Bijna 38...en 'still going strong'. Roald Pothuizen (rechts) in actie tegen DONK. De uit nood opgetrommelde aanvaller uit een lager team scoorde voor RKDES de gelijkmaker.
Foto: Jaap Maars
 
 

RKDES heeft directe promotie nog in eigen hand

Gehandicapte Kudelstaarters blijven tegen DONK overeindVolgende week winst in Oegstgeest en RKDES is tweedeklasser. Makkelijker gezegd dan gedaan voor de roodzwarten die geteisterd worden door personele problemen. Zo beschouwd was de 1-1 remise zondag tegen runner-up svDONK een puike prestatie. Na een vroege achterstand scoorde 'good-old' Roald Pothuizen nog voor rust de gelijkmaker. Mano van Veen maakte de problemen voor trainer Kalaitzis nog iets groter door tegen een onnodige rode kaart aan te lopen.


RKDES-svDONK 1-1 (1-1)
Derde klasse Groep Hoog
19-5-2019


"Dit was het maximaal haalbare vandaag voor ons team", mompelden een paar RKDES-supporters op weg naar de uitgang. Zij hadden het goed gezien. De zwaar gehavende promotiekandidaat uit Kudelstaart had zojuist runner-up sv DONK met 1-1 bedwongen en daarmee de Goudse aanval op een toppositie in 3A Hoog afgeslagen. Met de remise mocht RKDES gezien de omstandigheden best tevreden zijn.

Aan de andere kant doet het niets af aan het feit dat de roodzwarten door de ruime winst (4-1) van koploper FC IJsselmonde op ASC volgende week in Oegstgeest tijdens de laatste speelronde een driepunter zullen moeten boeken voor rechtstreekse promotie. Bij een gelijkspel zal DONK, mits laagvlieger Blijdorp wordt verslagen, vanwege een beter doelsaldo de lachende derde zijn.

Verliest RKDES bij ASC promoveert de thuisclub en krijgt RKDES een herkansing in de nacompetitie. FC IJsselmonde kan het tweedeklasserschap niet meer ontgaan, de lijstaanvoerder kan gezien het programma van volgende week niet meer terugzakken naar plek drie.

In 3A Hoog promoveren zoals bekend alleen de eerste twee teams. Nummers drie, vier en vijf herkansing in de nacompetitie, waarvan nummer drie de eerste ronde is vrijgesteld van deelname.


Middenvelder van RKDES Roy Endhoven ontdoet zich van tegenstander DONK.
Foto: Jaap Maars

Lang rijtje
Het volledige rijtje afwezigen (geblesseerden, vakantiegangers, zieken) bij RKDES tijdens de topper tegen DONK is te lang om op te noemen. Afgelopen donderdag werd de absentielijst aangevuld tot acht spelers door het afhaken op de training van verdediger Troy Zwanenberg.
Met een hoop invallers, waarvan veteraan Roald Pothuizen (geplukt uit een vriendenteam) de bekendste is, bonden de roodzwarten de strijd aan met de Goudse doelpuntenmachine. In de eerste halve competitie scoorde de ploeg 64 goals.

Het was even schrikken voor het thuispubliek en hun favorieten binnen de lijnen. Al in de derde minuut kreeg DONK, laatste vier duels in winst omgezet, een strafschop toegewezen na een overtreding van Dennis Pronk op aanvaller Bas Houdijk. Werner Overkamp liet doelman Wilbert Klijmij vanaf elf meter kansloos. De bliksemstart had DONK, dat zondag alleen baat had bij een overwinning, vleugels moeten geven. Het met personele problemen worstelende RKDES richtte zich echter na de vroege tegenslag knap op.


Dennis Pronk van RKDES glipt tussen twee tegenstanders door.
Foto: Jaap Maars

Kansen over rechts
Mano van Veen en Rutger Spaargaren, laatstgenoemde dit seizoen speler van de B-selectie, kwamen via de rechterkant een paar keer gevaarlijk door. Spaargaren zorgde na twintig minuten voor de grootste kans door na een sterke loopactie een goede voorzet af te geven. Twee medespelers wisten kort voor doel geen raad met de ruimte en vrijheid voor de gelijkmaker.

Centrumspits van Donk Mo Jrezzi was na een klein half uur dichtbij de 0-2. De lat boven Klijmij bracht redding voor de thuisploeg. Lennart Kok had de 1-1 op z'n schoen. Vanuit het midden op vijftien meter speelde de middenvelder zich knap vrij, kreeg ruimte voor een schot maar zag zijn uithaal recht in de handen van doelman Dennis Vogel verdwijnen.

Score Pothuizen
RKDES kwam steeds meer los van de fysiek sterk spelende bezoekers. De beloning kwam vijf minuten voor rust. Uit een hoge Kudelstaartse ingooi tastte centrale verdediger Overkamp, licht gehinderd door lange Pothuizen, volledig mis. Bal viel prompt voor de voeten van de veteraan die met de wreef het leer in de touwen schoof. Belangrijke treffer van de bijna 38-jarige Pothuizen die tot het einde bleef sleuren en gaten trok voor zijn colega's.


Kreeg het eerste bedrijf qua opwinding en amusementswaarde een acht, na de pauze konden daar twee, drie cijfers vanaf. RKDES miste na rust de middelen om de bezoekers meer pijn te doen, de formatie uit Gouda poogde toen de klok steeds meer in hun nadeel wegtikte de druk op te voeren door steeds vaker de bal in de Kudelstaartse doelmond te pompen.

Op een paar dreigende momenten na hield het strijdende RKDES stand. Na ruim negentig minuten was de conclusie duidelijk. DONK, dat naar Kudelstaart was gekomen voor een driepunter, kon de roodzwarte muur niet omver werpen en moest genoegen nemen met een punt. Waarschijnlijk te weinig om volgende week nog kans te maken op rechtstreekse promotie.

Rode smet
Het gehavende RKDES hield zich kranig. Volgende week in Oegstgeest met wellicht een paar spelers terug van een blessure gaan voor de overwinning. Lukt directe promotie niet, herkansing in de nacompetitie.

Smetje op het duel was de charge van RKDES-aanvaller Mano van Veen tien minuten voor tijd op de enkel van DONK-verdediger Jordy de Jong. Onnodig zwaar geschut van Van Veen op een onnodige positie van het veld.
Scheidsrechter Rodenburg stuurde de centrumspits terecht met een rode kaart naar de kleedkamer.

Tierend verdween Van Veen in de catacomben. Weer een roodzwarter minder in de selectie volgende week. Dat kan trainer Kalaitzis er nou net niet bij hebben in deze moeilijke fase.Mano van Veen (midden)is zojuist de rode kaart getoond na een harde charge op Jordy de Jong van DONK. De verontwaardige aanvaller van RKDES begrijpt de sanctie niet.
Foto: Jaap MaarsEerste twee teams promoveren rechtstreeks. Nummer drie, vier en vijf herkansing in de nacompetitie. Bij gelijke stand is doelsaldo beslissend.

Reageer


RKDES-svDONK 1-1 (1-1)

0-1 Werner Overkamp (3e, pen.)
1-1 Roald Pothuizen (41e)

Toeschouwers: 222
Scheidsrechter: Barry Rodenburg

Geel RKDES:
Dennis Pronk en Jeroen Bakker

Rood RKDES: Mano van Veen

Opstelling RKDES:
Wilbert Klijmij, Dennis Pronk (Robin van der Steeg), Erik Overvliet, Michael Schreven, Jeroen Bakker, Lenart Kok (Gijs Lentjes), Elias El Hadji, Roy Endhoven, Rutger Spaargaren (Rick Verkuijl), Roald Pothuizen en Mano van Veen.

19-5: ASC-RKDES

Programma/Stand Groep Hoog


Advertentie Koper Automatisering:


 

 
Klaas Leegwater
20-5-2019
00.30 uur