Raymond de Jong: "Een aantal spelers willen na zoveel jaar graag een ander gezicht voor de groep. Heel logisch."


De Jong: "Dit doet best wel een beetje zeer"


Na negen jaar gaan wegen trainer en KDO zich scheiden


Een tienjarig lustrum zit er niet in voor Raymond de Jong. Aan het eind van dit seizoen vertrekt de trainer na negen jaar bij tweedeklasser KDO. Oefenmeester en club kwamen eind vorige week tot dit besluit na een stemmingsronde in de spelergroep. Een aantal selectiespelers gaven te kennen een 'fris gezicht' voor de groep te willen zien. "Dit moment zat er een keer aan te komen, maar het doet wel een beetje zeer."

5-12-'19 09.00 | Raymond de Jong | Door: Klaas Leegwater


De beslissing waarvan iedereen wist dat die een keer zou komen. Na negen jaar vertrekt trainer Raymond de Jong bij KDO. Aan het einde van dit seizoen gaan de wegen van de 51-jarige oefenmeester en de tweedeklasser uit de Kwakel zich scheiden. De Jong: "Natuurlijk doet dit pijn als je zolang aan een club verbonden bent, maar ik begrijp het wel."

Negen achtereenvolgende jaren bij een voetbalclub, waar maak je dat behalve in Heerenveen nog mee als trainer. Een opvallende cyclus dus voor oefenmeester en club. De Jong en KDO vonden elkaar bijna tien jaar niet alleen op sportief gebied maar zeker ook op het sociale vlak.

De Jong groeide in de Kwakel uit tot een trainer die binnen en buiten het veld goed oog had voor allerlei aspecten die bij een voetbalclub spelen. 'Het vertoonde spel, de ruimte voor teambuildingsactiviteiten en positieve sfeer binnen de gehele selectie zijn daarnaast belangrijke pré's van De Jong, meldde het bestuur gisteravond in een bericht op de clubsite.

Stem van spelers
Maar aan alles komt een eind. Tijd voor een nieuw gezicht, meent een deel van de spelersgroep. In tegenstelling tot veel andere clubs heeft de selectie bij KDO een belangrijke stem. Mede aan de hand van de uitkomst van een vragenlijst beslist het bestuur vervolgens over de toekomst van de hoofdtrainer. Die viel dit keer dus negatief uit voor De Jong.

"Vorig seizoen was er één tegenstem, ditmaal waren er meerdere", zegt De Jong. "Dan weet je dat het moeilijk wordt. Vooral spelers met wie ik al negen jaar samenwerk willen graag een ander gezicht voor de groep. En dat is ook volkomen logisch. Dan moet je deze beslissing gewoon accepteren."

"Doet beetje zeer"
De Jong kreeg de beslissing eind vorige week te horen. "En dat deed best wel een beetje zeer. In die negen jaar bouw je met veel mensen bij de club een goede relatie op, ook met de spelers en de begeleidingsgroep. Daarom was ik hier graag doorgegaan, een geweldige club. Maar de situatie is veranderd. Hoe moeilijk het ook is, deze beslissing begrijp ik wel."

"Mee kunnen dealen"
"Negen jaar met Raymond was meer dan een samenwerking tussen trainer en leider. In mijn ogen zijn trainers normaal gesproken voorbijgangers, maar Raymond is een echte KDO-er geworden", reageert elftalbegeleider Johan Stange. "Hij weet precies hoe hij om moet gaan met spelers, begeleiding en alle andere mensen binnen de club."

Stange vervolgt: "Raymond geeft de jeugd altijd een kans en weet de juiste snaar te raken bij spelers, ook als het gaat om moeilijke beslissingen. En durft aan te geven als er door de technische staf verkeerde keuzes zijn gemaakt. Hij maakt iedereen in de groep belangrijk, dat is dan ook meteen de kracht van de selectie. Natuurlijk zit dat ook wel in de club KDO maar daar moet je wel mee kunnen dealen als trainer."

Van vierde- naar tweede klasse
De Jong kan terugkijken op een succesvolle periode bij KDO. In 2011 maakte de oefenmeester, in het verleden voetballer van oa SCW en VV Aalsmeer, de overstap als assistent-trainer van Marcel Keizer bij sv Argon naar de Kwakel. Daar pakte De Jong de rol als hoofdtrainer weer op, een functie die hij eerder bekleedde bij SCW in Rijsenhout.

In zijn eerste jaar bij KDO promoveerde De Jong met zijn team naar de derde klasse om een jaar later weer te degraderen. Vanaf 2015 bivakkeerden de Kwakelaars drie jaar in de derde klasse om in 2017 clubhistorie te schrijven door onder De Jong naar de tweede klasse te promoveren.

Eerste seizoen in 2C werd een negende eindpositie bereikt, vorig seizoen eindigde De Jong met zijn formatie op de vierde plek. Enige teleurstelling was merkbaar, een plaats in de nacompetitie werd door knullig puntenverlies in de laatste wedstrijd verspeeld. Dit seizoen bezet KDO na tien duels in 2B (West1) de negende positie.


Toekomst
Wat zijn de plannen van De Jong na dit seizoen? Een jaar rust als trainer? "Nee..zeker niet. Ik wil graag aan de slag bij een volgende club. Ik kijk wel wat er op mijn pad komt", zegt De Jong die met zijn trainersdiploma's een team kan leiden onder eerste klasse niveau.

KDO kende dit seizoen een moeilijk start maar heeft zich na nul punten uit de eerste vier duels uitstekend hervonden. Tien punten uit de laatste vier duels.

De Jong: "We hebben een aantal moeilijke uitwedstrijden achter de rug. En ik heb steeds gezegd; als we eenmaal punten gaan pakken gaat het pas lopen. Nou..dat heb je afgelopen weken gezien en dat krijgt de komende maanden een vervolg. Let maar op."

KDO gaat op zoek naar een nieuwe trainer. 'Het zal het een enorme uitdaging worden om een geschikte opvolger voor Raymond te vinden', sluit het bestuur het bericht af op de clubsite.

Raymond de Jong bij KDO:
2011-2012 4E 4e P via nacomp
2012-2013 3D 11e D
2013-2014 4F 1e P
2014-2015 3C 6e
2015-2016 3C 7e
2016-2017 3A 1e P
2017-2018 2C 9e
2018-2019 2C 4e
2019-2010 2B ??

Tekst: Klaas Leegwater


Reageer

Deel dit artikel:
Volg VIA op:


Content Business Club FCA:


Mike Sitaram van Sitar International BV
Lid van de Businessclub Göran van der Laarse van Mica IP stelt zich voor.
Lees verder...
Laatste wedstrijdvideo:


FCA-Purmersteijn 6-2Tegenstanders KDO
(Tweede klasse B)

 
  DCG
DIOS
DWS
HBC
Hooglanderv.
Kampong
Nieuw Utrecht
Pancratius
RODA'23
Zeeburgia
SO Soest
Theole
FC Weesp
KDO

Uitslagen/Standen

 


Volg VIA op: