Giliano Eijken brengt FC Aalsmeer vroeg in de wedstrijd tegen Purmersteijn op 1-0. Doelman Tim Elmers heeft het nakijken.   Foto: Ton van Eenennaam


Bevlogen Aalsmeer overloopt koploper

FC Aalsmeer is los. De tweedeklasser overmeesterde vanmiddag koploper Purmersteijn met een sterk staaltje en aanstekelijk voetbal. Na een ruststand van 2-2 sloeg de bevlogen thuisclub hard toe. De bezoekers creërden weinig en kwamen met de 6-2 afstraffing nog goed weg. Aanvaller Giliano Eijken groeide met drie goals uit tot uitblinker. De bloemendorpers onder leiding van Jesse Donker na de vierde winst op rij plankgas naar de tweede positie op de ranglijst.

23-11-'19 20.30 | FCA-Purmerst. 6-2 | Door: Klaas Leegwater"Lang geleden dat ik zo heb genoten van Aalsmeer". Woorden van een supporter van de roodgroenen na de indrukwekkende 6-2 zege van zijn favorieten op koploper Purmersteijn.

De aanhanger was niet de enige bloemendorper die het sportpark aan de Beethovenlaan met een brede grijns verliet. Terwijl uitblinker Giliano Eijken rond de middencirkel nog ruim werd bejubeld door zijn medespelers vertrok het thuispubliek zeer voldaan huiswaarts.

Het was waar. FC Aalsmeer speelde een sterke en gepassioneerde wedstrijd, misschien wel de beste en aantrekkelijkste sinds jaren. Bijna alles klopte op deze waterkoude middag bij het team van trainer Jesse Donker.

De oefenmeester benadrukte de afgelopen maanden telkens dat men geduld moest hebben, nog geen sprankelende duels moest verwachten of een toppositie op de ranglijst van het gedegradeerde FC Aalsmeer. "Ik ben aan het bouwen, ik wil zorgvuldig en dominant voetbal".

Hoever Donker met zijn selectie vorderde was in de laatste winstpartijen al voorzichtig zichtbaar, zaterdag tegen de lijstaanvoerder uit Purmerend maakte zijn formatie een enorme stap voorwaarts. Purmersteijn, tot vandaag eenmaal verlies, werd door de roodgroenen met uitstekend spel aan alle kanten voorbij gelopen.

Constant dreiging op de helft van de tegenstander, snelheid en zorgvuldigheid in de passes, veel beweging, geconcentreerd spel, defensief weinig slippertjes, voorin zo scherp als een mes, en spelers die met de week meer hun topvorm aantikken....ja het kwam aardig overeen met het droombeeld dat Donker eerder schetste.

Natuurlijk ging niet alles goed bij de thuisclub. Zo waren de twee tegentreffers nogal knullig, daar gingen twee fouten aan vooraf. Daar stond echter tegenover dat FC Aalsmeer een zee van doelkansen creëerde, de 6-2 was nog een milde afspiegeling afgezet tegen de mogelijkheden.

Feestje bij FC Aalsmeer na de 6-2.   Foto: Jaap Maars

Eén speler sprong er bij FC Aalsmeer bovenuit, aanvaller Giliano Eijken verkeerde in bloedvorm. De flankspeler zocht vorig seizoen aan de linkerkant lang naar zijn ritme, maakte een verkrampte en beetje verloren indruk maar komt in de huidige competitie bovendrijven als een uiterst belangrijke schakel aan de rechterkant.

Met snelheid en souplesse in zijn spel groeide Eijken tegen Purmersteijn uit tot uitblinker, drie doelpunten en een assist. Daarmee deed de oudspeler van SDZ zijn voorganger Martin Campbell (verhuisd naar Zuidvogels) compleet vergeten. Niet voor niets ging de aanvaller na afloop bijkans op de schouders.

Eijken was de maker van de 1-0 na tien minuten spelen. Na een verre uittrap van doelman Nick van der Wiel kreeg de aanvaller de bal op randje buitenspel aangespeeld, maakte meters en schoof het leer behendig langs de graaiende Tim Elmers. Een paar minuten eerder had Lorenzo Rijmers overigens de 0-1 op zijn schoen, Van der Wiel redde uitmuntend.

Even later moest de thuisclub alsnog even slikken. Aalsmeerder Daan Vaneman fabriceerde uit een vrije trap een mispeer, ook zijn rebound was veel te laag ingezet. Vervolgens kwam Purmersteijn er via de rechterkant razendsnel uit. Beste man uit Purmerend Lorenzo Rijmers zocht met zijn voorzet de grote Niels Eijkenaar die knap raak knikte.

Mike Dam fel
Een kwartier voor rust de verdiende 2-1. Aan de linkerkant maakte Vaneman ruimte voor de diepgang van verdediger Daan van Huffel die de bal hard en laag voorgaf. Mike Dam was veel alerter dan zijn tegenstander, een korte aanraking met de voet en de bal lag in de touwen.

Dam, van wie de 3-1 werd afgekeurd wegens een vergrijp die behalve de arbiter niemand constateerde, is ook zo'n speler die met de week sterker en scherper oogt. Vorig seizoen bij Ter Leede na een blessure op een zijspoor geraakt maakt de spits zich in Aalsmeer belangrijk. Handig en fel in de duels, een plaag voor elke verdediger. Bijvoorbeeld hoe hij bij de 4-2 op inzet de bal afpakte van verdediger Robbert-Jan Crij. Puur op geestdrift.


Acht minuten voor rust een dekkingsfout van Aalsmeerder Sander Aznar Martinez die de watervlugge Rijmers uit zijn rug liet weglopen na een geweldige steekpass van Dick Bos. Van der Wiel moest vissen op de schuiver in de korte hoek van Rijmers. Het viel op dat moment niet te bevroeden dat dit het laatste wapenfeit van Pumersteijn in de wedstrijd was.

In de tweede helft ging FC Aalsmeer helemaal los. Geholpen door de ruimte die Purmersteijn bleef weggeven kon de thuisclub zich heerlijk uitleven. Als een koe die tien jaar geen gras had gezien, dartelde de Aalsmeerders met veel speelvreugde over de plastic ondergrond. "Jongens, wat zijn we geweldig bezig", schreeuwde Aznar halverwege de tweede helft naar zijn ploeggenoten. Het zegde alles over de flow waarin FC Aalsmeer vandaag terecht kwam.

Telraam en beauty
Na de pauze moest het telraam erbij gehaald worden om het aantal scoringsmogelijkheden bij te houden. Een einduitslag in dubbele cijfers behoorde zeker tot de mogelijkheden. Voor het spartelende Purmersteijn bleef de schade na de pauze beperkt tot vier tegendoelpunten.

Eijken, Dam, nogmaals Eijken en Berry Kramer zorgden voor een genadeloze afstraffing van de lijstaanvoerder. De 5-2 van Eijken was een beauty, met een prachtige lob kort op Elmers lepelde de uitblinker het leer in de touwen.


Zo eindigde de enerverende wedstrijd die begon met een voetballoze minuut (statement tegen racisme) in een waar dorpsfeest. FC Aalsmeer tweede periode begonnen met een klim naar de tweede positie in 2A, een punt achter nieuwe leider CSW.

Later reactie's beide trainers, foto's en video-samenvatting.

Opstelling FC Aalsmeer:
Nick van der Wiel, Mark Ruessink, Burak Sitil (40e Nassir Zohair), Eder Delgado, Daan van Huffel, Berry Kramer, Sander Aznar Martinez, Daan Vaneman (74e Thomas Steinhart), Junior Tiller, Mike Dam (Jordy de Groot) en Giliano Eijken.

Scheidsrechter: Gert van den Broek (Blaricum)
Geel: Dick Bos (Purmersteijn).
Toeschouwers: 277

Uitslagen/Standen

Tekst: Klaas Leegwater
Foto's: Jaap Maars en Ton van Eenennaam

Reageer

Deel dit artikel:

Volg VIA op:


Content Business Club FCA:


Edgar van den Broek van M3E
Lid van de Businessclub Edgar van den Broek stelt zich voor.
Lees verder...
Laatste wedstrijdvideo:


Aalsmeer-OSV 4-4
Tegenstanders van

 

  Amvj
Arsenal
Csw
DVVA
EDO
HBOK
J Holland
Marken
Nita
OSV
Purmersteijn
Zaandam
Zandvoort
Aalsmeer

Uitslagen/Standen