Erik Overvliet (links) opende zondag voor RKDES de score tegen sv Charlois.   Archief-foto: Jaap Maars
 
 

RKDES speelt opnieuw een promotieduel
RKDES-sv Charlois 2-0 (1-0)
Nacompetitie
2-6-2019


Dat wordt komende week driftig gegevens uitwisselen tussen RKDES en buurman KDO. Daar kun je vergif op innemen nu de Kudelstaarters volgende week maandag (Tweede Pinksterdag) moeten aantreden tegen tweedeklasser ESTO voor een beslissingsduel om promotie/lijfsbehoud.

ESTO uit Bodegraven, vorig seizoen gepromoveerd uit de derde klasse en dit seizoen geƫindigd op de twaalfde positie in 2C, moest afgelopen voetbaljaar vijf punten inleveren tegen de Kwakelaars. KDO-trainer Raymond de Jong kan en zal precies vertellen waar volgende week de kansen voor RKDES liggen.

Het wordt over zeven dagen voor RKDES tegen ESTO, wedstrijd wordt gespeeld op het terrein van AVV Alphen, de tweede kans binnen twee weken op rechtstreekse promotie. Na het kansloze verlies acht dagen geleden in Oegstgeest tegen ASC (3-0) speelde het team van Kiri Kalaitzis gisteren het eerste duel in de nacompetitie tegen het Rotterdamse sv Charlois.

Onder moeilijke omstandigheden, de temperaturen liepen op het kunstgras op sportpark Calslagen hoog op, kwamen de roodzwarten als winnaar (2-0) uit de bus.

Aanvalslinie
Het scheelde voor de thuisclub nogal een slok op een borrel dat in vergelijking met het duel in Oegstgeest de aanvalslinie weer behoorlijk op orde was. Niets ten nadele aan good-old Roald Pothuizen die zijn club de laatste weken uit de nood hielp door zijn bijna 40 jaar oude spieren-gestel in de strijd te werpen als flankspeler, een voorhoede met clubtopscorer Indy van Koert (terug van vakantie) en centrumspits Mano van Veen (schorsing uitgezeten) geeft een ander aangezicht met meer vaart en dreiging.

Voor RKDES was opponent Charlois zondag een grote onbekende. Fysiek sterk was ongeveer de enige informatie die uit Rotterdam over de bezoekers naar Kudelstaart was doorgesijpeld. Fysiek was het zondagmiddag sowieso loodzwaar voor de bespelers van de bakoven aan de Wim Kan Dreef. Een slijtageslag die er voor zorgde dat halverwege de tweede helft beide teams helemaal waren uitgewrongen en tot weinig meer in staat waren.

Voorsprong
Alleen het eerste uur waren de krachten aanwezig om voor het handjevol toeschouwers, meeste inwoners van Kudelstaart vertoefden op of langs de Westeinderplassen, aanvaardbaar voetbal te tonen. Nadat RKDES vroeg in de wedstrijd door het uitvallen van verdediger Troy Zwanenberg (knieblessure) een tegenvaller moesten incasseren was het de ploeg van Kalaitzis die in de eerste helft licht de toon zette met iets meer gevaar in het spel.

Kans op een voorsprong voor de thuisclub ging in rook op toen arbiter Vogelenzang na twintig minuten weigerde de bal op de penaltystip te leggen na een charge op Van Koert. De aanvaller brak even later nogmaals een paar keer goed door de Rotterdamse defensie, een licht verdiende voorsprong bleef nog uit. Die kwam wel kort voor rust toen uit een vrije trap van Elias El Hadji de mee opgekomen verdediger Erik Overvliet knap raak kopte.

Invaller Kok scoort
Vroeg in de tweede helft behoedde RKDES-doelman Wilbert Klijmij zijn ploeg met een uitstekende safe van de gelijkmaker. Charlois nam na de pauze wat meer risico, de gasten poogden RKDES meer terug te dringen op eigen helft. Voor de aanvallers op eigen grond betekende dit meer ruimte voor de tegenstoot.

Met de invalbeurt van Lennart Kok besliste de thuisclub na ruim een uur voetballen de wedstrijd. Kok, die de laatste weken door Kalaitzis niet tot de basiself wordt gerekend, haalde na een prima actie van Van Koert hard en zuiver uit. De roodzwarter heeft een geweldig schot in huis, doelman Justin Poulisse van Charlois ondervond dat ook en moest voor de tweede maal de bal deze bloedhete middag uit het net halen.

Verliezer opnieuw herkansing
In de laatste fase van de wedstrijd hoefde RKDES niet meer zo nodig en bij de Rotterdammers ontbrak de kracht en de frisheid het de thuisclub nog moeilijk te maken. Beide teams sleepten zich naar het einde op zoek naar een verkoelende waterstraal.

Maandag wacht voor RKDES dus tweedeklasser ESTO, de Kudelstaarters gaan voor de tweede keer binnen veertien dagen op voor promotie. Bij een nederlaag in Alphen aan de Rijn kan de ploeg van Kalaitzis zich een week later via een verliezersronde opnieuw plaatsen voor wederom een finaleduel die gespeeld wordt op donderdagavond 20 juni.

Maandag 10-6: ESTO-RKDES, Sportpark De Bijlen (AVV Alpen, Alphen a/d Rijn). Aanvang 14.00 uur.

Reageer


RKDES-Charlois 2-0 (1-0)

1-0 Erik Overvliet (44e)
2-0 Lennart Kok (65e)

Toeschouwers: 66
Scheidsrechter: Mark Vogelenzang (Poortugal).

Opstelling RKDES:
Wilbert Klijmij, Jeroen Bakker, Erik Overvliet, Troy Zwanenberg (12e Robin van der Steeg), Michael Schreven, Gijs Lentjes, Roy Endhoven, Elias Elhadji(61 Lennart Kok), Indy van Koert, (82e Rick Verkuijl), Mano van Veen, en Rutger Spaargaren.

ma 10-6: ESTO-RKDES (terrein AVV Alphen)Advertentie:


 

 
Klaas Leegwater
3-6-2019
13.00 uur