Laatste winnaar Vaneman-toernooi vorig jaar zaterdagteam van FC Aalsmeer.  :   Foto FC Aalsmeer

Vaneman Toernooi gecanceld, andere opzet verwacht

Dit seizoen zal er geen Vaneman Automotive Toernooi plaatsvinden op de velden van FC Aalsmeer. Belangrijkste reden is dat men er niet in is geslaagd een vervanger te vinden voor tweedeklasser KDO dat ruim een maand geleden deelname had afgezegd. Volgens toernooileider Arjan Levarht denkt men na over een ander opzet van het toernooi.


5-7-'19 15.30 | Vaneman Toernooi | Door: Klaas Leegwater

"Nee...dit is niet het einde van het toernooi, zeker niet." Organisator en een van de initiatiefnemers Arjan Levarht is vol goede moed dat volgend jaar het Vaneman Automotive FC Aalsmeer-toernooi weer zal plaatsvinden. Begin deze week kwam de Aalsmeerder samen met naamgever en hoofdsponsor Frank Vaneman tot de conclusie dat de achttiende editie van het toernooi dit seizoen niet doorgaat.

"Vervelend en heel jammer", zegt Levarht die onlangs geconfronteerd werd met de afzegging van tweedeklasser KDO dat in augustus onvoldoende spelers op de been kan brengen. Pogingen de afgelopen weken een aansprekende vervanger te vinden zijn niet gelukt. Levarht: "We hebben diverse clubs benaderd...allemaal hadden ze geen ruimte in de voorbereiding. Het is dus helaas niet gelukt."

Op welke wijze het toernooi volgend seizoen vorm zal krijgen is onduidelijk. Dat er een wijziging zal plaatsvinden lijkt evident. Het toernooi is na zeventien edities ietwat vastgeroest. Te voorspelbaar en weinig spektakel.

Met name het zaterdagteam van FC Aalsmeer klaagde de laatste jaren, toen nog eersteklasser, over te weinig weerstand tijdens de twee wedstrijddagen. Een blik op de lijst van winnaars van de laatste acht jaar geeft de huidige tweedeklasser gelijk. Zeven keer de toernooibokaal veroverd.

"Daar hebben ze een punt", zegt Levarht (foto). "Maar zoals wel meer mensen dachten ging ik ervan uit en had ik stellig gehoopt dat RKDES tweedeklasser zou worden. Samen met KDO hadden we dan elk geval twee teams in huis waarbij het niveauverschil met het zaterdagteam aanvaardbaar zou zijn. Dat zou het echt leuker hebben gemaakt. Het is dus allemaal anders gelopen."

Verbeterpunten
Laatste jaren waren hier en daar meer verbeterpunten te horen. Waarom werden de twee duels op een speeldag tegelijkertijd op twee velden afgewerkt en niet achter elkaar op één veld? Dat is aantrekkelijker voor het publiek en deelnemers. Meer toeschouwers per wedstrijd, betere ambiance.

Ook traden clubs door allerlei redenen vaak aan met een aantal spelers die later in het seizoen terug te vinden waren in het tweede of derde elftal. Ook niet echt bevorderlijk voor de kwaliteit van het toernooi. Het was gezellig en leuk op de twee wedstrijddagen, veel mogelijkheden "om te socializen", zoals Levarht zegt. Maar de sprankeling en opwinding rond het toernooi zakte geleidelijk aan weg. En daarmee ook de uitstraling in de regio. Een upgrade van het toernooi is dus zo gek nog niet.

"Vaneman gaat door"
Komende periode dus gesprekken hoe het verder moet. Volgens Levarht blijft Frank Vaneman (foto) hoofdsponsor en naamgever van het toernooi. "Ja dat is zeker. Sinds 2012 is Frank met veel plezier aan het toernooi verbonden om zijn autobedrijf in de regio positief uit te dragen. En daarnaast is hij natuurlijk een clubman pur-sang. Frank wil snel met ons rond de tafel hoe en met eventueel welke wijzigingen we het in 2020 weer gaan oppakken."

"Ik heb zelf wel bepaalde ideeën wat betreft veranderingen, die zal ik zeker ter sprake brengen maar houd ik nu nog even voor mij", aldus Levarht die achttien jaar geleden een van de grondleggers was van toen nog het RKAV-toernooi.

"Bij ons ook kunnen"
"Ik weet nog goed dat ik in beginjaren 2000 als speler deelnam met RKAV aan een toernooi bij NEA in Ouderkerk", vertelt de ouddoelman. "De hele sfeer rond zo'n toernooi vond ik prachtig. 'Dat moet bij ons ook kunnen' was mijn gedachte die ik deelde met een groepje enthousiastelingen. Zo is het begonnen."

De eerste editie van het toernooi was in 2002. Autobedrijf Renault Nieuwendijk was vanaf de start bijna tien jaar de hoofdsponsor/naamgever van het toernooi. Vervolgens nam Van Kouwen, opnieuw een autodealer, de taak van hoofdsponsor enkele jaren over. Werknemer daar Frank Vaneman begon zijn eigen autobedrijf en werd in 2012 hoofdsponsor van het Vaneman Automotive Toernooi bij inmiddels fusieclub FC Aalsmeer.

Het zaterdagteam van FC Aalsmeer werd acht keer winnaar. RKDES zesmaal. RKAV/FCA-zon twee keer. Naast de thuisverenigingen waren vanaf 2002 de deelnemende ploegen: RKDES, SCW, KDO, Legmeervogels, Sporting Martinus, RODA’23, Nicolaas Boys en sv Ouderkerk.

Winnaars alle edities:
2002 RKAV
2003 Aalsmeer
2004 RKDES
2005 RKDES
2006 SCW
2007 RKDES
2008 RKDES
2009 RKDES
2010 RKDES
2011 Aalsmeer
2012 Aalsmeer
2013 Aalsmeer
2014 FC Aalsmeer za
2015 FC Aalsmeer zo
2016 FC Aalsmeer za
2017 FC Aalsmeer za
2018 FC Aalsmeer za
2019 nvt

Deel dit artikel:


Advertentie:
Volg VIA op:


Content van website-partner
Business Club FC Aalsmeer:Stijl Masterclass
Dinsdag 3 september geeft Christaan Sijnen van Gentlemen's Place een Stijl Masterclass aan de zaterdagselectie van FC Aalsmeer.
Laatste wedstrijdvideo:


ZOB-Aalsmeer 4-1
Tegenstanders van

 

  Amvj
Arsenal
Csw
DVVA
EDO
HBOK
J Holland
Marken
Nita
OSV
Purmersteijn
Zaandam
Zandvoort
Aalsmeer

Uitslagen/Standen