Kiri Kalaitzis: "Met een complete selectie waren we nu zeker tweedeklasser geweest"


De verwachtingen waren dit seizoen bij RKDES binnen en rond de club hooggespannen. Promotie naar de tweede klasse was het hardop uitgesproken doel. Het begin van de competitie was sterk van de roodzwarten, in de beslissende fase ging het mis. Waarom is promotie niet gelukt? Trainer Kiri Kalaitzis blikt terug.


Vraaggesprek
Kiri Kalaitzis
21-6-2020

Kiri Kalaitzis heeft zijn eerste seizoen achter de rug bij derdeklasser RKDES. De hardop uitgesproken doelstelling met de roodzwarten te promoveren is niet gelukt. Na een meer dan voortvarende start in de reguliere competitie en in de promotiepoule verspeelden de Kudelstaarters in de eindfase drie kansen op promotie. Afgelopen zondag ging met 5-3 verlies tegen Concordia ook de laatste mogelijkheid in rook op. RKDES blijft in de derde klasse. Hoe kijkt Kalaitzis terug op het seizoen?

Waarom ging het zondag ook tegen Concordia mis?
Kalaitzis: "We begonnen in de eerste helft goed. Eerste kwartier paar mogelijkheden die niet werden verzilverd. En dat deed Concordia daarna twee keer wel. Een kwestie van kwaliteit en ook door foutjes bij ons achterin. Tijdens de rust tegen de groep gezegd dat we niet werden weggespeeld en dat het nog steeds kon.

In det tweede helft zijn we iets opportunistischer gaan spelen, dan hoop je op de 2-1. Als dan heel snel de 3-0 valt ga je alles of niets spelen met achterin één op één en in de voorhoede met vier spitsen. Dan weet je dat er meer tegengoals kunnen vallen. Uiteindelijk heeft Concordia terecht gewonnen, ze hebben meer kwaliteit."

Direct na afloop riep u op het veld de groep bij elkaar. Wat heeft u de spelers verteld?
"Vooral duidelijk gemaakt dat ze er dit seizoen alles aan hebben gedaan om een stapje hoger te komen en dat ze hebben laten zien niet onder te doen voor het tweede klasse niveau. Maar dat ze vandaag wat tekort schoten in aantal dingen. En verder zaten ze natuurlijk niet te wachten op een lang verhaal, de 'koppies' spraken boekdelen. Ze waren net als ik teleurgesteld. Het seizoen uitgebreider evalueren gaan we later doen."

U heeft voor aanvang van het seizoen expliciet uitgesproken dat RKDES ging promoveren. Waarom is het niet gelukt?
"Ik was en ben overtuigd van de kwaliteiten van deze groep. We waren heel goed op weg, maar opeens in de beslissende fase in de promotiepoule stuitten we op problemen. Schorsingen, blessures, werk en vakantie's braken ons op. Op een gegeven moment waren acht selectiespelers afwezig.

De neergang begon tegen DIOS, door persoonlijke fouten liepen we tegen ons eerste verlies op. De week daarna pech tegen Slikkerveer door een keepersfout. Dan ga je niet met een goed gevoel het competitieslot in. Ik vind het persoonlijk heel teleurstellend dat het einde van de competitie zich op deze manier heeft ontwikkeld."

Elke trainer die zijn vak serieus neemt moet toch gek worden van spelers die regelmatig in het seizoen op vakantie gaan. Dit kostte RKDES de promotie.
"Ja..het is frustrerend en vervelend. Maar op dit niveau kun je op dit vlak niets eisen of verplichten. Als trainer hoop je dat spelers andere keuzes maken, dat hebben enkelen dus niet gedaan. We hadden dit seizoen wel afspraken gemaakt over dit onderwerp, er zijn echter soms omstandigheden dat spelers anders besluiten. Van sommigen kan ik dat begrijpen, dat het lastig is. Van anderen denk ik dat het anders had gekund.

Het is vooral zonde omdat deze selectie volgens mij prima uit de voeten kan in de tweede klasse. Want ik weet zeker dat als we in de eindfase compleet waren geweest we ons nu tweedeklasser konden noemen. En ik gun het de spelers ook, daarom heb ik er zoveel moeite mee dat het door onder meer personele problemen niet is gelukt.

Bij de evaluatie binnenkort zal het onderwerp vakantie zeker weer op tafel komen, kijken hoe het anders kan. Als je als club en spelergroep het doel stelt om hogerop te komen moet daar alles op gericht zijn. Tenzij je accepteert dat je derdeklasser wilt blijven en dat er geen ambitie is om te promoveren."

Hoe heeft u over het algemeen uw eerste seizoen bij RKDES ervaren?
"Het is met twee keer een halve competitie een ander seizoen geweest dan normaal. Beide keren goed begonnen. Dertien wedstrijden achter elkaar ongeslagen geweest. Wel een seizoen met hobbels, spelers moesten wennen aan een nieuwe trainer met een ander visie.

En sommige spelers waren niet gewend om op de bank plaats te nemen. Dat alles vroeg een andere weerstand bij spelers. In het verleden was de spelersgroep kleiner en was er minder onderlinge concurrentie. Dat gaf dit seizoen wat strubbelingen, maar daardoor zijn de spelers wel naar elkaar toegegroeid. Niet alleen op voetbalgebied, ook als mens.

Voor de rest lof aan de club RKDES. Een goed georganiseerdere vereniging, voor een trainer is het hier heel erg prettig werken. Alles prima geregeld en een goed kader. Als zoals bij RKDES voor een trainer de werkomstandigheden goed zijn kun je je helemaal focussen op inhoudelijke voetbalzaken."

De selectie blijft vrijwel intact. Alleen verdediger Troy Zwanenberg stopt en Erik Overvliet vertrekt naar eersteklasser WV-HEDW. Erik is pas dit seizoen echt doorgebroken bij RKDES. Gaat hij het redden in Amsterdam?
"Erik is een voetballer met ambitie, zoals vele anderen spelers die graag hogerop willen. Erik krijgt en pakt nu die kans. Achteraf kun je pas zeggen of het de juiste beslissing is. Er zal bij WV-HEDW meer van hem gevraagd worden, aan de bal en de manier van verdedigen. Hij zal moeten wennen aan het niveau, aan de bak moeten. En hij zal dingen tegenkomen die hij nog niet heeft meegemaakt. Ik hoop voor hem dat hij slaagt."

Tot slot..het WK Vrouwenvoetbal, volgt u dat als voetballiefhebber en wat vind u van het niveau?
"Ik volg het niet intensief, af en toe. Op zich goed dat er aandacht voor is en dat Oranje acteert op een groot podium als het WK. Er valt van alles te zeggen over het niveau, maar je kan en moet het niet vergelijken met het mannenvoetbal. Uitspraken als 'het is helemaal niks' vind ik daarom te kort door de bocht. Je moet er anders naar kijken, dan is het best leuk om te volgen."

Niveau is wel erg laag, RKDES rolt die Oranjevrouwen toch makkelijk op?
"Nee...dat denk ik niet. Fysiek zijn we sterker, maar op technisch en tactisch gebied zullen we van dit damesteam verliezen. Ze voetballen intelligenter, beter onderlegd. We zouden het heel moeilijk krijgen...ja dat denk ik wel."


Mutaties selectie RKDES:
Jordy Vrolijk naar vriendenteam DIOS, Troy Zwanenburg naar vriendenteam Hoofddorp en Erik Overvliet naar eersteklasser (za) WV-HDEW. Doelman Tijn Kraak gaat na afwezigheid van een jaar de draad bij RKDES weer oppakken. Ook verdediger Sven Boelsma (Amstelveen/Heemraad) keert terug aan de Wim Kan Dreef.

Nieuw is doelman Redwan Elktibi van DIOS. Wellicht sluit ook Michel van der Scheur weer aan bij de selectie. De middenvelder besloot twee jaar geleden te stoppen met voetballen in de hoofdmacht. Ook zullen enkele jeugdspelers de overstap maken naar de seniorenselectie.

RKDES begint in de eerste week van augustus met de voorbereiding op het nieuwe seizoen. Oefenprogramma is nog niet bekend. Ook niet in welk district RKDES volgend seizoen gaat voetballen. De Kudelstaarters neigen ernaar de overstap aan te vragen naar West 1.

Tekst: Klaas Leegwater

Reageer

Deel dit artikel:
Volg VIA op:


Content van website-partner
Business Club FC Aalsmeer:Stijl Masterclass
Dinsdag 3 september geeft Christaan Sijnen van Gentlemen's Place een Stijl Masterclass aan de zaterdagselectie van FC Aalsmeer.
Laatste wedstrijdvideo:


ZOB-Aalsmeer 4-1
Tegenstanders RKDES
(Derde klasse A)

 

  Van Nispen
WVC
Zwanenburg
Alliance'22
Bloemendaal
RKDES
Sp.Leiden
Nicolaas Boys
Voorschoten'97
VSV 1912
Velserbroek
De Kennemers
Spaarnwoude
Aalsmeer

Uitslagen/Standen