Roy Verkaik van KDO gaat kopduel aan met tegenstander van EMM'21 Foto: Jaap Maars.

Kraak sleept RKDES er doorheen, doodsaai gelijkspel KDO

25-10-'21 12.30 uur | Duels RKDES en KDO | Door: Klaas Leegwater

Derdeklasser RKDES heeft zich zondag wat lucht verschaft door de eerste competitiewinst te boeken. Op eigen veld werd Zwanenburg ternauwernood met 3-2 verslagen na een 3-0 voorsprong. Door de driepunter komt de formatie van Raymond de Jong na vier duels iets los van de onderste regionen in 3C. Buurtgenoot FC Aalsmeer was vrij, aanstaande zondag voorlopig de allerlaatste derby FC Aalsmeer-RKDES.

RKDES dus de eerste overwinning binnen. De Kudelstaarters begonnen niet sterk aan het duel tegen Zwanenburg. In de beginfase ontsnapte de thuisploeg een paar keer aan een achterstand, onder meer aaanvaler Jordy Vierbergen miste een levensgrote kans. Zo werd het lichte overwicht door de bezoekers niet uitgebuit.

Twee keer Rick Verkuijl
RKDES werd daarna sterker. Eerst was het Rick Verkuijl die na een voorzet van Lennart Kok de bal achter doelman Rene Jonker kopte, ook de 2-0 was van Verkuijl nadat Roy Endhoven de spits vanaf het middenveld prima bediende. Op slag van rust schoof buitenspeler Indy van Koert de 3-0 langs Jonker, de goalie die een aantal jaren geleden nog het roodzwart van RKDES droeg.

Halverwege het eerste bedrijf moest de grensrechter van Zwanenburg plaatsmaken nadat hij het aan de stok kreeg met arbiter Dumont. De grens protesteerde eerder al een paar keer omdat de leidsman hem bij een vlagsinaag terecht of onterecht negeerde. Dit leidde later tot een verbale botsing en wegzending.

Ander gezicht
Na de pauze een duel met een heel ander gezicht. RKDES deed een stap terug en liet de bezoekers in de wedstrijd komen. Het duurt echter tot twintig minuten voor tijd dat de 1-3 viel na een mooi schot van Joshua van Mauw in de kruising. Na afloop waren de meningen verdeeld of Van Mauw dit zo bedoeld had, een voorzet of een bewust schot.

Op jacht naar meer werd de druk opgevoerd op de thuisformatie. Een heel sterk optreden van RKDES-doelman Tijn Kraak voorkwam in eerste instantie dat Zwanenburg de marge naar één treffer kan verkleinen. In de 84e minuut was de sluitpost evenwel kansloos op een inzet van Nick de Graaf.

De bezoekers zetten alles op alles de 3-3 op het bord te krijgen, RKDES kwam erg in het nauw, ook omdat De Jong zijn wissels had verbruikt en na een blessure in de laatste wedstrijdfase nog maar tien man in het veld had staan. Door uitmuntend keeperswerk van Kraak bleven de Kudelstaarters overeind.

Eerste competitiewinst binnen voor RKDES en doet twee stapjes omhoog op de ranglijst naar de tiende postitie.

"Tijn er ons doorheen gesleept"
De Jong na afloop tegen RICK FM: "Na de eerste twintig minuten waarin we het moeilijk hadden pakten we het goed op. De 1-0 van Rick gaf vertrouwen, en de 3-0 was natuurlijk een weelde.

In de tweede helft gingen we teveel achteruit voetballen. Na de 3-1 kregen we het heel lastig, ook omdat we met tien man kwamen te staan. Bij 3-2 werd het zwaar, temeer de scheidsrechter erg veel tijd bijtrok. Keeper Tijn Kraak heeft ons er doorheen gesleept, hij heeft twee, drie zekere doelpunten voorkomen. Petje af voor hem."

Basisopstelling RKDES:
Tijn Kraak, Sven Boelsma, Dennis Pronk, Michael Schreven, Roy Endhoven, Mike van den Bergen, Sander van der Scheur, Lucas Lindijer, Lennart Kok, Laurens van der Scheur, Indy van Koert.

Uitslagen/Standen 3C

"Onwijs saai" in de Kwakel

Wouter Winters stond deze competitie na een blessure voor het eerst in de basis bij KDO. Foto: Jaap Maars.

Tweedeklasser KDO speelde zondag op eigen terrein met 0-0 gelijk tegen koploper EMM'21 uit Roelofarendsveen. Het was van beide ploegen aan de Vuurlijn bepaald geen verheffend optreden. "Het was een onwijs saai duel, niet leuk voor de toeschouwes", vertelde KDO-trainer Mark Wietsma na afloop tegen RICK FM. "We lieten elkaar niet voetballen, de ruimtes werden heel klein gehouden."

Alleen tegen het rustsignaal en kort in de tweede helft had de thuisploeg via Wessel Kleijn en Mathijs van Rijn een paar mogelijkheden. "Die maak je dan niet, daarna kozen we eieren voor ons geld. Elk geval proberen de nul te houden. Dat deed EMM'21 ook, daarom bloedde de wedstrijd richting het einde helemaal dood", aldus Wietsma. "Als we echt willen aanhaken bij de bovenste teams in 2C moeten we de kansen die we krijgen gaan benutten."