Noodpakket gemeente Aalsmeer, ook voor sportclubs

De gemeente Aalsmeer komt met een noodpakket om bedrijven, sportclubs en verenigingen financieel te ondersteunen. Uithoorn wacht nog af. Een aantal voetbalclubs in regio Aalsmeer hebben voor hun trainers inmiddels een tegemoetkoming in loonkosten aangevraagd (NOW), andere clubs overwegen dit. Het merendeel van de regioclubs verwacht dat de sportparken veel langer dan 6 april op slot zullen blijven. "Voetballen is de komende maanden niet aan de orde."

21-3-'20, 19.30 | Voetbal in Corona-tijd | Door: Klaas Leegwater

Het lijkt tegen beter weten in, één van de scenario's die de KNVB schetst in een vrijdagmiddag door directeur Amateur Voetbal Jan Dirk van der Zee verstuurde mail naar alle clubs in Nederland. Terwijl het aantal patiënten en mensen die overlijden aan het coronavirus in het land gestaag oploopt en een kentering nog niet in zicht is houdt men er in de Zeister bossen rekening mee dat over ruim twee weken de competitie bij de amateurs weer wordt opgestart.

'Bij herstart vanaf 6 april is het streven om de competities in de A-categorie helemaal uit te laten spelen. Ons uitgangspunt is dan dat uiterlijk 30 juni de competitie eindigt...daarbij ontkomen we niet aan het spelen van doordeweekse wedstrijden', aldus Van der Zee in de brief en tevens aangeeft dat er nog geen datum is bepaald waarop 'uiterlijk wordt besloten of de huidige competitie nog (geheel) kan worden afgerond.'

"Ik geloof er niets van"
Een meer realistisch scenario is dat de amateurcompetitie op z'n vroegst pas 1 mei hervat kan worden of misschien nog wel waarschijnlijker helemaal niet meer afgewerkt zal worden. Dat is ook waar de meeste clubs in regio Aalsmeer rekening mee houden.

Interim-voorzitter Gert Ubink van RKDES: "Op 6 april weer beginnen is niet reëel, op die datum mogen we blij zijn als niet heel Nederland op slot zit. Dit gaat veel langer duren, in volledig afmaken van de competitie heb ik een hard hoofd. Hooguit deels, maar ik denk dat het zal uitdraaien op helemaal cancelen." Penningmeester Harry Rotten van KDO: "Ik geloof er niets van dat we dit seizoen nog voetballen."

Voorzitter Eef Niezing van FC Aalsmeer vindt het in dit stadium te vroeg om te praten over afgelasting van de competitie. "Maar ik sluit niets uit." Bestuurslid Raymond Verschut van Legmeervogels noemt de gedachte dat de competitie over enkele weken wordt herstart "wishful thinking". Verschut: "Als je ziet wat er nu gebeurt in ons land en er waarschijnlijk nog op ons af gaat komen denk ik dat voetballen de komende maanden niet aan de orde zal zijn."

Wel kosten, geen inkomsten
Gaat de voetballoze periode maanden duren is het duidelijk dat de meeste sportclubs financieel in de problemen zullen komen. Alle kosten zoals salarissen van contracttrainers, huur van velden en gas/licht lopen gewoon door, terwijl de inkomsten (kantine-opbrengst) droogvallen. Naast de competitieduels organiseren veel clubs de komende tijd toernooien en andere activiteiten die veelal voor een hoge kantineomzet zorgen. Dat valt allemaal weg.

Welke maatregelen kunnen de clubs nemen om de kosten te drukken? Vorige week heeft de regering Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW) in werking gesteld. Bedrijven en ook sportclubs kunnen voor een periode van drie maanden een tegemoetkoming in de loonkosten aanvragen (maximaal 90 procent van de loonsom). De regeling wordt eventueel verlengd met nog eens drie maanden.

RKDES en KDO zullen voor hun contracttrainers, in het geval van KDO ook voor enkele vaste personeelsleden, een beroep doen op de NOW. FC Aalsmeer en Legmeervogels overwegen dit, beide clubs zullen hierover komende week in een bestuursvergadering een beslissing nemen.

Noodpakket gemeente Aalsmeer
Daarnaast ziet het er naar uit dat de sportclubs en verenigingen in Aalsmeer en Uithoorn kunnen rekenen op financiële steun vanuit de gemeente. Wethouder Robert van Rijn (Economische Zaken, gemeente Aalsmeer) kondigde vrijdag op Radio Aalsmeer een noodpakket aan. In het programma Vrijdagavondcafé vertelde een bevlogen Van Rijn ("Ik zit in deze hectische tijd vol met adrenaline") over de extra ondersteuning voor onder meer bedrijven en sportclubs.

"We moeten nu schouder aan schouder staan in de regio, het raakt ons allemaal en we zullen elkaar moeten helpen. Jazeker...ook de sportclubs en verenigingen kunnen op onze hulp rekenen. Daar is dit noodpakket mede voor samengesteld, al zit er natuurlijk financieel wel een plafond aan", aldus Van Rijn op de lokale zender.

Gert Ubink van RKDES heeft de afgelopen dagen contact gehad met bestuursleden van andere sportclubs in Aalsmeer en Kudelstaart, de verenigingen zullen zover mogelijk gezamenlijk optrekken in gesprekken met de gemeente. Ubink: "Dit noodpakket is natuurlijk goed nieuws voor de sportclubs. Voorlopig willen we de wethouders en ambtenaren in deze zeer drukke periode niet lastigvallen, in een later stadium gaan we zeker om de tafel met de beleidsmakers."

Gemeente Uithoorn
Gemeente Uithoorn heeft nog geen noodpakket voor onder meer sportclubs. Wethouder Jan Hazen van Economische Zaken sluit in de toekomst ondersteuning echter niet uit. "Sportverenigingen hebben aangegeven dat zij de gevolgen van het coronavirus voorlopig kunnen dragen. Zodra hier verandering in ontstaat zullen we via maatwerk gerichte interventies plegen. Wij zijn er van overtuigd dat we deze unieke situatie samen het hoofd kunnen bieden", zo laat Hazen weten.

Bij de laatste zin van de wethouder sluit Ubink zich van harte aan. "Heel vervelend dat we niet kunnen sporten, maar we zitten in een heel onzekere situatie. Met z'n allen moeten we proberen hier doorheen te komen."
Rotten van KDO hoopt dat gemeente Uithoorn financieel over de brug komt en een eerlijke verdeelsleutel zal toepassen bij het verdelen van eventuele gelden. "En als dat niet gebeurt zal ik de weg naar het gemeentehuis echt wel weten te vinden."

Noodfonds
Tot slot terug naar de brief van de KNVB. De voetbalbond probeert zijn steentje bij te dragen in moeilijke tijden voor de clubs. Al blijft dat vooralsnog bij een bemiddelende/adviserende rol. 'We bekijken samen met NOC*NSF in hoeverre verenigingen gebruik kunnen maken van de huidige noodmaatregelen vanuit de overheid. Daarnaast maken we ons sterk richting de overheid voor een noodfonds.'

Tekst: Klaas Leegwater
Foto's: Jaap Maars

Reageer

Deel dit artikel:
Volg VIA op:


Content Business Club FCA:


Tom van Yperen en Frank Hoogerwerf van de Stieva Metaal Groep
Lid van de Businessclub Tom van Yperen en Frank Hoogerwerf van de Stieva Metaal Groep stellen zich voor.
Lees verder...
Laatste wedstrijdvideo:


FCA-CSW 1-0Tegenstanders van

 

  Amvj
Arsenal
Csw
DVVA
EDO
HBOK
J Holland
Marken
Nita
OSV
Purmersteijn
Zaandam
Zandvoort
Aalsmeer

Uitslagen/Standen