Steunbetuiging amateurclubs aan VoetbalTV


1-7-6-'20 12.30 | Petitie VoetbalTV | Door: Klaas Leegwater

De ruim 150 bij VoetbalTV aangesloten amateurverenigingen zijn een petitie gestart voor het behoud van het populaire videoplatform. De steunbetuiging bestaat uit een grasgroen voetbalshirt waar alle 150 clubs hun handtekening op hebben gezet, o.a. vergezeld van de tekst: "Autoriteit Persoonsgegevens, deze is voor jullie: VoetbalTV moet blijven."

De clubs vinden dat de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) de speeltijd voor VoetbalTV onnodig op pauze heeft gezet en geven de AP een rode kaart voor het rekken van tijd. De clubs hebben het shirt vandaag ook als advertentie in het Algemeen Dagblad geplaatst en zijn met een afvaardiging naar de AP gegaan om het shirt met de 150 handtekeningen te overhandigen.

Maarten Hoffer, algemeen directeur van VoetbalTV vertelt tegen mediasite Spreekbuis: "Deze steunbetuiging aan VoetbalTV is echt een geweldig hart onder de riem. Het proces met de AP is uitermate frustrerend voor zowel ons als voor de clubs. We werken volledig in lijn met de privacywetgeving, maar de AP oordeelt anders. Vervolgens komt ze eindeloos lang niet met haar besluit. Hierdoor kunnen we haar oordeel niet aanvechten en glijden wij de afgrond in. Wij hebben nu echt duidelijkheid nodig."

Wesley Sneijder
Recordinternational van Oranje Wesley Sneijder ondersteunt de actie. Hij heeft het systeem zelf aangeschaft voor zijn amateurclub DHSC uit Utrecht. "We zitten al in een moeilijke tijd met z'n allen in het amateurvoetbal. Ik vind het belangrijk dat iedereen kan kijken naar het amateurvoetbal op lagere niveaus. Wat is er nou mooier dan één zo'n simpel systeem, dat je het hele jaar naar je clubje kan kijken? Jongens, laat lekker hangen die dingen", zei Sneijder tegen Shownieuws.

De privacytoezichthouder is in december 2018 een onderzoek gestart naar de activiteiten van het videoplatform, maar heeft tot nu toe geen besluit genomen. VoetbalTV neemt sinds de start een groeiend aantal amateurwedstrijden op en zendt die online uit. Tevens kunnen spelers en trainers de mooiste voetbalmomenten bekijken en delen of gebruiken voor trainingsdoeleinden.

Discussie privacy
Er was vanaf het begin discussie over het initiatief van VoetbalTV omdat het bedrijf beelden uitzendt van amateurvoetballers zonder dat zij daar individueel toestemming voor hebben gegeven. Het gaat bovendien ook om jongeren vanaf 13 jaar, een kwetsbare groep als het om privacy gaat.

Vorig jaar oordeelde AP dat de activiteiten van VoetbalTV in strijd zijn met de AVG. Maar een formeel besluit over een boete of een andere maatregel bleef tot nu toe uit. Volgens het bedrijf had dat besluit er eigenlijk begin februari al moeten zijn.

Nog niet ideaal
Op dit moment maken 150 amateurverenigingen gebruik van VoetbalTV, zij betalen eenmalig installatiekosten tussen 3000 en 5000 euro. Toen VoetbalTV in 2018 van start ging mikte het op zo'n 750 van de in totaal 3.000 Nederlandse amateurclubs. Verder wil VoetbalTV sponsorcontracten afsluiten en het concept verkopen aan buitenlandse voetbalbonden. Al deze doelstellingen staan in de ijskast zo lang het bedrijf moet wachten op de AP.

Het bekijken van de wedstrijden op VoetbalTV is naar ervaring van Voetbal in Aalsmeer nog verre van ideaal. Niet alles wordt goed in beeld gebracht, vaak onverwachts en nutteloos in- en uitzoomen en zwenken van de camera zodat delen van de wedstrijd gemist worden.
De gebruikte techniek/software, ontwikkeld in het buitenland, blijkt nog niet geavanceerd genoeg. En bij uitloop van wedstrijden met meer dan een kwartier wordt de registratie veelal plotseling afgebroken.

Euvel is ook dat de rechtstreekse beelden op de mobiele telefoon door het kleine venster maar moeilijk te volgen zijn. Met de tablet wel groter en duidelijk beeld. Via de desktop is de app van VoetbalTV niet te installeren.

In de regio Aalsmeer maken FC Aalsmeer en RKDES gebruik van VoetbalTV. KDO overweegt dat komend seizoen. FC Aalsmeer en RKDES hebben de petitie ondertekend.

Gebruikte bronnen: Spreekbuis en Voetbalzone

Tekst: Klaas Leegwater

Reageer


Deel dit artikel:
Volg VIA op:


Content Business Club FCA:


Tom van Yperen en Frank Hoogerwerf van de Stieva Metaal Groep
Lid van de Businessclub Tom van Yperen en Frank Hoogerwerf van de Stieva Metaal Groep stellen zich voor.
Lees verder...
Laatste wedstrijdvideo:


FCA-CSW 1-0Tegenstanders FC Aalsmeer
(Derde klasse A)

 

  Van Nispen
WVC
Zwanenburg
Alliance'22
Bloemendaal
RKDES
Sp.Leiden
Nicolaas Boys
Voorschoten'97
VSV 1912
Velserbroek
De Kennemers
Spaarnwoude
Aalsmeer

Uitslagen/Standen

 


Volg VIA op: