c. het grootste gedeelte van het hoofdbestuur. Rob jij hebt jarenlang aan een dood paard lopen trekken en een strijd gevoerd die jij nooit had kunnen winnen.

Maar Rob, nu jij wat ruimer in jouw vrije tijd komt te zitten, hebt ik nog 2 serieuze opties om dit in te vullen.
Ten eerste lid worden van de businessclub, jij bent dan gelijk de eerste oud RKAV’er in deze club, kan je om de zaterdag, voorzien van colbert en een stropapier gratis hapjes en drankjes nuttigen in de kantine.

Ten tweede zou jij ook lid kunnen worden van de onderhouds-, schoonmaak-, zwerfvuilploeg. Jij kan dan gewoon in jouw eigen kloffie je werk verrichten en wat ook een voordeel is, jij hoeft je aan niemand voorstellen, allemaal mensen met een groen-wit verleden, wel met de opmerking dat ook Rob Maarsen vaak hierbij gelukkig ook aanwezig is.

Rob, tot slot, jij hebt gestreden, jij hebt geknokt, helaas verloren. Ook het prestatievoetbal op de zondag zal zijn langste tijd hebben gehad, ook dat komt op het conto van dit hoofdbestuur, dus ik snap dat jij bent opgestapt omdat jij dit niet op je geweten wilt hebben.

Met vriendelijke groet,
Sjaak de Jong.

24-6-2020
Wim Nedertigt

Met het vertrek van Rob springintveld, wat ik zeer betreur, is een lastige horde geruimd voor het hoofdbestuur. Zij kunnnen nu ongestoord hun gang gaan in hun streven om de zaterdagafdeling de alleenheerschappij te geven in onze geliefde vereniging. Onbegrijpepelijk eigenlijk daar er maar elf spelers in een zaterdag 1. Doordat het merendeel van buitenaf aangetrokken wordt is de kans klein dat eigen kweek spelers een plaats in dit elftal krijgen. Het zal daarom zeer verstandig zijn om zich beschikbaar te stellen voor de zondagselectie. Ik bedank Rob voor zijn jarenlange tomeloze inzet en wens hem veel succes en plezier in zijn verdere loopbaan bij onze prachtige vereniging.

26-6-2020
Bertus Spreeuw

Rob SpringintVeld de man waarmee ik in 2004 het eerste contact had voor de functie van verzorger van het toenmalige RKAV. Vanaf dat moment heb ik Rob ervaren als iemand die zich voor meer dan 100 % inzet voor de vereniging. Nooit was iets teveel gevraagd. En ik geloof niet dat ik hierin de enige ben die dat heeft ondervonden. Rob strijdend voor de vereniging. Die omging met tegenslagen. Maar nu geveld wordt door teveel tegenslagen van anderen.

Rob ik snap je beslissing en verwonder me er over dat jet het nog zo lang hebt volgehouden. Vanaf de zijlijn en als buitenstaander gaat het mij aan mijn hart als ik zie wat er met het oude RKAV (de zondagafdeling) gaande is. Langzaam om zeep geholpen.

De strijd tussen zaterdag en zondag heb ik aan den lijve mogen zien gebeuren. De verdeling van de massageruimtes en de daaraan gekoppelde kleedkamers. Ik mocht in het bijkamertje zonder ventilatie. Rob streed hiervoor een verdeling per jaar. Geen sprake van. Toen was het beste al voor de zaterdag.

Zo heb ik meer voorbeelden. Toen was het al duidelijk voor mij dat er een interne strijd zichtbaar was. Al met al wel dudelijk dat er sprake was van prioriteiten stellen en die lagen bij de zaterdagafdeling.
Ik vind het jammer dat het allemaal zo moet lopen maar ik bedank Rob in ieder geval voor de steun en support die ik in 11 jaar bij RKAV en FC Aalsmeer (zondag) heb mogen ontvangen.

Rob je bent een kanjer en ik hoop dat je nog vele leuke dingen mag gaan doen nu je gestopt bent als een van de laatste RKAV'ers binnen het voetbal in Aalsmeer.

28-6-2020
Martin van de Voort

Tja heel vervelend allemaal. RKAV leuke gezonde vereniging gaat samen met een vereniging die moeite heeft om elke jaar rond te komen. Ambitie genoeg, maar na het vertrek van Rob de Vries een vrije val naar beneden. Toch waren er van twee kanten mensen die vonden dat er onderhandeld moest worden worden. Deze mensen moeten zich nu rot schamen wat ze gedaan hebben. Als er één vereniging verder kon zonder hulp was het RKAV wel. En laten we eerlijk zijn; het nivo van de zaterdag is ook beschamend. Voorheen vv Aalsmeer was het 3e nivo van Nederland en nu het 7e nivo!!! Vroeger had je ere,eerste div. en dan Hoofdklasse. Nu Heb je Ere-eerste-2de-3de-Hoofd-eerste-tweede. Bestuur schaam je!!!

1-7-2020
Marco Doeswijk

Ik wil toch graag even reageren op de 2e reactie van Martin. Het samengaan van in eerste instantie de jeugd is met hele goede intenties gebeurd. De jeugdafdeling heeft hierdoor een boost gekregen en niemand had voorzien dat deze zo hard zo groeien.
Het samengaan van de senioren is ook met goede intenties gebeurd en was beter voor beide clubs. Alleen is het niet gelukt de culturen samen te voegen waardoor er beide kanten op (zondag vs zaterdag en vice versa) wantrouwen en egoïstisch gedrag is ontstaan, wij en zij. Dat is jammer en het kan heel anders.

Het is zeker nog niet te laat mits er keuzes worden gemaakt. En dat het bestuur zich moet schamen daar ben ik het absoluut niet mee eens. Het is nu wel de tijd zoals gezegd om keuzes te maken en ervoor te zorgen dat de zondag prima en zelfs aanvullend op de zaterdag kan bestaan.

Rkav is altijd een bloeiende vereniging geweest, dat is FC Aalsmeer ook maar laten we niet vergeten dat we een dorpsclub zijn, niet meer en niet minder. Dat er bepaalde mensen zijn die denken dat deze club een BVO is, haal die snel uit deze droom en laat hen ophouden om zo te acteren en te doen alsof het hun eigen club is. Dat het een club is van alle Aalsmeerders en niet van een paar ego's. De zondag kan prima naast de zaterdag bestaan en zelfs aanvullend zijn.

Stel als beleid in dat er in de eerste elftallen minimaal 6 of 7 jongens moeten spelen die oorspronkelijk uit de eigen jeugd komen. Dat is dan voor een trainer gewoon een opdracht, weet hij gelijk waar hij aan toe is. Als deze jongens bij aanvang niet de beste zijn dan zorg je ervoor dat ze vertrouwen krijgen en beter worden. Op zondag is dit qua aantallen Aalsmeerders al eerder gelukt, qua niveau nog niet.
Nu op de zaterdag nog en graag afscheid nemen van het fenomeen zoeken naar gelukszoekers die na 1 of 2 seizoenen weer weg zijn. Gegarandeerd dan er 2 of 3 x meer publiek komt (ik kom dan in ieder geval ook kijken) met alle bijkomende voordelen van dien. Nog een tip, vanaf JO15 spelen de eerste jaars op zondag, de 2e jaars op zaterdag, haal je gelijk de druk van de zaterdag.

Veel wijsheid met het maken van keuzes en hopelijk zal het verstand het gaan winnen van de emoties. Het is nog niet te laat.

2-7-2020
Martin van de Voort

Ik zal mijn opmerking over 'bestuur schaam je' even wat duidelijker maken. Veel mensen van het oude vv Aalsmeer zijn nog op 1 of andere manier verbonden met de houdige zaterdag afdeling. Het is deze mensen na de begin jaren ´90 niet gelukt om vv Aalsmeer weer na het hoge amateur voetbal te brengen. Dit resulteerde in een zeer ongeorganiseerde situatie waarbij de club soms door lagere seniorenspelers werd geleid.In mijn beleving zijn ze bij het nieuwe FC Aalsmeer op dezelfde voet verder gegaan met alle consuquenties van dien.

Marco het lijkt erop dat je met een RKAV hart spreekt. Heel goed, maar ik zag dit allemaal wel aankomen en ik ben, zoals je kan lezen in eerdere reacties, altijd een fel tegenstander geweest. 7 Aalsmeerders en op elke linie waar nodig 1 versterking van buitenaf, prima. Maar elke keer weer opnieuw de portomonee trekken en aan het eind van het seizoen met lege handen staan is niet uit te leggen!


Deel dit artikel:
Volg VIA op:


Content Business Club FCA:


Tom van Yperen en Frank Hoogerwerf van de Stieva Metaal Groep
Lid van de Businessclub Tom van Yperen en Frank Hoogerwerf van de Stieva Metaal Groep stellen zich voor.
Lees verder...
Laatste wedstrijdvideo:


FCA-CSW 1-0Tegenstanders FC Aalsmeer
(Derde klasse A)

 

  Van Nispen
WVC
Zwanenburg
Alliance'22
Bloemendaal
RKDES
Sp.Leiden
Nicolaas Boys
Voorschoten'97
VSV 1912
Velserbroek
De Kennemers
Spaarnwoude
Aalsmeer

Uitslagen/Standen

 


Volg VIA op: