Giliano Eijken heeft de 3-1 gescoord. De aanvaller deelt zijn vreugde.   Foto: Jaap Maars
 
 

Gedurfde ingreep brengt stroef Aalsmeer zegeMeestal als de druk op de verdediging flink toeneemt kiest een trainer voor een defensieve oplossing. In plaats van een verdediger bracht interim-trainer Roel Turkenburg van FC Aalsmeer in de moeizame wedstrijd tegen Arsenal de half fitte Martin Campbell als extra aanvaller. Het redmiddel pakte uitstekend uit, breekpunt in de wedstrijd voor de roodgroenen die in het laatste gedeelte toesloegen met twee goals (3-1). Volgende tegenstander voor FC Aalsmeer in de nacompetitie is tweedeklasser ZOB.


FCA-Arsenal 3-1 (1-0)
Eerste klasse A zat
1-6-2019,


Het was ruim twintig minuten voor tijd een gedurfde ingreep van interim-coach Roel Turkenburg. Het liep voor geen meter bij eersteklasser FC Aalsmeer dat in de nacompetitie knokt voor handhaving en in Arsenal de eerste tegenstander trof.

Na een moeizame eerste helft waarin nipt verdiend een voorsprong (schot Sander Aznar Martinez) werd verkregen kwamen de roodgroenen na rust steeds meer in het nauw. De Amsterdamse gelijkmaker van invaller Sven Gomes kwam niet zomaar uit de lucht vallen. En na de 1-1 roken de bezoekers bloed tegen de zo stroef opererende thuisclub.

Niet geregeerd door angst besloot Turkenburg tot een offensieve wissel. Verdediger Kogeldans naar de kant, de half fitte aanvaller Martin Campbell binnen de lijnen. De manoeuvre van de oudkeeper, na het ontslag van hoofdtrainer Van Garderen tijdelijk de leiding bij FC Aalsmeer, pakte uitstekend uit. Eindelijk konden de gastheren zich aanvallend weer eens laten gelden, de schwung bij de roodgroenen was terug.

Als een dier dat te lang in de stal had gestaan huppelde en sprintte de vliegensvlugge Campbell zijn tegenstanders op het warme kunstgras voorbij. Arsenal, in Aalsmeer zonder de veelscorende spits Mick Hurks (weekend in Italie), moest schakelen, en snel ook. De goedlopende linkerkant bij de Amsterdammers moest nu in 'de achteruit' en in plaats van druk zetten voor de 1-2 vooral defensief gaan denken.

Strafschop
Even later liepen de temperaturen letterlijk en figuurlijk hoog op aan de Beethovenlaan. Uit een vrije trap van Daan Vaneman poogde Berry Kramer, deze middag acterend als centrumspits, en vooral kaatsend, uitgeweken naar rechts de bal voor de uitgestoken handen van doelman Danny de Lange te veroveren. Kramer, die eerder een treffer wegens buitenspel zag afgekeurd, werd getoucheerd door de grijpende vingers en ging gewillig naar de grond.

Leidsman Akkaya, die een paar minuten eerder minutenlang in een merkwaardige discussie belandde met Arsenal-trainer Irmo Wielkens over een wel of niet geldige spelregel (mobiel werd er bijgehaald), besloot na enige weifeling tot het geven van een strafschop. Dat was zwaar bestraft van Akkaya, die zich natuurlijk niet liet vermurwen door Amsterdamse protesten. Aanvoerder Burak Sitil knalde vanaf elf meter de 2-1 voor de thuisclub binnen.


Het was twintig minuten voor tijd een lekkere opsteker voor de gastheren maar de doodsteek voor Arsenal. De periodekampioen uit de tweede klasse A was mentaal geknakt. En toen zes minuten later het opgeleefde FC Aalsmeer via uiteraard Campbell aan de rechterkant doorbrak en teamgenoot Giliano Eijken optimaal werd bediend voor de 3-1 was het pleit beslecht voor de bezoekers. De blije doelpuntennmaker vierde zijn goal uitgebreid en doelbewust voor alle camara's.

Een uur lang verkrampt en matig voetbal liet FC Aalsmeer voor de circa 250 toeschouwers zien. Pas na de entree van Campbell veerde de thuisploeg op, ruim voldoende om Arsenal op de knieën te krijgen. Wil FC Aalsmeer de tweede ronde in Zuid-Oost-Beemster tegen ZOB overleven moet het echt beter bij de roodgroenen.

Dat zal ook Bart Logchies langs de lijn hebben geconstateerd. In het geruchtencircuit wordt de oudspeler/trainer van Aalsmeer en afgelopen seizoen oefenmeester bij hoofdklasser Swift genoemd als mogelijke opvolger van Van Garderen.


Later meer foto's en de videosamenvatting plus reactie's.

1 Juni 1e Ronde
A   ZOB – BFC 3-1
B   Aalsmeer – Arsenal 3-1
C   FC Delta Sports – OSV 4-1
D   CSW – FC Almere 2-0

8 Juni 2e Ronde
E   ZOB-FC Aalsmeer
F   FC Delta Sports-CSW

15 Juni Finale op neutraal terrein
Winnaar E – Winnaar F


Reageer

 


 
FCA-Arsenal 3-1 (1-0)

1-0 Sander Aznar Martinez
1-1 Sven Gomes
2-1 Burak Sitil (pen.)
3-1 Giliano Eijken

Scheidsrechter: Ferrit Akkaya (Amsterdam)
Toeschouwers: 243

Opstelling FCA:
Nick vd Wiel, Mark Ruessink, Burak Sitil, Thomas Harte (33e Eder Delgado), Sergae Kogelans (68e Martin Campbell), Junior Tiller, Sander Aznar Martinez, Daan van Huffel, Giliano Eijken, Berry Kramer en Daan Vaneman.

8-6: ZOB-FCA (nacomp)

Stand/Uitslagen 1A
Volledige programma dit seizoen


Advertentie:


 


 
Klaas Leegwater
1-6-2019
20.30 uur