Sten Piet van FC Aalsmeer zet tijdens de derby een sliding in op de benen van RKDES-er Koen Braat. Foto: Jaap Maars

Laatste dorpsderby is eindelijk een prooi voor RKDES

3-4-'22 21.00 uur | RKDES-Aalsmeer 2-0 | Door: Klaas Leegwater

In de voorlopig allerlaatste derby binnen de gemeentegrenzen slaagde RKDES er eindelijk in buurtgenoot Aalsmeer weer eens te verslaan (2-0). Dat was de Kudelstaarters sinds mei 2009 (2-3 bij RKAV) niet meer gelukt. Voor RKDES dat vanaf volgend seizoen wisselt van speeldag naar de zaterdag was de zege op FC Aalsmeer terecht, in het zeker niet hoogstaande streekduel maakten de roodzwarten gezien de veldverhouding en het aantal kansen de meeste aanspraak op de driepunter.

De vijfde overwinning van het team van trainer Raymond de Jong drukt de Aalsmeerders nog verder in het moeras van 3C. Met de tiende nederlaag op zak worden de laatste tien competitiewedstrijden voor de bloemendorpers een overlevingsgevecht. De huidige hekkensluiter, waar straks trainer Peter Neuvel vertrekt en nog steeds geen opvolger is gecontracteerd, speelt in de rest van april cruciale duels tegen mede-degradatiekandidaten RCH (2x) en Ilpendam.

Vroeg druk
De selectie van Neuvel zal in die wedstrijden beter voor de dag moeten komen dan zondag aan de druk bezette Wim Kan Dreef waar ruim driehonderd toeschouwers zagen hoe FC Aalsmeer in de eerste twintig minuten flink in de tang werd genomen door de thuisclub. De Jong had zijn ploeg geïnstrueerd om vroeg druk te zetten, want "ze zijn niet sterk in de opbouw...dus opjagen, dan gaan ze fouten maken", vertelde de oefenmeester na afloop.

Het tactisch concept van De Jong, met naast zich op de bank de halffitte aanvaller Indy van Koert en de jeugdige Koen Braat (18) als linksbuiten een basisplaats gunde, had het goed gezien. In het eerste deel van de derby had RKDES duidelijk een overwicht maar verzuimde dit uit te drukken in doelpunten. Kansen op een voorsprong waren er voor Koen Braat, Roy Endhoven en Ruben Onderwater.

Richting de rust kroop FC Aalsmeer onder het Kudelstaartse offensief uit, en kreeg via Remi Pasternak en Jeroen Ezink een paar goede scoringsmogelijkheden. Ezink kreeg de 0-1 voor zijn schoenen, maar wist het leer op onverklaarbare wijze niet te raken.

Voorsprong RKDES
Een kwartier in de tweede helft pakte de thuisploeg de leiding. Een knal van Lennart Kok werd door de bezoekers verwerkt tot hoekschop waarna uit de hoge voorzet een kluwen spelers de lucht inging, RKDES-spits Roy Endhoven gaf de beslissende hoofdknik langs doelman Bart Koopstra. Twijfel of de bal de doellijn was gepasseerd werd weggenomen door arbiter op leeftijd Van Vliet die bijna vanaf de middencirkel de situatie beoordeelde.

Neuvel bracht in het tweede bedrijf aanvaller Romano Baarsen binnen de lijnen, dit gaf de roodgroenen iets meer stootkracht. De spanning bleef in de wedstrijd zolang de tussenstand van 1-0 op het bord bleef staan. In de laatste twintig minuten kreeg RKDES kansen het streekduel te beslissen, de ploeg van De Jong had deze middag echter teveel mogelijkheden nodig om tot scoren te komen.

Kok verrast Koopstra
Een mooi doelpunt van Lennart Kok bracht vier minuten voor tijd tenslotte de beslissing. Aan de zijkant van het veld ter hoogte van de dug-out op ruim dertig meter van het Aalsmeerdoel zag de middenvelder van RKDES in een flits dat sluitpost Koopstra een paar meter voor zijn doel stond. Kok verraste met een magnifieke trap, wat geholpen door de wind, goalie Koopstra die de bal half door zijn handen liet glippen.

Buit binnen voor de Kudelstaarters, die ver in de blessuretijd een uitstekende gelegendheid op 3-0 onbenut lieten. Een toegekende strafschop na een ongelukkige handsbal van Robin Kruijsman werd door invaller Van Koert naast geschoten. Een ruimere afstraffing voor de rode lantaarndrager zou ook geflatteerd zijn geweest.

Blessure Sten Piet
RKDES blijft staan op de zesde positie in de rangschikking. Bovenin blijft de strijd om de titel spannend met Sporting Martinus, ZSGO, VSV als de belangrijkste kanshebbers.

Bij FC Aalsmeer viel in de tweede helft Sten Piet uit met op het eerste oog zware blessure. Ondersteund strompelde de speler naar de kleedkamer.

RKDES: Tijn Kraak, Robin van der Steeg (Sam van 't Schip), Sven Boelsma, Dennis Pronk, Arnaud v Leeuwen, Mike van den Bergen, Lennart Kok, Rick Verkuijl, Ruben Onderwater (Indy van Koert), Roy Endhoven en Koen Braat (Michael Schreven).

FC Aalsmeer: Bart Koopstra, Richard Melman, Mo Alaswad, Nick van der Sluijs (Bram Schrijen), Robin Kruijsman, Sten Piet (Patrick Melman), Joeri van de Schraaff, Remi Pasternak (Quinten van Stijn), Dave Leenders (Romano Baarsen), Michal Kocon en Jeroen Ezink.