Ook bij FC Aalsmeer zijn de velden ingestrooid met rubbergranulaat.   Foto: Aalsmeer Vandaag


Mogelijk verstrekkende gevolgen na uitspraak over rubbergranulaat sportvelden

Een uitspraak van de Rotterdamse rechtbank kan verstrekkende gevolgen hebben voor beheerders van kunstgrasvelden met rubbergranulaat. Sportbeheerder Sportaal in Enschede werd onlangs veroordeeld tot een geldboete van tienduizend euro wegens rondslingerende kunstgraskorrels rond voetbalvelden. Dit wordt gezien als milieuverontreiniging. Dit melden vrijdag De Volkskrant en AD. Ook clubs in regio Aalsmeer spelen op kunstgrasvelden met rubbergranulaat, bij Legmeervogels zijn inmiddels maatregelen genomen.

20-12-'19 | Update: 23-12-'19 | Rubbergranulaat | Door: Klaas Leegwater


Milieuorganisatie Recycling Netwerk Benelux diende in september 2017 een klacht in vanwege de rubbergranulaatkorrels (vermalen autobanden) die bij Vogido in Enschede naast de kunstgrasvelden terecht waren gekomen.
Agenten zagen tijdens controles de korrels liggen tot 10 à 15 meter van de velden. Volgens het Openbaar Ministerie ontbraken er kantplanken rond de velden en schoonmaakborstels bij de uitgangen.

De rechtbank van Rotterdam ging mee in de aanklacht en vindt dat sportbedrijf Sportaal zich aan een milieudelict schuldig heeft gemaakt: 'Ook toen de verontreiniging zich voordeed, heeft zij niet alle vereiste maatregelen genomen om de daaruit voortvloeiende nadelige gevolgen voor het milieu (verder) te beperken en ongedaan te maken', aldus het vonnis. Boete van tienduizend euro waarvan de helft voorwaardelijk.

Baanbrekend
Recycling Netwerk spreekt in De Volkskrant van een baanbrekend besluit en noemt de uitspraak 'heel goed nieuws voor het milieu'. Volgens de milieuorganisatie kan de rechtszaak 'verstrekkende gevolgen hebben voor de bijna tweeduizend kunstgrasvelden in Nederland die op dit moment bestrooid zijn met rubberkorrels.'

Volgens RecyBEM (krachtenbundeling van bandenproducentelaat) laat de uitspraak vooral zien dat goed beheer van belang is en dat het nog beter kan. "Als gebruikers en beheerders zich goed houden aan handvatten uit het in 2009 opgestelde zorgplicht document, dan kan vervuiling van de omgeving worden tegengegaan", aldus in het Algemeen Dagblad RecyBEM dat stelt dat milieu-organisaties het vonnis ten onrechte interpreteren als het einde van rubbergranulaat.

FC Aalsmeer en RKDES
In gemeente Aalsmeer beschikken FC Aalsmeer en RKDES over kunstgrasvelden met rubbergranulaat. Beheerder ESA heeft na vragen van Voetbal in Aalsmeer nog niet gereageerd op het vonnis. Ook wethouder Robbert-Jan van Duijn (oa Sportzaken) van gemeente Aalsmeer is via een woordvoerder om een reactie gevraagd.

Onbekend is dus of bij de twee clubs voorzorgsmaatregelen zullen worden getroffen. In deze regio spelen ook Legmeervogels, RODA'23 en KDO (2e veld) op dit type kunstgras. Bij Legmeervogels zijn inmiddels maatregelen genomen, langs een aantal kunstgrasvelden zijn door Stichting Sportvoorzieningen Randhoorn onderaan de afrastering planken bevestigd.

Afsluiting aan de onderkant van de afrastering op kunstgrasveld van Legmeervogels moet voorkomen dat het rubbergranulaat op het tegelpad en gras naast het veld terecht komt.   Foto: Legmeervogels

Gezondheidsrisico
Over rubbergranulaat bestaat al veel langer discussie. Een paar jaar geleden ontstond er onrust over mogelijke gezondheidsschade. Na onderzoek concludeerde het RIVM dat er geen gevaar voor de gezondheid was.
Wel werd uit het onderzoek duidelijk dat stoffen uit rubberkorrels die terecht komen in de grond om de velden heen (de bermgrond) en in de bagger in sloten slecht zijn voor het ecosysteem omdat ze de biodiversiteit aantasten.

De kans is groot dat Sportaal in Enschede in beroep gaat tegen de uitspraak van de Rotterdamse rechtbank.

Update 23-12, reactie gemeente Aalsmeer
Na vragen van Voetbal in Aalsmeer aan ESA en gemeente Aalsmeer over eventuele voorzorgsmaatregelen bij FC Aalsmeer en RKDES laat een woordvoerder van de gemeente maandag weten:

"ESA heeft goede afspraken met beide verenigingen en met de firma die het terreinonderhoud pleegt om ervoor te zorgen dat de infillkorrels op het terrein blijven. Er zijn goed onderhouden schoonloopzones en er wordt frequent geveegd.

Verder wachten wij het hoger beroep af na de uitspraak van de Rotterdamse rechtbank. Tot die tijd blijven wij overleggen met collega's in het land om te monitoren of er aanvullende maatregelen worden genomen die wij zo nodig kunnen overnemen."

Bron: De Volkskrant/AD en Kom van dat gras af

Lees ook: Bom onder kunstgrasvelden

Tekst: Klaas Leegwater
Foto: Aalsmeer Vandaag

Reageer

Deel dit artikel:

Volg VIA op:


Content Business Club FCA:


Mike Sitaram van Sitar International BV
Lid van de Businessclub Göran van der Laarse van Mica IP stelt zich voor.
Lees verder...
Laatste wedstrijdvideo:


FCA-Purmersteijn 6-2Tegenstanders van

 

  Amvj
Arsenal
Csw
DVVA
EDO
HBOK
J Holland
Marken
Nita
OSV
Purmersteijn
Zaandam
Zandvoort
Aalsmeer

Uitslagen/Standen