En opeens strijdt KDO op twee fronten voor een prijs

Sterke serie Kwakelaars, 2e Paasdag derby tegen DOSR
ONA-KDO 1-2 (0-1)
Tweede klasse C
14-4-2019


Pakweg twee maanden geleden had KDO de blik vooral op de onderkant van de ranglijst in 2C gericht. Na drie remises op rij en vervolgens het forse verlies (4-0) bij koploper TAC'90 kon niemand bij de club uit de Kwakel halverwege februari bevroeden dat de roodwitten vanaf de komende Paasdagen op twee fronten volop zouden meestrijden om een seizoensprijs.

Na de tik bij TAC in Den Haag haalt KDO de punten opeens als warme broodjes binnen. Laatste zes duels veroverde de ploeg van trainer Raymond de Jong veertien punten. Met als resultaat de derde plek in de rangschikking en een keurige tweede positie in de derde periode, een punt achter leider DOSR dat aanstaande maandag (2e Paasdag) aan de Vuurlijn het volgende slachtoffer kan worden van de Kwakelse dadendrang.

Diploma De Jong?
Opeens voor KDO met nog vier duels voor de boeg dus uitzicht met een aardig perspectief. Via de eindranglijst, zeker als nummer twee, of als winnaar van de derde periode kansen op deelname aan de nacompetitie. Overigens is de optie dat de Kwakelaars eind mei overal naast grijpen net zo groot.

Geen hond bij de dorpsclub zal bij het mislopen van een toegangsbewijs voor het competitietoetje daar waarschijnlijk wakker van liggen, alleen al het gegeven dat KDO in de eindfase meedingt naar een prijs is al heel mooi, zo redeneert men bij de nuchtere roodwitten. Dus gekscherende vragen die zondag rond de tweedeklasser opborrelden of trainer De Jong (foto) wel gediplomeerd is voor het trainingsschap op eerste klasse-niveau zijn wat voorbarig.

Blessures
Leuk is het wel de recente ontwikkelingen bij de roodwitten, en als dan ook nog de punten worden binnengehaald in een minder sterk gespeelde wedstrijd met diverse geblesseerde spelers langs de kant is dat kenmerkend voor een ploeg waarbij opeens alles meezit. Na het terechte en knappe 1-1 gelijkspel van vorige week tegen koploper TAC’90 versloeg KDO afgelopen zondag in Gouda laagvlieger ONA met 2-1.

In Gouda tegen ONA (Ontspanning Na Arbeid) kon De Jong niet beschikken over de geblesseerden Jim Klijn, Mitchel Smits en Jesse Stange. Hierdoor waren er o.a. basisplaatsen voor Joris Kortenhorst en Thijs Plasmeijer. Op een smal en hobbelig veld midden in een woonwijk begonnen beide ploegen aftastend aan de wedstrijd.

Voorsprong
Na een klein kwartier voetballen op het Goudse sportpark kwamen de bezoekers op voorsprong. Sven Vlasman kopte de bal uit een hoekschop op de lat, waarna Thijs Plasmeijer in de rebound met een prachtige uithaal de bal in de kruising schoot. Deze opsteker hadden de Kwakelaars zichtbaar nodig, want hierna werd het veldspel beduidend beter.

De thuisclub, die in 2019 100 jaar bestaat, wist zich geen goed raad met het sterke spel van KDO, de gastheren poogden daarom via enkele harde overtredingen KDO in bedwang te houden. De Goudse ploeg, die met name fysiek en verbaal sterk is, werden vooruit geschreeuwd door hun fanatieke aanhang, maar de Kwakelaars hielden vrij eenvoudig stand. Met een 0-1 voorsprong werd de rust bereikt.

"Fantastisch doelpunt"
Direct in de tweede helft trok ONA fel van leer, KDO kreeg nauwelijks ruimte meer om te voetballen. De Kwakelaars kwamen niet goed uit de startblokken en in de 53e minuut viel zelfs de gelijkmaker. Nadat een afgeslagen bal in het zestienmetergebied werd ingebracht kon een Goudse aanvaller de bal via de binnenkant van de paal in het doel krijgen.

De hoop op een goed resultaat groeide voor de thuisploeg maar in de 67e minuut was KDO uiterst effectief door één de spaarzame kansen na de pauze gelijk af te ronden. Na een een-tweetje op het middenveld tussen Sven Vlasman en Menno Lingeman wist laatstgenoemde de bal strak voor het Goudse doel te brengen. Invaller Bart Hoving (foto) was alert en gleed de bal vervolgens bij de tweede paal binnen. Leider Johan Stange later: "Dat was echt een fantastisch uitgespeeld doelpunt, genieten."

Fanatieke aanhang
Na de nieuwe voorsprong was het vooral overleven geblazen voor KDO. De gastheren hanteerden veelal de lange bal, schuwde op forse fysieke wijze het duel niet en werden volop aangemoedigd door hun eigen bevlogen fans. Tot echte kansen voor de thuisformatie leidde deze speelstijl niet, maar de spanning was om te snijden. Na veel blessuretijd floot scheidsrechter Joop de Wit af en was de tiende overwinning van het seizoen een feit.

Tweede Paasdag dus aan de Vuurlijn tegen concurrent DOSR de jacht op de belangrijke elfde Kwakelse competitiezege. De belangen voor beide ploegen zijn groot in deze streekderby. Strijd om het leiderschap in de derde periode. Ongeacht het resultaat zal na afloop de bekende volkszanger Edo Barends optreden in het clubhuis. Garantie voor een feestpartijtje.

Wedstrijdinfo: Paul Hogerwerf (KDO)

Reageer
ONA-KDO 1-2

0-1 Thijs Plasmeijer (14e)
1-1 ONA (53e)
1-2 Bart Hoving (67e)

Scheidsrechter: Joop de Wit (74) uit Den Haag.

Opstelling KDO:
Tobias Ravelli, Menno Lingeman, Roy Verkaik, Timo Kas, Erik Verbruggen, Joris Kortenhorst, Thomas Stevens, Joeri Stange, Mathijs van Rijn (60e Bart Hoving), Sven Vlasman en Thijs Plasmeijer.

22-4: KDO-DOSR

Stand/Uitslagen 2C
Volledige programma dit seizoen

 

 
Klaas Leegwater
15-4-2019
10.30 uur