Daan Vaneman in actie tegen BOL. De middenvelder van FC Aalsmeer laat de laatste weken als vervanger van de geblesseerde Daan van Huffel goed spel zien.   Foto: Jaap Maars
 
 

Wat Aalsmeer nalaat flikt BOL wel
FCA-BOL 0-3 (0-2)
Eerste klasse A zat
23-3-2019,


Wat gebeurt hier allemaal? Spelers van FC Aalsmeer wisselden in het veld verbaasde blikken met elkaar, de teleurstelling viel van de gezichten af te scheppen. Een half uur domineren en dan binnen zes minuten opeens op 2-0 achterstand staan.
De omgekeerde wereld aan de Beethovenlaan waar de roodgroenen het belangrijke duel speelden tegen het iets hoger geklasseerde BOL. De ploeg van trainer Van Garderen kwam de klap niet meer te boven, een uur later was het tiende competitieverlies een feit.

In de nek
Na een opleving met twee overwinningen is FC Aalsmeer na vandaag bijna terug bij af. Nog wel op de tiende positie, achtervolgers WV-HEDW, verrassend ruime winst op koploper AFC, CSW en Zuidvogels manifesteren zich nadrukkelijker als hijgers in de nek.

Met nog zes duels op de rol neemt de spanning boven- en onderin van de ranglijst toe. Voor de bloemendorpers een pittig resterend programma met oa duels tegen ARC, DHSC en Argon. Van groot belang en mogelijk beslissend zal worden de thuiswedstrijd op 20 april tegen WV-HEDW en het slotduel bij Zuidvogels.

Levensgrote kansen
Waarschijnlijk had FC Aalsmeer vandaag een deceptie kunnen voorkomen als twee, drie grote scoringsmogelijkheden in de eerste dertig minuten waren benut. Dat zou een terechte beloning zijn geweest voor de thuisclub die tegen BOL, op de ranglijst vooraf een punt meer, in dezelfde samenstelling begon als vorige week tijdens de winstpartij in Huizen.


FC Aalsmeer-speler Junior Tiller langs de zijlijn in duel met tegenstander.   Foto: Jaap Maars

Evenals in de laatste duels werd in het 4-4-2 concept met geduld en rustig combinerend de opening gezocht bij de formatie uit Broek op Langedijk die zeven dagen geleden in de slotminuut tegen AFC onterecht een nederlaag moest incasseren.

De gehanteerde speelwijze leek FC Aalsmeer, bij wie achterin de fysieke sterke Eder Delgado de vederlichte en behendige centrumspits Sietse Brandsma toen nog de baas was, opnieuw succes op te leveren.

Aanvaller Calvin Koster, vorige week in Huizen zo scherp als een mes, kreeg voor ruim tweehonderd toeschouwers twee levensgrote kansen de bal in de touwen te rossen. Op drie meter afstand van de doellijn had de aanvaller na een goed genomen inworp de hoek voor het uitkiezen, de Aalsmeerder ramde de bal met zijn linkerbeen evenwel een halve meter naast.

En even later toen Koster wederom oog in oog met doelman Xander Snoek kwam te staan, na uitstekend voorbereidend werk aan de linkerkant van Daan Vaneman en Jordy de Groot, knalde de spits het leer hopeloos in de handen van de goalie.
Jordy de Groot poogt tegen BOL de bal te veroveren.   Foto: Jaap Maars

BOL doet het wel
De missers van Koster betekende voor het wakker geschrokken BOL het startsein de zaken anders aan te pakken. Het team van Bart Hoogland kon elkaar plotseling veel beter vinden, vaker werd de bekwame Brandsma gezocht en gevonden en ontdeed de spits zich steeds meer van zijn zwaargebouwde cipier Delgado. En wat de Aalsmeerders dus nalieten flikten de bezoekers wel.

Eerst nog tweemaal gestuit op de handen en voeten van Aalsmeer-doelman Van der Wiel kwamen de gasten in de 35e minuut op voorsprong. Delgado verloor zeldzaam een kopduel, bal kwam voor de voeten van Brandsma die op rand zestien teruglegde op Bas Jonker. Strak en half hoog ingeschoten moest Van der Wiel capituleren.

Nog geen zes minuten later verdubbelde BOL de voorsprong op uitstekende wijze. Na een vrije trap werkte FC Aalsmeer de bal slecht weg, aanval ging verder aan de linkerkant waar Timon Plak een roodgroener met een geniale beweging het bos instuurde, de voorzet was perfect wat betreft snelheid en hoogte. Brandsma maakte zijn faam waar, snoeihard kopte de toekomstige aanvaller van derde divisionist Odin'59 het leer langs Van der Wiel.

Nieuwe impuls
Tijd voor Van Garderen langs de kant alvast het schrijfblok er bij te pakken over mogelijke veranderingen in speelwijze en teamsamenstelling. Zijn formatie acteerde, met een goedlopende linkerkant, zeker niet slecht maar na de 0-2 had zijn ploeg veel moeite mentaal de goede draad weer op te pakken. Naarmate de rust vorderde schreeuwde zijn elftal om nieuwe impulsen.


Martin Campbell kwam na rust voor FC Aalsmeer binnen de lijnen. De aanvaller kon zijn team niet uit het slop helpen.   Foto: Jaap Maars

In de pauze werd Solomon Pinas ingewisseld voor de snelheid van Martin Campbell. De clubtopscorer kwam slecht uit de verf, mede omdat Campbell als middenvelder aan de rechterkant geharnast was in het 4-4-2 concept en daarom nooit goed in de diepte kon worden aangespeeld.

De thuisclub bleek ondanks de goede bedoelingen niet in staat BOL ver op eigen helft terug te dringen, ook niet toen Van Garderen later in de wedstrijd besloot Giliano Eijken te brengen en het bekende middel uit de tas haalde door centrale verdediger Burak Sitil naar het front te sturen.

Struikelpartij
Meer dan een schot op de lat van een van de betere Aalsmeerders Daan Vaneman en een goede redding van sluitpost Steven Boon (Snoek was uitgevallen) na opnieuw Vaneman leverde het offensiefje niet op.


Daan Vaneman baalt na zijn uithaal op de lat.   Foto: Jaap Maars

Defensief bleef het oppassen voor de thuisclub met Brandsma die meer en meer ruimte kreeg van Delagado die conditioneel zichtbaar in de rode zone belandde. Een kwartier voor tijd was het definitief over en uit voor FC Aalsmeer.

Uit een vrije trap bracht BOL de bal diep in het strafschopgebied, Martijn Ton kreeg vrije doorgang waarna Van der Wiel poogde te redden door het leer bij de voeten van de aanvaller weg te plukken. Ton struikelde slim over de uitgestoken handen van de goalie, arbiter Pedro Raven zag er een penalty in. Brandsma knalde vanaf elf meter zijn tweede goal binnen.

FC Aalsmeer mentaal en fysiek afgepeigerd naar de eindstreep. Het team van Van Garderen verzuimde in de eerste wedstrijdfase toe te slaan. Twee geweldige kansen onbenut gelaten, Bol toonde zich daarna effectief bij de scoringskansen. Hoewel.... Van der Wiel, vorige week op de reservebank, behoedde zijn ploeg met enkele gave reddingen voor een groter verlies.

Later de video-samenvatting.


Reageer

 


 
FC Aalsmeer-BOL 0-3 (0-2)

0-1 Bas Jonker (32e)
0-2 Sietse Brandsma (38e)
0-3 Sietse Brandsma (75e pen.)

Scheidsrechter: Peter Raven (Bovenkarspel)
Toeschouwers: 244

Opstelling FCA:
Nick van der Wiel, Mark Ruessink, Burak Sitil, Eder Delgado, Sergae Kogelans, Junior Tiller (72 Sander Martinez Aznar), Berry Kramer, Solomon Pinas (45e Martin Campbell), Daan Vaneman, Jordy de Groot (62e Giliano Eijken) en Calvin Koster.

6-4: ARC-FCA

Stand/Uitslagen 1A
Volledige programma dit seizoen


Advertentie:


 


 
Klaas Leegwater
23-3-2019
19.00 uur