Frans Kuipers (links) heeft de voorzittershamer na twintig jaar bij RKDES neergelegd. Ook Richard Buskermolen (rechts) was niet herkiesbaar als bestuurslid.   Foto: Jaap Maars


Kuipers: "Wat moeten ze nou nog met zo'n oude man."

Het bestuur van RKDES wordt behoorlijk opgeschud. Drie leden uit het hoofdbestuur hebben zich vorige week tijdens de Algemene Leden Vergadering niet meer verkiesbaar gesteld. Zo vindt voorzitter Frans Kuipers het na ruim twintig jaar welletjes. "Tijd om er een streep onder te zetten." Bij eersteklasser Legmeervogels eveneens een vacature van voorzitter. FC Aalsmeer presenteerde onlangs haar toekomstvisie: 'Een thuis voor prestatie en plezier.'

6-12-'19 09.00 | Bestuur clubs | Door: Klaas Leegwater


"Wat moeten ze nou nog met zo'n oude man als ik. Laat een veel jeugdiger persoon het nu maar overnemen", zegt Frans Kuipers. RKDES moet op zoek naar een nieuwe voorzitter. Na twintig jaar heeft Kuipers aangegeven niet langer verder te willen als preses bij de Kudelstaartse derdeklasser. "Ik heb het een lange periode met veel plezier gedaan, maar het werd tijd om er een streep onder te zetten."

Kuipers, die volgende maand 75 jaar wordt, liep al veel langer rond met de gedachte de voorzittershamer opzij te leggen. "Ik heb ruim twee jaar geleden intern verteld dat ik op mijn 75e wilde gaan stoppen. En dit daarna een paar maal herhaald, zodat men bij RKDES genoeg tijd had om een opvolger te zoeken."

Opvolger
Vorige week tijdens de Algemene Leden Vergadering stelde Kuipers zich niet verkiesbaar, maar een opvolger is er nog niet. Een deel van de aanwezigen leek verrast door het besluit van Kuipers, hoewel dit al wel vooraf als agendapunt was aangegeven op de clubsite.

Frans Kuipers tijdens de opening van kunstgrasveld in augustus 2015. Links toenmalig wethouder van Sport GertJan van der Hoeven. Rechts Gerard Zuidgeest (Jeugdzaken RKDES).   Foto: eigen foto RKDES

"Eigenlijk gaat de zoektocht naar een nieuwe voorzitter nu pas beginnen. Maar volgens mij hoeft dat geen probleem te zijn. Als ik op zaterdagochtend op ons complex de jeugdwedstrijden bezoek zie ik honderden ouders...nou daar zal toch wel een geschikt persoon tussen zitten?", zegt Kuipers die in functie blijft totdat een nieuwe voorzitter is geïnstalleerd. "Uiterlijk in maart moet het geregeld zijn, die maand ben ik echt weg."

Kuipers werd als bestuursvoorzitter van de VBA (nu Flora Holland) rond de eeuwenwisseling door RKDES gevraagd om de verhuizing van het complex aan de Mijnsherenweg naar de Wim KanDreef goed te begeleiden en als aanspreekpunt te fungeren met de gemeente Aalsmeer. "Ik wilde onder meer op financieel gebied goede afspraken maken met de gemeente, daar zijn we na wat hobbels te hebben opgeruimd goed uitgekomen. Een goede deal gemaakt."

Verhalen
"We hebben een prachtig complex gerealiseerd. Daarna ben ik als voorzitter twintig jaar bij RKDES blijven hangen. Dat was niet helemaal de bedoeling", vertelt Kuipers met een glimlach. De preses zit barstensvol met interessante verhalen over zijn periode bij RKDES. "Maar dat komt later wel een keer."

Kuipers is niet het enige bestuurslid dat vorige week is gestopt bij RKDES. Jan van Leeuwen, voorzitter Technische Zaken stelde zich vorige week eveneens niet meer verkiesbaar. Van Leeuwen: "Ik vind het na zoveel jaren tijd dat een ander het gaat overnemen. Er waren ook hier en daar wat ergernissen bij mij, maar daar wil ik verder niet op ingaan."

Richard Buskermolen
Ook Richard (Eppo) Buskermolen is met zijn bestuurswerkzaamheden (Algemene Zaken) gestopt bij de Kudelstaarters. Nog langer dan Kuipers is Buskermolen bestuurlijk actief geweest voor RKDES. Vanaf begin jaren tachtig eerst in het jeugdbestuur en vanaf eind negentig in het hoofdbestuur.

"Moment is gekomen om het stokje over te geven aan de jongere garde. Helemaal niks meer doen is niet aan de orde, op de achtergrond zal ik mij nog met diverse zaken bezighouden. Maar niet meer op bestuurlijk niveau", laat Buskermolen weten.

Bij RKDES is een commissie gevormd die de open gevallen plaatsen in het bestuur gaat proberen in te vullen. Voorzitter van de commissie, die zich ook bezighoudt met een structuurverandering binnen de club, is Jan Hoogenbosch. De derdeklasser is tevens op zoek naar een nieuwe hoofdtrainer, Kiri Kalaitzis vertrekt in de winterstop naar derde divisionist DEM.

Legmeervogels
Bij regioclub Legmeervogels zoekt men eveneens een nieuwe voorzitter. Sjaak van Beek, ruim drie jaar geleden als preses geïnstalleerd bij de Uithoornaars, heeft begin oktober onverwachts zijn functie neergelegd. Naar verluidt wegens een meningsverschil met Stichting Sportvoorzieningen Randhoorn. Van Beek wil niet inhoudelijk op zijn plotselinge vertrek ingaan.

"Ik wil daar niet via de media over communiceren", reageert de ex-voorzitter. "Ik wil wel graag kwijt dat ik drieënhalf jaar met veel plezier voorzitter ben geweest, met heel veel inzet en betrokkenheid. Aan deze periode is helaas een einde gekomen", aldus Van Beek. Bij Legmeervogels is Roy Kuylenburg voorlopig waarnemend voorzitter.

Toekomstvisie FC Aalsmeer
Ook bij FC Aalsmeer een wisseling van de wacht in het hoofdbestuur. Secretaris Matthijs van Muijden heeft na een lange periode een stap terug gedaan, hij blijft zich wel op een andere wijze inzetten voor de club. Elly Zekveld is inmiddels benoemd als zijn opvolger. De overige bestuursleden hebben voor drie jaar 'bijgetekend', waaronder algemeen voorzitter Eef Niezing.

De preses van FC Aalsmeer presenteerde vorige maand de toekomstvisie van de club. Zoals bekend loopt sinds de fusie in 2014 tussen zaterdagclub VVAalsmeer en zondagvereniging RKAV niet alles van een leien dakje, wrevel tussen de zaterdag- en zondagtak kwam regelmatig bovendrijven.

De zondagafdeling vreest voortbestaan, het aantal selectiespelers neemt met het seizoen af. Met het uitwerken van de gepresenteerde toekomstplannen hopen de bloemendorpers iedereen binnen de club op één lijn te krijgen.

"Grote aantrekkingskracht"
'Een thuis voor prestatie en plezier', is het statement waarmee de toekomstvisie werd geopenbaard. 'We streven naar een balans tussen sportieve ambities en recreatie....uitgroeien tot een club met een grote aantrekkingskracht voor jong en oud in de omgeving, een gekwalificeerd jeugdkader en grote betrokkenheid van vrijwilligers', schrijft Niezing (foto) in zijn maandelijkse nieuwsbrief.

Niezing roept de leden van FC Aalsmeer op hun betrokkenheid te tonen. 'Vanuit een vijftal pijlers, te weten: Prestatievoetbal, Ontwikkeling en Opleiding, Maatschappelijke betrokkenheid, Clubgevoel en Plezier en Recreatie-voetbal moet de visie verder gestalte krijgen.'

Het bestuur van FC Aalsmeer is inmiddels gestart met het benaderen van leden om actief mee te denken bij de verdere uitwerking naar een plan van aanpak.

Tekst: Klaas Leegwater

Reageer

Deel dit artikel:
Volg VIA op:


Content Business Club FCA:


Mike Sitaram van Sitar International BV
Lid van de Businessclub Göran van der Laarse van Mica IP stelt zich voor.
Lees verder...
Laatste wedstrijdvideo:


FCA-Purmersteijn 6-2Tegenstanders RKDES
(Derde klasse A)

 

  Van Nispen
WVC
Zwanenburg
Alliance'22
Bloemendaal
RKDES
Sp.Leiden
Nicolaas Boys
Voorschoten'97
VSV 1912
Velserbroek
De Kennemers
Spaarnwoude
Aalsmeer

Uitslagen/Standen

 


Volg VIA op: