Tim Millenaar en Mo Alaswad van FC Aalsmeer zien hoe Guillaume Rijssel van de Kennemers de bal uit een voorzet perfect controleert en uithaalt voor de 0-1.   Foto: Jaap Maars


Aalsmeer maakt het titelfavoriet verrassend lastig

Oudspeler van zaterdagafdeling Michal Kocon maakt debuut


Anders dan de 3-0 uitslag doet vermoeden kwam de negende achtereenvolgende overwinning van absolute titelfavoriet in 3A de Kennemers niet zonder slag of stoot tot stand. Daar was de weerstand die thuisclub FC Aalsmeer afgelopen zondag bood te groot voor. Pas in de slotfase viel de definitieve beslissing. Guillaume Rijssel maakte bij de bezoekers de drie treffers. "Je zag bij de Kennemers de opluchting." Bij FC Aalsmeer maakte aanvaller Michal Kocon verrassend zijn debuut.

26-11-'19 15.00 | FCA-Kennemers 0-3 | Door: Klaas LeegwaterWat kan er nog fout gaan bij koploper Kennemers? De formatie uit Beverwijk dendert met grote stappen af op de tweede klasse. De ploeg van oud-profvoetballer Paul de Lange (oa Telstar, Heerenveen en FC Volendam) is na negen duels nog zonder puntenverlies en heeft dertig keer het doelnet gevonden.

Voorsprong van het ontketende de Kennemers op eerste volger Bloemendaal is vijf punten, afstand op nummer drie RKDES is een gat van zelfs elf punten. Winst over twee weken in Bloemendaal bezorgt de lijstaanvoerder tijdens de kerstdis een geweldig vooruitzicht.

Zo makkelijk de riante positie doet vermoeden ging het voor de ongenaakbare leider zondag op bezoek in Aalsmeer echter niet. Dat was best opvallend. Want in tegenstelling tot de Kennemers ondervonden de roodgroenen een nogal wisselvallige competitiestart. Vier nederlagen, negen punten en een negende plek is licht tegen de verwachtingen in.

Ook nog eens geplaagd door diverse afwezigen, bijvoorbeeld belangrijke schakels Remi Pasternak (buitenland), Patrick Melman en Kevin Hoornman (blessures), werden de kansen op een goed resultaat van FC Aalmeer tegen de titelfavoriet vooraf niet hoog ingeschat.

Richard Melman probeert aanvaller Geoffrey Purse af te stoppen.   Foto: Jaap Maars

Michal Kocon
Aalsmeer-trainer Bragonje had in zijn opstelling een suprise uit de hoge hoed getoverd, in de basis stond Michal Kocon opgesteld. De centrumspits stopte zestien maanden geleden met voetballen in het eerste team van de zaterdagafdeling. De aanvaller wilde meer tijd gaan besteden aan zijn gezin en voetbalschool.

Zondag dook de 30-jarige spits plotseling op in de voorhoede van de zondagformatie. "Hij trainde al een paar keer mee en ik had met hem afgesproken dat als we in nood waren ik een beroep op hem mocht doen. Zondag was het zover", verklaart trainer Bragonje de comeback van Kocon. "Hij is topfit en een uitstekende voetballer. En het was zondag een unicum dat hij met zijn broer Pawel in een team speelde."

Kansen op voorsprong
De achterste linie van de Kennemers had het met name voor de pauze lastig met de snelle en wendbare Michal Kocon. De Poolse spits dook dikwijls goed in de ruimte achter de defensie van de bezoekers, vaak bediend met steekpasses vanuit de middenlinie. Zo was Kocon na tien minuten kansrijk, kort op de achterlijn knalde hij uit een moeilijke hoek het leer over de lat.

Teamgenoot Tim Millenaar kreeg even later een prachtkans de score voor FC Aalsmeer verdiend te openen. Uit een voorzet kopte de rechtsachter, eveneens met een verleden bij de zaterdagformatie, de bal centimeters naast de paal.

Hariks Jansen van de Kennemers breekt door de Aalsmeerse defensie. Uit zijn schot zal de bal een prooi zijn voor doelman Pim Doeswijk.   Foto: Jaap Maars

Guillaume Rijssel
Ook linksbuiten Jeroen Ezink ontsnapte een paar keer aan de aandacht van de Beverwijkers, twee keer was het schot van de Aalsmeerder evenwel te slap en te onnauwkeurig.
Aan de andere kant moest doelman Pim Doeswijk na een kwartier voor de eerste maal zijn kwaliteiten tonen, maar na dertig minuten was de goalie bij de tweede goedlopende aanval van de Kennemers kansloos.

Linksachter Richard Melman liet zich in de luren leggen door Geoffrey Purse, uit de voorzet controleerde Guillaume Rijssel de bal kundig met de borst en haalde met rechts direct uit met een gericht schot in de rechterhoek. Een technisch perfect uitgevoerde treffer van Rijssel die bij de koploper is uitgegroeid tot smaakmaker en normaal op het middenveld speelt maar door trainer De Lange na twintig minuten in de spits werd gezet.

Dertien goals heeft de 29-jarige Rijssel inmiddels op zijn naam staan, evenveel als de speler vorig jaar in het gehele seizoen scoorde bij Alkmaarsche Boys. Een geduchte concurrent dus voor Desser Indy van Koert in de strijd om de koppositie als topscorer in 3A. Van Koert staat op twaalf doelpunten.

De zeer bewegelijk en technisch begaafde Van Rijssel bezorgde het defensiecentrum van de thuisploeg handenvol werk. Vooral in de tweede helft toen de bezoekers duidelijk een overwicht opbouwden kwam Van Rijssel en de Beverwijkse buitenspelers meer los van hun bewakers.

Mo Alaswad kan niet verhinderen dat Hariks Jansen van de Kennemers de bal kan koppen.   Foto: Jaap Maars

"Prima wedstrijd"
Doelman Doeswijk wist een paar keer met prima reddingen de 0-2 te voorkomen, in de slotfase moest de goalie evenwel alsnog tweemaal buigen. Verdediger Mo Alaswad kwam bij de treffers handen en voeten te kort zijn tegenstander aan de buitenkant in bedwang te houden. Van Rijssel profiteerde knap met de 0-2 en 0-3.

De thuisclub ging tegen de lijstaanvoerder dus laat door de knieën. Bragonje: "Het was van onze kant een prima wedstrijd. Het verbaasde mij eigenlijk niet, want ik weet wat deze groep kan. Alleen jammer dat ze het te weinig laten zien. Blijkbaar is een tegenstander van dit niveau nodig om het beste bij mijn spelers naar boven te halen."

"Geflatteerd"
Bragonje vervolgt: "De 0-3 uitslag is geflatteerd. Na de 0-1 wilde ik iets forceren met meer offensief spel. Kennemers maakte in de slotfase heel goed gebruik van de ruimte. Dat kan dan gebeuren. En ze hebben natuurlijk een heel sterke voetballer in huis die hier wel raad mee weet, een klasse-voetballer is Rijssel."

"Je zag bij de Kennemers na afloop de opluchting. Ze juichten en de handen gingen omhoog. Dat vertelde wel iets over ons spel. Nu de opdracht aan de groep dit elke week te leveren. Maar het blijft lastig met de wekelijkse mutaties, de selectie is smal. Moeilijk om op deze manier in het goede ritme te komen. Volgende week weer met Michal Kocon? Dat is aan hem, wat mij betreft graag", aldus de oefenmeester van FC Aalsmeer.

Jeroen Ezink komt niet aan de bal.   Foto: Jaap Maars

Opstelling FC Aalsmeer:
Pim doeswijk, Tim Millenaar, Alexander Goes, Mo Alaswad, Richard Melman, Pawel Kocon (Danny Könst), Joeri van de Schraaff, Dennis v Leeuwen (Nick Sluijs), Sten Piet, Michal Kocon (Nick Blijleven) en Jeroen Ezink.

Scheidsrechter Geert Onderwater (Stompwijk)
Geel FCA: niemand
Geel Kennemers: Stef Vonk (2x, waarvan 1 na afloop)
Toeschouwers: 111

Uitslagen/Standen 3A

Tekst: Klaas Leegwater
Foto's: Jaap Maars

Reageer

Deel dit artikel:
Volg VIA op:


Content Business Club FCA:


Edgar van den Broek van M3E
Lid van de Businessclub Edgar van den Broek stelt zich voor.
Lees verder...
Laatste wedstrijdvideo:


FCA-Purmersteijn 6-2Tegenstanders FC Aalsmeer
(Derde klasse A)

 

  Van Nispen
WVC
Zwanenburg
Alliance'22
Bloemendaal
RKDES
Sp.Leiden
Nicolaas Boys
Voorschoten'97
VSV 1912
Velserbroek
De Kennemers
Spaarnwoude
Aalsmeer

Uitslagen/Standen

 


Volg VIA op: