Indy van Koert schuift de 2-0 binnen. De aanvaller van RKDES verkeert in topvorm.   Foto: Jaap Maars
 
 

RKDES met 'machtig wapen' naar winst

Opnieuw drukt clubtopscorer Van Koert stempel op wedstrijdRKDES-MSV'19 2-0 (2-0)
Derde klasse Groep Hoog
31-3-2019


De weg naar promotie toont voor RKDES met de week minder obstakels. Bijna op de helft van de tweede halve competitie waarin op het eind van de rit de bovenste twee teams zich tweedeklasser mogen noemen gaan de Kudelstaarters na de 2-0 zege op MSV'19 met dertien punten uit vijf duels fier aan de leiding in 3A Hoog.

Van de twee belangrijkste achtervolgers blijft ASC met twee punten achterstand in het spoor van de roodzwarten, Sporting Leiden verslikte zich in Nicolaas Boys (1-1) en loopt mogelijk nog meer averij op als de tuchtcommissie binnenkort haar straf uitspreekt over het vroegtijdig staken van het duel zondag in Nieuwveen.

Met het oog op de lastige uitwedstrijd volgende week in de Sleutelstad maakte RKDES gistermiddag op eigen terrein geen fout. Het vooraf moeilijk op waarde in te schatten MSV'19, vier uit vier, werd op basis van een sterke eerste helft door de thuisclub verdiend opzij gezet. In het levendige duel maakte RKDES voor rust het verschil met bij vlagen sterk spel en opnieuw Indy van Koert in de rol van goaltjesdief.


Elias El Hadji van RKDES glijdt langs zijn tegenstander.   Foto: Jaap Maars

Machtig wapen
Meesterlijk was de wijze hoe RKDES in de 20e minuut op voorsprong kwam. Achterin veroverde Elias El Hadji de bal, de oudspeler van FC Aalsmeer speelde zich handig vrij en gaf het leer prima in de loop mee aan Roy Endhoven. De aanvoerder benutte met veel snelheid en grote stappen uitstekend de ruimte op het middenveld en plaatste breed naar de rechterkant waar Maarten van Putten direct doorschoof op Jimmy Baars die op zijn beurt in een oogwenk Van Koert vond ter hoogte van de penaltystip. De clubtopscorer rondde met links stijlvol af.

De aanloop naar de openingstreffer was typerend voor het huidige RKDES, een perfect en razendsnel uitgevoerde counter. In de omschakeling is de formatie van Kiri Kalaitzis momenteel levensgevaarlijk. Met de power van Endhoven in de middenlinie, de rapheid van buitenspelers Van Koert en Van Putten, en de behendigheid van centrumspits Mano van Veen en kort daarachter op rechts de bekwame Jimmy Baars hadden de Kudelstaarters zondag een machtig wapen in handen. Bij de 1-0 werd MSV'19 in nog geen tien seconden helemaal uit elkaar gespeeld.

Te lang dubbel blank
RKDES speelde het eerste half uur een sterke partij voetbal. Bal ging vlug van voet tot voet, goede looplijnen, bij balverlies was het leer in no time weer in Kudelstaarts bezit. Zo fel zat het team van Kalaitzis de opponent uit Montfoort op de huid. Het enige dat je de roodzwarten, met Lennart Kok uit nood op de plek van rechtsachter, in die periode moest verwijten was dat het scorebord te lang op dubbelblank bleef staan.

Dat was voor een groot deel te danken aan doelman Westley Oostrom. De goalie van MSV'19 redde twee keer met een uitstekende reflex op schoten van dichtbij van eerst Van Koert en later van Van Veen. Tussentijds ook een mogelijkheid voor Montfoorter Jort van Geffen die uit een voorzet vanaf de linkerkant een halve meter tekort kwam om de bal langs sluitpost Stan Eveleens te glijden.


Mano van Veen probeert doorgang van MSV-er Junior Kolfschoten te belemmeren.   Foto: Jaap Maars

Supervorm Van Koert
De 21-jarige Eveleens stond in de 25e minuut aan de basis van de 2-0. De RKDES-goalie plukte na een harde schuiver van Mark Kemp de bal uit de hoek, bediende vervolgens vliegensvlug aan de zijlijn Van Koert die bewaker Hugo Peters zijn hielen liet zien. Centrale verdediger Ralph Kolfschoten van MSV'19 poogde de Desser op het laatste moment de doorgang nog te belemmeren, zijn ingreep was evenwel halfslachtig. Van Koert kon kort voor het doel uithalen, getoucheerd door het been van Kolfschoten zeilde de bal met een vreemd effect de hoek in.

Van Koert is de man in supervorm bij de Kudelstaarters. Wervelend langs de zijlijn krijgt vrijwel geen enkele verdediger goed vat op de bijna 24-jarige spits die dit seizoen fysiek sterker oogt. Met zijn snelheid haast onklopbaar, dodelijk voor de tegenstander bij opmars richting de middenlijn en de ruimtes achter de defensie groot worden. Een goed geplaatste dieptebal op Van Koert betekent in negen van tien keer een kans voor RKDES.

Toe aan hoger niveau
De RKDES-clubtopscorer, teller na vandaag alweer op 19 goals, aasde zondag op meer doelpunten. Kort voor rust, nadat een minuut eerder Wouter Scholman van MSV'19 de paal raakte, stuitte Van Koert wederom op het lichaam van doelman Oostrom en in de tweede helft toen de thuisclub wat wegzakte kreeg de aanvaller nog eens drie goede mogelijkheden de score verder op te voeren. Van Oostrom redde eenmaal en twee keer schoof Van Koert de bal rakelings naast.

De Kudelstaartse goaltjesdief, die na rust een andere bewaker kreeg aangesteld, is evenals heel RKDES toe aan een stapje hogerop. In deze vorm kan Van Koert, die tevens een neus heeft om vaak op de goede positie voor het doel te staan, makkelijk mee op een hoger niveau. Mochten de Kudelstaarters prompt niet promoveren is het interessant wat Van Koert gaat doen. Afhankelijk wat de veel scorende spits zelf wil zullen legio clubs geïnteresseerd zijn in de diensten van Van Koert.


Jimmy Baars aan de bal. De jeugdige middenvelder begon afgelopen weken in de basis bij RKDES en viel op met goed spel.   Foto: Jaap Maars

Misdraging spits Sporting Leiden
RKDES blijft dus na vijf duels aan kop in de promotiegroep. Behalen de Kudelstaarters volgende week in Leiden een goed resultaat gaat de deur naar promotie steeds wijder open. De komende opponent zal het over zeven dagen elk geval zonder belangrijke aanvaller Gökhan Yazic moeten doen.

De centrumspits van Sporting Leiden, oa oudspeler van het Turkse Trabzonspor, kreeg zondag tegen het eind van de wedstrijd bij Nicolaas Boys een gele kaart gevolgd door nogmaals geel wegens te fel protest. Vloekend en tierend bejegende Gökhann Yazic vervolgens arbiter De Goede die daarom besloot het duel drie minuten voor tijd bij 1-1 te staken. Verslaggever Jan Wouters van lokale omroep Hollands Midden stond er bovenop.

"Gökhan is een geweldige voetballer maar hoe hij zich hier gedraagt is schandalig. De ergste verwensingen slingert hij naar het hoofd van de scheidsrechter, zo erg dat ik dit voor de radio niet durf te herhalen. Ik ben gek van het voetbalspelletje, maar wat hier nu gebeurt verpest mijn middag totaal", vertelde Wouters live in de uitzending.

Wat de gevolgen zijn voor Gökhan Yazic en Sporting Leiden is afwachten. De KNVB voert tegenwoordig lik-op-stuk-beleid bij dit soort incidenten. Elk geval een flinke duw voor Yazic en mogelijk straf voor Sporting Leiden als veroorzaker voor het gestaakte duel. Puntenaftrek, boete, wedstrijduitslag in voordeel thuisclub verklaren, het zijn sancties die de tuchtcommissie tot haar beschikking heeft.

Lees verslag Nicolaas Boys-Sporting Leiden op website Leiden Amateurvoetbal


Roy Endhoven van RKDES gaat kopduel aan.   Foto: Jaap Maars


Eerste twee teams promoveren rechtstreeks. Nummer drie, vier en vijf herkansing in de nacompetitie.

Reageer


RKDES-MSV'19 2-0 (2-0)

1-0 Indy van Koert (22e)
2-0 Indy van Koert (25e)

Toeschouwers: 173
Scheidsrechter: Lennard Broere (Ouderkerk aan de IJssel)

Geel RKDES:
Robin van der Steeg, Elias El Hadji en Lars Winters.

Opstelling RKDES:
Stan Eveleens, Lennart Kok, Erik Overvliet, Robin van der Steeg, Troy Zwanenberg, Elias Elhadji (75e Arnaud van Leeuwen), Roy Endhoven, Jimmy Baars (65e Novell Elhadji), Indy van Koert, Mano van Veen (46e Lars Winters) en Indy van Koert.

7-4: Sporting Leiden-RKDES

Programma/Stand Groep Hoog


Advertentie:


 

 
Klaas Leegwater
1-4-2019
12.30 uur